Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

C-vitamiiniseerumi – Parhaat tuotteet

Viimeksi päivitetty 23.6.2023

Riittävä C-vitamiinin saanti auttaa vahvistamaan vastustuskykyä, muta se on tehokas ainesosa myös ihonhoidossa. Vertailimme kattavasti C-vitamiiniseerumeita ja valitsimme niistä parhaat esittelyyn. Tässä artikkelissa esitellään

Esittelemämme tuotteet on valittu riittävää C-vitamiinipitoisuutta ja muita iholle terveellisiä ainesosia silmällä pitäen. Artikkelin lopussa kerromme myös lisätietoja C-vitamiinin hyödyistä ihonhoidossa sekä vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin. .

Paras kaikille ihotyypeille sopiva C-vitamiiniseerumi

Paula’s Choice C15 Super Booster

blank

 • Tärkeimmät ainesosat: E-vitamiini, ferulahappo, C-vitamiini
 • Tärkeimmät ominaisuudet: hajusteeton, cruelty-free, parabeeniton
 • Sopii parhaiten: kaikki ihotyypit

Tätä 15-prosenttista C-vitamiiniseerumia voidaan käyttää yksinään tai lisätä kosteusvoiteeseen. Vain muutama tippa riittää heleyttämään ihoa. Seerumi tasoittaa ihon sävyä, pehmentää juonteita ja kiinteyttää. Lisäksi se häivyttää ihon vaurioita kuten aknearpia.

Hyvä tietää: Joidenkin kuivaihoisten käyttäjien mukaan tuote saattaa ärsyttää kuivaa ihoa.

 

Paras edullinen C-vitamiiniseerumi

Murumuru C-vitamiiniseerumi

blank

 • Tärkeimmät ainesosat: C-vitamiini, hyaluronihappo, prebiootit
 • Tärkeimmät ominaisuudet: luonnonkosmetiikkaa, vegaaninen, kotimainen
 • Sopii parhaiten: kaikki ihotyypit

Murumuru C-vitamiiniseerumi on syystäkin todella suosittu superseerumi, joka tarjoaa hehkua ja energiaa väsyneelle iholle. Seerumi sisältää kolme eri muotoa ihoa heleyttävää C-vitamiinia, kosteuttavaa vadelmavettä, suojaavaa ja rauhoittavaa kaurauutetta, täyteläistävää hyaluronihappoa ja ihon luontaista suojakerrosta tukevia prebiootteja. Seerumi on suunniteltu käytettäväksi kuuriluontoisesti aamuin illoin puhtaalle iholle.

 

Paras luonnonkosmetiikan C-vitamiiniseerumi

Juice Beauty Prebiotics Vitamin C Serum

blank

 • Tärkeimmät ainesosat: C-vitamiini, E-vitamiini, ferulahappo, hyaluronihappo, PREBIOTIXTM mikrobiomi
 • Tärkeimmät ominaisuudet: luomu, vegaaninen, cruelty-free
 • Sopii parhaiten: Kaikki ihotyypit

Juice Beautyn seerumi sisältää korkean pitoisuuden C-vitamiinia eli 20 %. E-vitamiini ja ferulahappo antavat lisäsuojaa vapaita radikaaleja ja ympäristön vaikutuksia vastaan. Lisäksi seerumin sisältämä hyaluronihappo auttaa pitämään ihon kosteutettuna ja täyteläisen näköisenä. Patentoitu prebioottinen ainesosa auttaa suojaamaan ihoa erityisellä fermentointitekniikalla. Tuotetta on kehuttu arvosteluissa ja se on saanut paljon kiitosta siitä, miten hehkuvaksi ja terveen näköiseksi se ihon tekee.

Hyvä tietää: Seerumi saattaa ärsyttää hyvin herkkää ja kuivaa ihoa. Lisäksi sen tuoksu jakaa mielipiteitä.

 

Paras C-vitamiiniseerumi aknelle ja epäpuhtaalle iholle

La Roche-Posay Vitamin C Serum

blank

 • Tärkeimmät ainesosat: C-vitamiini, salisyylihappo
 • Tärkeimmät ominaisuudet: allergiatestattu, ihotautilääkärien testaama, parabeeniton, ei-komedogeeninen, öljytön
 • Sopii parhaiten: akneen taipuvainen iho

C-vitamiinin ja salisyylihapon yhdistelmä tekee tästä öljyttömästä C-vitamiiniseerumista erinomaisen valinnan akneen taipuvaiselle iholle. Aknen lisäksi käyttäjät ovat antaneet tuotteesta positiivista palautetta liittyen ikääntymisen merkkien häivyttämiseen.

