Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Retinoli ihonhoidossa – Hyödyt, haitat ja vinkkejä käytön aloittamiseen

Retinol eli suomeksi retinoli on A-vitamiinijohdannainen eli retinoidi, jonka käyttö ihonhoidossa on yleistynyt suuresti viime vuosina. Retinolista on iholle monia hyötyjä: Se mm. ehkäisee ikääntymisen merkkejä ja tekee ihosta nuorekkaamman sekä helpottaa aknea. Toisin kuin vahvempia retinoideja, kuten esimerkiksi aknen hoitoon käytettyä tretinoiinia, retinolia voi ostaa ilman reseptiä ja markkinoilla on runsaasti jopa 2 % retinolia sisältäviä kosmetiikkatuotteita. Tässä artikkelissa kerromme retinolin hyödyistä ihonhoidossa ja mahdollisista haitta- tai sivuvaikutuksista. Lisäksi artikkelin lopusta löytyy ohjeita ja vinkkejä retinolin käytön turvalliseen aloittamiseen. Koska retinolia sisältäviä tuotteita on yhä enemmän markkinoilla, itselle sopivan tuotteen valitseminen ei välttämättä ole helppoa. Vertailimme retinolia sisältäviä voiteita ja seerumeita ja valitsimme niistä parhaat esittelyyn. Vertailun tulokset ja parhaiden retinolia sisältävien tuotteiden esittelyt löytyvät täältä.

Retinolin hyödyt

Miten retinoli vaikuttaa ihoon ja sen terveyteen? Lyhyesti sanottuna se tuo helpotusta moniin ihovaivoihin aknesta auringonpolttamiin.

Retinoli ja akne

Finnejä ja näppyjä syntyy, kun ihohuokoset tukkeutuvat. Retinoli auttaa ihohuokosia pysymään puhtaana estämällä kuollutta ihosolukkoa tukkimasta niitä. Lisäksi retinoli voi estää tulehduksen leviämistä iholla, mikä helpottaa ja lievittää aknen oireita. Lyhyesti sanottuna retinoli siis sekä vähentää näppyjen ja finnien muodostumista että vähentää jo olemassa olevien epäpuhtauksien aiheuttamaa punoitusta ja turvotusta.

Retinoli ja ikääntymisen merkit

Ihosolut ikääntyvät ja kuolevat luonnollisen kierron mukaan. Kuolleiden ihosolujen tilalle syntyy uusia, mutta ikääntymisen myötä tämä prosessi hidastuu, mikä voi tehdä ihosta samean ja vanhemman näköisen. Lisäksi ikä tuo mukanaan juonteita ja ryppyjä ja ensimmäiset ikääntymisen merkit voivat tulla näkyviin jo ennen kolmeakymmentä ikävuotta. Tästä syystä aikuisen on hyvä ottaa huomioon ihon vanhenemisen ehkäiseminen jo hyvissä ajoin ennen kuin merkit näkyvät iholla. Retinoli auttaa ehkäisemään ikääntymisen merkkejä, sillä se nopeuttaa ihosolujen kiertoa tehden ihosta kirkkaamman ja heleämmän. Lisäksi se toimii syvemmällä ihossa kiihdyttäen kollageenin tuotantoa, joka luonnollisesti vähenee kun ihminen vanhenee. Kollageeni kiinteyttää ja täyteläistää ihoa ja siten häivyttää ja ehkäisee ikääntymisen merkkejä.

Retinoli ja auringonvalon aiheuttamat vauriot

Kuten aiemmin mainittiin, retinoli vauhdittaa ihosolujen luonnollista uudistumis- ja vaihtumisprosessia, mikä sameuden vähentämisen lisäksi tasoittaa ihon sävyä. Ihon sävyn tasoittuminen auttaa parantamaan ihon ulkonäköä erityisesti silloin, jos iholla on juonteita, ryppyjä tai hyperpigmentaatiota. Lisäksi retinoli vahvistaa omalta osaltaan ihon luonnollista vastustuskykyä, mikä auttaa ihoa suojautumaan ympäristöhaitoilta.Retinolia käytettäessä on kuitenkin muistettava, että se saattaa hieman ohentaa ihoa, jolloin riittävän aurinkovoiteen käyttäminen on erittäin tärkeää palamisen ja ikääntymisen merkkien ehkäisemisen kannalta.

