Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Retinol: 6 parasta retinoliseerumia eri ihotyypeille

Viimeksi päivitetty 19.10.2023

Eri ihotyyppien ja -ongelmien hoitoon on nykyään olemassa monia loistavia ihonhoitotuotteita ja ainesosia, joista retinoli on ehdottomasti yksi tutustumisen ja kokeilemisen arvoinen. 

Vertailimme retinolia sisältäviä tuotteita ja valitsimme niistä parhaat esittelyyn. Tässä artikkelissa esitellään

Jos retinoli, sen hyödyt ja mahdolliset haittavaikutukset eivät ole vielä tuttuja, artikkelin lopusta löytyy lisää tietoa niistä.

Parhaat retinolia sisältävät tuotteet

Olemme ottaneet vertailussa huomioon tuotteiden retinolipitoisuuden, hinnan ja retinolin lisäksi muut ainesosat, joista on ihonhoidollista hyötyä. Lisäksi olemme tarkastelleet tuotteita eri iho-ongelmia ja ihotyyppejä ajatellen.

Paras retinoliseerumi

Medik8 Retinol 3TR

Medik8 Retinol 3TR -seerumissa on tehokkaat ainesosat, mutta ei mitään ylimääräistä. Se sisältää 0,3 % retinolia ja E-vitamiinia, joka on sekä tehokas, ihoa vapailta radikaaleilta suojaava antioksidantti että retinolia stabiloiva aine, mikä mahdollistaa seerumin sisältämän retinolin pysymisen erittäin suorituskykyisenä. Medik8 Retinol 3TR -seerumissa ei ole parabeeneja, ftalaatteja, alkoholia eikä keinotekoisia tuoksuja tai värejä. Sitä ei ole testattu eläimillä ja sen koostumus on vegaaninen. Retinolin aiheuttamaa ihoärsytystä tuotteessa torjuu Time Release -teknologia, mikä tekee tuotteesta erinomaisen valinnan kaikille ihotyypeille, myös herkälle ja kuivalle iholle. Medik8 Retinol sopii erinomaisesti myös ensimmäiseksi retinolituotteeksi, jos niitä ei ole aiemmin kokeillut.

Kokemuksia Medik8 Retinol 3TR:stä

“ En ole aiemmin käyttänyt retinoliseerumia ja olen todella iloinen, että hankin Medik8:n retinolin. Minulla on erittäin herkkä iho, mutta seerumi ei ärsytä ihoa ollenkaan. Levitän sitä aamuisin ja iltaisin ja ihoni näyttää upealta. Retinoli on tasoittanut ihon sävyä ja tehnyt siitä puhtaan. Minun ei enää tarvitse käyttää niin paljon meikkiä eikä ihoni ulkonäkö huoleta minua. Suosittelen tätä kaikille, jotka miettivät retinolin käytön aloittamista ja erityisesti niille, joilla on herkkä iho.” 

Paras retinoliseerumi, jossa on korkea retinolipitoisuus

 

Peter Thomas Rothin Retinol Fusion -seerumissa on esittelyyn valituista tuotteista korkein retinolipitoisuus 1,5 %. Mikrokapseloidun retinolin lisäksi seerumi sisältää monia muitakin iholle hyödyllisiä ainesosia, kuten vapaiden radikaalien aiheuttamia haittoja ehkäiseviä ja ihoa kirkastavia antioksidantteja (C- ja E-vitamiinit) ja kosteuttavia ainesosia. Retinol Fusion -seerumissa on niin ikään käytetty Time Release -teknologiaa, mikä yhdessä ihoa kosteuttavien ja hoitavien ainesosien kanssa tekee tuotteesta vähemmän ihoa ärsyttävän ja sopivan myös herkälle ja kuivalle iholle. Hellävaraisesta koostumuksesta huolimatta seerumi on tehokasta ja käyttäjät ovat saaneet sen avulla tuloksia keskimäärin lyhyemmässä ajassa kuin monilla muilla retinolituotteilla – mutta ilman turhaa ihoärsytystä.