Hyvä tietää: Salisyylihappo sopii yleensä akneen taipuvaiselle iholle, mutta se voi ärsyttää herkkää ihoa. Seerumissa on myös aika voimakas tuoksu.

 

Paras C-vitamiiniseerumi kuivalle iholle

SkinCeuticals CE Ferulic

blank

 • Tärkeimmät ainesosat: C-vitamiini, E-vitamiini, ferulahappo
 • Tärkeimmät ominaisuudet: parabeeniton
 • Sopii parhaiten: kuiva iho

SkinCeuticalsin CE Ferulic -seerumi sisältää 15 % C-vitamiinia. C-vitamiini on L-askorbiinihappoa, joka suojaa erityisen tehokkaasti vapailta radikaaleilta. C-vitamiinin lisäksi seerumi sisältää E-vitamiinia ja ferulahappoa sekä glyseriiniä, joka kosteuttaa kuivaa ihoa. Arvosteluissa tuotetta on ylistetty siinä, miten kirkkaaksi ja heleäksi se on tehnyt ihon jo muutaman käyttökerran jälkeen. 

Hyvä tietää: Jotkut tuotetta arvostelleet eivät ole pitäneet sen tuoksusta.

 

Paras C-vitamiiniseerumi rasvoittuvalle ja öljyiselle iholle

Skinceuticals Phloretin CF

blank

 • Tärkeimmät ainesosat: C-vitamiini, ferulahappo
 • Tärkeimmät ominaisuudet: parabeeniton
 • Sopii parhaiten: Rasvoittuva ja öljyinen iho, maksaläiskät ja pigmenttimuutokset

Tämä SkinCeuticalsin seerumi on hyvin samankalainen kuin edellä mainittu SkinCeuticals C E Ferulic. Seerumi sisältää tehokasta L-askorbiinihappomuotoista C-vitamiinia (10 %) ja ferulahappoa,  mutta ei E-vitamiinia, joka voi tukkia ihohuokosia. Tämä tekee seerumista paremman vaihtoehdon rasvoittuvan ihon omaaville. SkinCeuticals Phloretin CF sopii hyvin myös niille, jotka haluavat häivyttää maksaläiskiä ja pigmenttimuutoksia sekä ryppyjä.

 

Paras C-vitamiiniseerumi hyperpigmentaatiolle ja maksaläiskille

Murad Environmental Shield Vita-C Glycolic Brightening Serum

blank

 • Tärkeimmät ainesosat: glykolihappo, C-vitamiini
 • Tärkeimmät ominaisuudet: cruelty-free, vegaaninen, gluteeniton, parabeeniton, ftalaatiton
 • Sopii parhaiten: rasvainen tai sekaiho

C-vitamiini hajoaa helposti altistuessaan valolle, ilmalle tai vedelle. Murad käyttää kultaa stabiloimaan seeruminsa C-vitamiinia, mikä vähentää ongelmaa. Tuotteessa on kätevä pumpun yläosa, joka on suunniteltu antamaan sama annos C-vitamiinia joka kerta.

Hyvä tietää: Seerumi sisältää myös glykolihappoa, joka on yksi alfahydroksihapoista (AHA). Glykolihappo toimii hyvin hyperpigmentaatioon. Se voi kuitenkin joskus ärsyttää herkkää ihoa, joten oma ihotyyppi kannattaa ottaa huomioon tuotetta ostettaessa.

C-vitamiinia sisältävän seerumin valinta

Kuten yleisesti tiedetään, C-vitamiini on olennainen osa tasapainoista ruokavaliota. Esimerkiksi sitrushedelmät, hillat ja tyrnin marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia.  C-vitamiiniseerumia valitessa kannattaa ottaa käyttöön tuote, jonka C-vitamiinipitoisuus on riittävä eli vähintään 10 %. Lisäksi tuotteen pakkaukseen kannattaa kiinnittää huomiota: C-vitamiini kannattaa pakata läpinäkymättömään pakkaukseen, sillä auringonvalolle altistuminen heikentää seerumin tehoa. C-vitamiinin lisäksi tuotteissa on usein muitakin vaikuttavia aineita, joista iho hyötyy ja siten koko tuotteen koostumuksen selvittäminen on tärkeää ennen ostopäätöstä. 