Retinolin muut hyödyt

Kuolleen ihosolukon jääminen ihon pinnalle voi epäpuhtauksien lisäksi johtaa ihon kuivumiseen. Koska retinoli auttaa poistamaan kuollutta ihosolukkoa, se voi myös auttaa ihoa pysymään kosteutettuna.

Lisäksi retinolilla voidaan hoitaa sarveistappeja eli keratosis pilaris -tautia sillä se tasoittaa karheaa ja kuoppaista ihoa.

Tieteellinen näyttö – Mitä tutkimukset sanovat retinolista?

Retinolin hyödyistä on saatu näyttöä useissa tutkimuksissa. Vuoden 2019 julkaisun (1) mukaan retinoidit ovat osoittautuneet turvallisiksi ja tehokkaiksi hoidoiksi akneen. Samassa julkaisussa esitetyt tutkimustulokset osoittivat, että retinoli todellakin stimuloi solujen vaihtumista ja ihon kollageenin tuotantoa. Niin ikään vuonna 2019 tehdyn tutkimuksen (2) mukaan retinoli vähensi ryppyjä tutkimukseen osallistuneilla henkilöillä kahdeksan viikon käytön jälkeen. Tutkimusten perusteella retinolista on iholle hyötyä jo pieninä pitoisuuksina. Vuoden 2020 tutkimuksen (3) tulokset kertovat, että jo 0,3 ja 0,5 prosenttia retinolia sisältävät seerumit voivat auttaa vähentämään hyperpigmentaatiota ja tasoittamaan epätasaista ihon sävyä. Aknen hoidossa vahvemmista, reseptillä saatavista retinoideista tai muista aknen hoitoon sopivista tuotteista kuten bentsoyyliperoksidista voi olla retinolia enemmän hyötyä. Tehokkaammat retinoidit voivat myös saada aikaan parempia tuloksia ikääntymisen merkkien hoitamisessa.

Sopiiko retinoli kaikille ihotyyppien ja -ongelmien hoitoon?

Retinoidien, mukaan lukien retinolin, käyttöä ei suositella raskaana oleville ja imettäville henkilöille. Lisäksi retinolin käyttöä kannattaa harkita ja aloittaa käyttäminen maltillisesti pienillä pitoisuuksilla, jos

  • iho on herkkä tai kuiva
  • kärsii ruusufinnistä eli rosaceasta
  • kärsii ekseemasta
  • kärsii vaikeasta aknesta.

Varsinkin ruusufinniä, ekseemaa tai vaikeaa aknea sairastavien kannattaa keskustella ihotautilääkärin kanssa ennen retinolin käyttämistä edes pieninä pitoisuuksina.

Milloin retinoli kannattaa ottaa osaksi ihonhoitorutiinia?

Yleisesti ottaen retinolin käytön aloittamista kannattaa harkita 30 ikävuoden tietämillä sen ikääntymistä ehkäisevien ominaisuuksien takia. Jos iholla on epäpuhtauksia tai sameutta tai iho on epätasaisen sävyinen, retinolin voi ottaa osaksi ihonhoitoa jo aiemmin. Ihmisen ikä ei välttämättä aina ole linjassa ihon iän kanssa, joten kosmetologin tai ihotautilääkärin kanssa jutteleminen voi olla hyvä idea ja antaa tarkemman kuvan oman ihon hyvinvoinnista ja haasteista.