Paras edullinen retinoliseerumi

The Ordinaryn retinoliseerumit ovat yksinkertaisia ja edullisia, mutta tehokkaita. Retinoliseerumia on saatavilla useamman vahvuisena: Aloittelijalle sopivana 0,2 % vahvuutena, keskivahvana 0,5 % vahvuutena ja voimakkaana 1% vahvuutena. Retinolin lisäksi the Ordinaryn seerumit sisältävät skvalaania, joka on kosteuttava kasviperäinen öljy, joka auttaa ehkäisemään retinolin aiheuttamia ihoärsytyksiä. The Ordinaryn tuotteissa hinta-laatu-suhde on hyvä ja jos haluaa kokeilla retinolin sopivuutta ja tehokkuutta omalle iholle ilman suurta rahallista panostusta, nämä seerumit ovat varmasti oikea vaihtoehto.

Paras retinoli aknen hoitoon

 

Retinolin yhdistämistä kemiallisesti kuoriviin aineisiin ei aina ole suositeltu, mutta Dermalogica on onnistunut yhdistämään aknea hoitavat ja ehkäisevät aineosat seerumiinsa, joka ei kuitenkaan ärsytä tai rasita ihoa liiaksi. Seerumi sisältää vaiheittain aktivoituvan retinolin ja epäpuhtauksia hoitavan ja niitä ehkäisevän salisyylihapon lisäksi ruusunmarja-, jojoba- ja arganöljyjä, jotka kosteuttavat ihoa ihohuokosia tukkimatta ja tukevat ihon luonnollista suojaa.

Paras retinoli aikuiselle, akneen taipuvaiselle iholle

Paula’s Choice Retinol + Bakuchiol ei hoida pelkästään aknea ja epäpuhtauksia vaan lisäksi se vähentää ikääntymisen merkkejä, tasoittaa ihon sävyä ja pienentää ihohuokosia. Seerumi sisältää 0,3 % retinolia ja 2 % bakuchiolia, joka on kasviperäinen ja luonnollinen retinolin kaltainen ainesosa. Bakuchiolia pidetään retinolia hellävaraisempana ja ihoa vähemmän ärsyttävänä ja lisäksi se stabiloi retinolia, mikä saa seerumissa olevan retinolin toimimaan tehokkaammin. Akneihon hoidossa ihon luonnollisen toiminnan ja suojamekanismien tukeminen. Akneen taipuvainen iho on herkkä ja altis tulehdukselle, mikä tekee bakuchiolista erinomaisen aineosan aknen hoitoon. Paula’s Choice Retinol + Bakuchiol -seerumi sisältää myös peptidejä, jotka stimuloivat ihon kollageenin tuotantoa ja kiinteyttävät ihoa.

Paras retinoli rypyille ja juonteille

SkinCeuticalsin retinolia sisältävä yövoide sopii erinomaisesti ensimmäiseksi tuotteeksi ryppyjen ja juonteiden häivyttämiseen. Jos iho kestää retinolia ärsyyntymättä, tämän tuotteen käyttämisen jälkeen voi valita käyttöön vielä korkeamman pitoisuuden tuotteen kuten aiemmin mainitun Peter Thomas Rothin Retinol Fusion -seerumin tai edullisen the Ordinaryn seerumin. Ryppyjen ja juonteiden häivyttämisen lisäksi SkinCeuticalsin voide tasoittaa ihon sävyä, pienentää ihohuokosia ja ehkäisee epäpuhtauksia. Voide sisältää retinolin lisäksi vapaiden radikaalien haittoja torjuvaa antioksidanttia, C-vitamiinia sekä ihoa rauhoittavia bisabololia ja boswellia serrata -uutetta. Yövoide ei sisällä parabeeneja eikä tuki ihohuokosia.