C-vitamiiniseerumin hyödyt – Miten se toimii?

Vapaat radikaalit ovat reaktiivisia, epävakaita aineita, joita ihmisen kehossa muodostuu osana aineenvaihduntaa. Altistumme vapaille radikaaleille myös ulkoisten tekijöiden kuten saasteiden ja UV-valon seurauksena. Vapaat radikaalit vaikuttavat niin ihosolujen kuin muidenkin solujen toimintaan. Ihon kannalta ajateltuna tämä tarkoittaa, että solujen liiallinen altistuminen vapaille radikaaleille voi edesauttaa ikääntymistä ja ihon kuivumista ja altistaa ihon tulehduksille. Vapaat radikaalit aiheuttavat kehossa oksidatiivista stressiä, mikä aiheuttaa erilaisia vaurioita kehossa ja altistaa tietyille sairauksille. Antioksidantit ovat aineita, jotka vähentävät, estävät ja poistavat vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita ja estävät oksidatiivisen stressin syntymistä. C-vitamiini on yksi näistä antioksidanteista ja C-vitamiiniseerumi voi siten

 • torjua ihon ikääntymisen merkkejä
 • vähentää hyperpigmentaatiota
 • tasoittaa ihon sävyä
 • vähentää ryppyjä
 • suojata ihoa auringon vaurioilta

Lisää tietoa vapaista radikaaleista ja oksidatiivisesta stressistä löytyy täältä

C-vitamiiniseerumeita löytyy jo useilta valmistajilta, sekä marketti-, apteekki-, luksus- että luonnonkosmetiikkamerkeiltä. Seuraavaksi esittelemme vertailumme parhaat tuotteet. Artikkelin lopusta löytyy lisää vinkkejä C-vitamiiniseerumin käyttöön ihonhoidossa.

C-vitamiiniseerumin haitat ja sivuvaikutukset

Vaikka suurimmalle osalle C-vitamiinia sisältävät tuotteet sopivat hyvin, joillekin ihmisille korkeat C-vitamiinipitoisuudet voivat aiheuttaa ihon ärsytystä..

Yleensä C-vitamiinin sekoittaminen muiden ainesosien kanssa ei aiheuta sivuvaikutuksia, mutta jotkin aineet voivat heikentää sen tehoa. C-vitamiinia ei kannata sekoittaa maitohapon ja salisyylihapon kanssa.

C-vitamiiniseerumi – Kannattaako käyttää aamuisin vai iltaisin?

C-vitamiiniseerumia voi käyttää sekä aamulla että illalla. Erään tutkimuksen mukaan C-vitamiinia olisi hyvä levittää iholle jopa kahdeksan tunnin välein, mutta kaksi kertaa päivässä on todennäköisesti varsin riittävä määrä.

blank

C-vitamiiniseerumi ja Aurinko

Koska UV-valo alentaa ihon C-vitamiinitasoja, C-vitamiiniseerumia kannattaa levittää iholle sen jälkeen, kun on altistunut auringonpaisteelle. Ennen aurinkoon menemistä kannattaa muistaa levittää riittävän SPF-kertoimen aurinkosuojaa.

C-vitamiiniseerumin käyttö

Ennen tuotteen varsinaista käyttöä kannattaa varmistaa, että tuote ei ärsytä ihoa. Tämän voi tehdä laittamalla seerumia aluksi pienelle ihoalueelle huomaamattomaan paikkaan, kuten ranteen sisäpuolelle tai kyynärtaipeeseen. Jos tuote ei aiheuta ihoärsytystä tai allergista reaktiota 24 tunnin sisällä, sitä on todennäköistä turvallista käyttää myös kasvoille. C-vitamiiniseerumia laitetaan iholle puhdistuksen ja mahdollisen kasvoveden jälkeen, mutta ennen kosteusvoidetta.

Usein kysyttyä

 

Ihon hyvinvoinnin kannalta tärkeimpiä vitamiineja ovat A-, C-, D-, E- ja K-vitamiinit. Näitä tarvitaan ihon terveyden ylläpitämiseen eri tavoin.