Retinolin haitat ja sivuvaikutukset

Kun retinolin käytön aloittaa, iho voi aluksi hieman ärsyyntyä, mikä johtuu solukierron kiihtymisestä. Tällöin iholla voi ilmetä kuivuutta, punoitusta ja kutinaa. Yleensä retinolia voimakkaammat retinoidit aiheuttavat enemmän ärsytysoireita. Oireet häviävät muutaman viikon kuluessa retinolin käytön aloittamisesta ja ihon ärsyyntymistä voi ehkäistä aloittamalla retinolin käyttö pienen pitoisuuden tuotteella. Lisäksi ihonhoitorutiiniin ei kannata ottaa kerrallaan kuin yksi retinolia tai muuta retinoidia sisältävä tuote. Jos ihoärsytys oireet jatkuvat pitkään, kannattaa retinolia sisältävän tuotteen käyttäminen lopettaa ja tarpeen tullen olla yhteydessä lääkäriin. Lisäksi mitä tahansa retinoidia sisältäviä tuotteita käytettäessä on tärkeää suojata iho haitalliselta UV-säteilyltä välttämällä voimakasta auringonpaistetta ja käyttämällä riittävästi aurinkovoidetta, jonka SPF on vähintään 30.

Retinolin käytön aloittaminen

Jos retinolia haluaa kokeilla, kannattaa käyttö aloittaa hitaasti ja sellaisella tuotteella, jonka retinolipitoisuus on matala. Esimerkiksi 0,05 % pitoisuus voi olla aluksi riittävä. Retinolia ei kannata heti käyttää päivittäin, vaan kaksi tai kolme kertaa viikossa riittää. Jos auringolta suojautuminen mietityttää, retinolia sisältävää tuotetta kannattaa levittää iholle vain yöksi. Jos iho vaikuttaa sietävän retinolia hyvin, voi 1-2 viikon päästä aloittamisesta jatkaa käyttämällä retinolia joka toinen päivä. Jos sivuvaikutuksia ei ilmene 2 viikon sisällä aloittamisesta, retinolia on todennäköisesti turvallista käyttää jopa päivittäin. Kuitenkin jo noin kolme käyttökertaa viikossa antaa tuloksia, joten päivittäisen käytön saavuttaminen ei ole välttämätöntä.

Milloin tulokset näkyvät?

Retinolin käytöllä saavutettavien tulosten kanssa on syytä olla kärsivällinen. Yleensä selvien tulosten näkyminen iholla vie kuudesta viikosta jopa kolmeen kuukauteen. Jos tässä ajassa ei havaitse näkyviä tuloksia ja iho sietää retinolia hyvin, voi tuotteen vaihtaa sellaiseksi, että sen retinolipitoisuus on korkeampi. Aknen hoidossa voi myös harkita jonkin voimakkaamman retinoidin ottamista käyttöön. Tällöin asiasta kannattaa keskustella ihotautilääkärin kanssa.

Vinkkejä käytön aloittamiseen:

  • Jos mahdollista, odota ihon puhdistuksen jälkeen vähintään 30 minuuttia ennen retinolin laittamista.
  • Käytä kosteusvoidetta aina joko ennen tai jälkeen retinolin.
  • Kiinnitä huomiota myös muihin ihonhoitotuotteisiin: Retinolia sisältäviä tuotteita ei kannata olla käytössä kerrallaan kuin yksi.
  • Jos käytät aknen hoitoon paikallisvoidetta tai ihon kuorimiseen happohoitoja, retinolia ei kannata käyttää näiden tuotteiden kanssa samoina päivinä ihoärsytyksen välttämiseksi.
  • Muista suojata iho auringolta.

Lopuksi

Retinoli on turvallinen ja helppo tapa tutustua A-vitamiinijohdannaisiin eli retinoideihin ihonhoidossa. Näkyvät ja selvät tulokset voivat ottaa oman aikansa, mutta monet retinolia käyttävät pitävät niitä odottamisen ja vaivan arvoisina. Koska retinolin käytön aloitus voi aiheuttaa ei-toivottuja haittavaikutuksia, kannattaa käyttö aloittaa maltillisesti. Jos kaipaa apua retinolia sisältävän tuotteen valinnassa, täältä löytyy artikkelimme parhaista retinolivoiteista ja -seerumeista

Tutkimukset:

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30674002/

(3) https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(19)32040-8/fulltext

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32428912/