 

Retinolia sisältävä seerumi

Retinoliseerumilla on mahdollista saada näkyviä muutoksia omaan ihoon ja ikääntymisen merkkeihin. Retinolia sisältäviä tuotteita on markkinoilla paljon, mutta ennen käytön aloittamista kannattaa aineeseen tutustua hieman ja ennen seerumin tai voiteen ostamista on hyvä selvittää, minkälainen tuote sopii parhaiten omalle ihotyypille. Jos retinolin käyttö ei ole vielä tuttua, täältä löytyy artikkeli Retinoli ihonhoidossa – Hyödyt, haitat ja vinkkejä käytön aloittamiseen.

Mitä retinoli on?

Retinoli on retinoidi eli eräänlainen A-vitamiinin johdannainen. SItä löytyy useista ikääntyvän tai epäpuhtaan ihon hoitoon tarkoitetuista tuotteista, joissa retinolin pitoisuus vaihtelee. Retinolia sisältävät tuotteet voivat olla geelejä, voiteita tai seerumeita. Tutkimukset ovat osoittaneet, että retinolilla on ihon rakennetta ja hyperpigmentaatiota parantava vaikutus ja se auttaa vähentämään ryppyjä ja juonteita. Lisäksi retinoli ehkäisee epäpuhtauksia ja hoitaa finneihin ja näppyihin liittyvää tulehdusta. Se toimii ihon pinnalla edistämällä ihon luonnollista solukiertoa ja syvemmällä ihossa stimuloimalla kollageenin tuotantoa. Retinolin käytön aloittaminen voi aiheuttaa aluksi ihon ärsyyntymistä, mikä johtuu ihosolukon uusiutumisen stimuloitumisesta. Retinolin käyttöä ei suositella raskaana oleville tai imettäville ja henkilöiden, jotka kärsivät vaikeasta aknesta, ruusufinnistä tai ekseemasta, kannattaa keskustella ihotautilääkärin kanssa ennen käyttöä.

Lopuksi

Retinoli on tutkitusti toimiva ja tehokas apu sekä ikääntyvän että akneen taipuvaisen ihon hoitoon ja kokemuksemme tässä artikkelissa esitellyistä retinolituotteista ovat positiivisia. Kuten usein ihonhoidossa, myös retinolin käytössä tulosten saaminen kestää aikaa. Usein näkyvät tulokset ottavat muutamasta viikosta joihinkin kuukausiin. Retinolin käyttö kannattaa ihoärsytyksen välttämiseksi aloittaa maltillisesti ja pienillä pitoisuuksilla. Lisäksi on tärkeää valita käyttöön omalle ihotyypille sopiva tuote, sillä retinolin lisäksi monet voiteet ja seerumit sisältävät monia muitakin vaikuttavia aineita. Retinolin käyttöä ei suositella kaikille. Esimerkiksi vaikea akne tai aknelääkitys sekä ruusufinni saattavat olla esteitä käytölle. Jos kärsii näistä iho-ongelmista, kannattaa keskustella ihotautilääkärin kanssa ennen retinolin käytön aloittamista. Täältä voi lukea lisää tietoa retinolista, sen hyödyistä ja mahdollisista haittavaikutuksista sekä ohjeet käytön aloittamiseen. Usein retinolia käytetään erityisesti ikääntymisen merkkien ehkäisemiseen ja häivyttämiseen, täältä löytyy lisätietoa, miten rypyistä voi päästä eroon. Toinen retinolin käyttökohde on aknen ja epäpuhtauksien hoito. Täältä löytyy vertailu parhaista aknen hoitoon sopivista tuotteista.