A-vitamiini auttaa säätelemään ihon uusiutumista, edistää kollageenin tuotantoa ja aparantaa ihon rakennetta. Se auttaa myös pitämään ihon terveenä ja suojaamaan sitä haitallisilta ympäristötekijöiltä.

C-vitamiini on välttämätön osa kollageenin tuotantoa ja auttaa neutraloimaan vapaiden radikaalien vaikutuksia ihossa. Se auttaa myös vähentämään pigmentaatiota ja edistää ihon uudistumista.

D-vitamiini auttaa pitämään ihon terveenä ja suojaa sitä auringon UV-säteiltä. 

E-vitamiini on antioksidantti, joka auttaa suojaamaan ihoa haitallisilta ympäristötekijöiltä, kuten UV-säteiltä ja saasteilta. Se auttaa myös parantamaan ihon kosteustasapainoa ja estää ihon kuivumista.

K-vitamiini auttaa vähentämään tummia silmänalusia ja parantamaan ihon sävyä. Se edistää verenkiertoa ja nopeuttaa ihon paranemista.

Myös B-vitamiinit ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnille, sillä ne auttavat ylläpitämään ihon kosteustasapainoa ja edistävät ihon uusiutumista.

Yksinkertainen vastaus on kyllä. C-vitamiini on välttämätön ravintoaine, joka auttaa kehoa tuottamaan kollageenia, joka taas on tärkeä osa ihon rakennetta ja auttaa pitämään ihon joustavana ja kimmoisana. C-vitamiini toimii myös antioksidanttina, joka auttaa neutraloimaan vapaiden radikaalien vahingollisia vaikutuksia ihoon. C-vitamiinia voi saada monista eri lähteistä, kuten hedelmistä, vihanneksista, marjoista ja lisäravinteista. Nykyään monet ihonhoitotuotteet sisältävät C-vitamiinia, sillä se auttaa vähentämään ihon pigmentaatiota ja edistää ihon uudistumista. C-vitamiinia sisältävät ihonhoitotuotteet voivat myös auttaa vähentämään hienoja juonteita, tasoittamaan ihon sävyä ja antamaan iholle kirkkaamman ja tasaisemman ilmeen.

Kuivan ihon hoitoon suositellaan seuraavia vitamiineja:

 1. A-vitamiini: A-vitamiini ylläpitää ihon kosteustasapainoa, edistää kollageenin tuotantoa ja auttaa vähentämään juonteita, ryppyjä ja pigmentaatiota.

 2. B-vitamiinit: B-vitamiinit, kuten biotiini ja pantoteenihappo, auttavat ylläpitämään ihon kosteustasapainoa ja estävät ihon kuivumista. Ne auttavat myös vähentämään tulehdusta ja edistävät ihon uudistumista.

 3. C-vitamiini: C-vitamiini auttaa ylläpitämään ihon kosteustasapainoa, osallistuu kollageenin tuotantoon ja auttaa vähentämään pigmentaatiota.

 4. E-vitamiini: E-vitamiini auttaa ylläpitämään ihon kosteustasapainoa ja antioksidanttina suojaa ihoa vapailta radikaaleilta.

 5. D-vitamiini: D-vitamiini auttaa ylläpitämään ihon kosteustasapainoa, edistää ihon uusiutumista ja auttaa vähentämään tulehdusta.

On hyvä muistaa, että tehokas tapa hoitaa kuivaa ihoa on yhdistää terveellinen, edellä mainittuja vitamiineja sisältävä ruokavalio, riittävä vedenjuonti ja kosteuttavien tuotteiden käyttö. Kuivasta ihosta kärsivän kannattaa myös välttää kuumia suihkuja.

C-vitamiinin todellinen päivittäinen tarve vaihtelee iän, sukupuolen ja elintapojen mukaan. Aikuisille suositellaan yleensä 75-90 milligramman päivittäistä saantia. Raskaana oleville ja imettäville naisille sekä tupakoitsijoille suositellaan hieman enemmän C-vitamiinia. Suurin turvalliseksi luokiteltu päivittäinen C-vitamiiniannos on noin 2000 mg. Suuret annokset C-vitamiinia voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia. Suositellun päiväsaannin saaminen on helppoa monipuolisen ruokavalion avulla, joka sisältää runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, joten ravintolisän käyttäminen ei ole välttämätöntä.