Retinoli on tehokas ihonhoitoaine, mutta se voi aiheuttaa ihoherkkyyttä ja ärsytystä ja siitä syystä on tärkeää tietää, mitä aineita ei suositella käytettäväksi retinolin kanssa yhtä aikaa.  Retinolin kanssa ei suositella käytettäväksi

  1. Muita ihoa kuorivia ainesosia ja happoja, kuten AHA/BHA -happoja, glykolihappoa tai salisyylihappoa.

  2. Kuivattavia aineita, kuten alkoholia sisältäviä tuotteita. Nämä ainesosat voivat kuivattaa ihoa ja lisätä retinolin aiheuttamaa ärsytystä.

  3. Voimakkaita hajusteita tai väriaineita sisältäviä tuotteita.

  4. Auringonvalolta suojaamattomana käyttö. Retinoli voi tehdä ihon herkemmäksi auringonvalolle, joten on tärkeää käyttää korkean SPF:n omaavaa aurinkovoidetta retinolin käytön aikana.

Ennen kuin käytät mitään uutta tuotetta yhdessä retinolin kanssa, on aina hyvä tarkistaa sen yhteensopivuus ja käyttöohjeet.

Retinolia voidaan käyttää iholle kesällä, mutta sen käytössä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Kaikista turvallisinta on kuitenkin jättää reitnoli pois ihonhoitorutiinista kesän ajaksi. Retinoli on tehokas ihonhoitoaine ja se auttaa korjaamaan ihon vaurioita ja vähentämään ryppyjä ja pigmenttiläiskiä. Retinolin käyttö voi kuitenkin myös tehdä ihosta herkemmän auringonvalolle ja lisätä auringon aiheuttamaa vahinkoa.

Jotta retinolia voi käyttää turvallisesti kesällä, on tärkeää ottaa huomioon seuraavat asiat:

  1. Käytä aina korkean suojakertoimen aurinkovoidetta – myös pilvisellä säällä tai sisällä oleillessa. Retinoli tekee ihosta herkemmän auringonvalolle, joten on tärkeää suojata iho UV-säteilyltä. Käytä aina vähintään suojakerrointa 30 sisältävää aurinkovoidetta, jokssa on suoja sekä UVA- että UVB-sätetä vastaan.

  2. Vältä auringossa oleilua. Vältä pitkiä aikoja auringossa ja erityisesti oleilua keskipäivän auringossa.

  3. Käytä retinolia yöllä. Retinolia tulee käyttää yöllä, jolloin iho on levossa eikä altistu auringolle.

  4. Aloita retinolin käyttö vähitellen. Jos et ole käyttänyt retinolia aiemmin, aloita sen käyttö vähitellen ja valitse aluksi tuote, jonka retinolipitoisuus ei ole kovin korkea. Aloita esimerkiksi käyttämällä sitä vain kerran viikossa ja lisää sitten käyttöä asteittain.

  5. Älä käytä muita kuorivia tuotteita. Retinolia sisältävän ihonhoitotuotteen lisäksi ei kannata käyttää muita ihoa kuorivia tuotteita, kuten glykolihappoa tai salisyylihappoa sisältäviä tuotteita.

Kuten aina, ennen uuden ihonhoitotuotteen käyttöä voi olla hyvä keskustella asiasta kosmetologin, lääkärin tai ihotautilääkärin kanssa. He voivat tarjota yksilöllisiä ohjeita ja neuvoja retinolin turvallisesta käytöstä kesällä.

Retinoli ei sovi kaikille ihotyypeille, ja joillekin ihmisille sen käyttö voi olla haitallista. Retinolia ei suositella seuraaville ihotyypeille: Herkälle iholle tai erittäin kuivalle iholle. Lisäksi retinolia ei suositella, jos kärsii ruusufinnistä tai jos on tulehdus- tai infektio-ongelmia (esimerkiksi atoppinen ihottuma/ekseema). Retinolia ei suositella myöskään raskaana oleville tai imettäville, sillä se on A-vitamiinin johdannainen. Suosittelemme keskustelemaan ihotautilääkärin kanssa mikäli retinolin käytön aloittaminen mietityttää.