Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Eroon rypyistä luonnollisesti

Rypyt ovat ihopoimuja, joita yleensä alkaa ilmaantua 30 ikävuoden tietämillä. Iän myötä iho tuottaa vähemmän proteiineja, kollageenia ja elastiinia, mikä tekee ihosta ohuemman ja vähemmän vastustuskykyisen vaurioille. Ympäristöaltistus, kuivuminen ja myrkyt voivat vaikuttaa selkeiden ryppyjen kehittymiseen. Rypyt ovat luonnollinen osa ikääntymistä, eikä niiden syntymistä ole syytä pelätä. Niitä voidaan häivettää mm. Botoxilla, kemiallisilla kuorinnoilla ja hyaluronihappopistoksilla, mutta ikääntymisen merkkien ilmaantumista iholle voi hidastaa myös luonnollisilla tavoilla, joita esittelemme tässä artikkelissa.

1. Käytä aurinkovoidetta

Useimmat tietävät, että tarpeeksi korkealla suojakertoimella (SPF vähintään 30) varustetun aurinkovoiteen käyttö voi auttaa ehkäisemään ihosyöpää. Tutkimuksissa on havaittu, että aurinkovoide auttaa myös hidastamaan ikääntymisen merkkejä. Tästä syystä kosteuttavan aurinkovoiteen käyttäminen päivittäin pelkkien rantapäivien sijaan hyödyttää ihon terveyttä pitkällä aikavälillä.

2. Rajoita sokerin käyttöä

Tutkimukset antavat jatkuvasti lisää viitteitä siitä, miten sokerin kulutus voi vaikuttaa terveyteen. Kehossa sokeri käynnistää glykaatioksi kutsutun prosessin, eivätkä edistyneet glykaation lopputuotteet AGE:t eli glykotoksiinit tee hyvää iholle. AGE:t hajottavat kehon kollageenia ja voivat ajan myötä olla pahentava osatekijä ikääntymisessä. Lisäksi glykoloksiinit on yhdistetty useiden rappeuttavien sairauksien kuten Alzheimerin taudin kehittymiseen. AGE:t on myös yhdistetty joihinkin ruoanvalmistusmenetelmiin, kuten grillaamiseen ja pannulla paistamiseen (toisin kuin paistamiseen ja keittämiseen). Sokeripitoisten ruokien käytön rajoittaminen auttaa siis kasvoja säilyttämään nuorekkaan muotonsa.

3. Lopeta tupakointi

Tupakointi on haitallista terveydelle monista syistä ja tutkimusten mukaan se myös vanhentaa kasvojen ihoa ennenaikaisesti. Jopa passiivinen tupakointi voi vahingoittaa ihoa sen lisäksi, että se lisää riskiä sairastua moniin syöpiin ja muihin sairauksiin.

4. Kookosöljy ja rypyt

Kookosöljy on luonnollinen pehmentävä aine. Kun sitä levittää iholle, se täyttää orvaskeden aukot ja saa ihon tuntumaan sileältä. Eikä ihon helliminen kookosöljyllä vain tee siitä sileämpää, vaan myös auttaa ihoa säilyttämään kosteuden, mikä taas saa kasvot näyttämään täyteläisemmiltä. Lisäbonuksena kookosöljy on tutkimusten perusteella todettu olevan tehokas hoito kuivalle iholle.

5. Pidä betakaroteenit mielessä

Parhaillaan käydään lääketieteellistä keskustelua siitä, kuinka ja miksi beetakaroteenit estävät auringon ultraviolettivaloa vahingoittamasta ihoa ja silmiä. Beetakaroteeni ja retinoli (A-vitamiini) ovat useiden markkinoilla olevien ryppyjä ehkäisevien voiteiden ainesosia. Voiteiden sijasta beetakaroteenin voi nauttia myös sisäisesti ravintolisänä tai syömällä sitä runsaasti sisältäviä kasviksia ja hedelmiä kuten porkkanaa tai mangoa. Jo 30 milligrammaa beetakaroteenia päivässä suun kautta otettuna voi ehkäistä ja korjata valon aiheuttamia ikääntymisen merkkejä, joihin rypytkin lukeutuvat.

6. Kokeile sitruunamelissateetä

Yksi uusimmista keinoista ryppyjen torjuntaan on sitruunamelissalehtitee. Tutkimus, jossa verrattiin pientä otosta sitruunamelissateetä juovista ihmisistä toiseen ryhmään, joka joi lumelääkkeenä ohran lehdistä tehtyä teetä, antoi viitteitä siitä, että sitruunamelissalehtiuute tekee ihosta elastisemman ja korjaa kudosvaurioita.

7. Muuta nukkuma-asentoa

Osa kasvojen ryppyyntymisestä voi itse asiassa johtua asennosta, jossa nukkuu. Tämä johtuu kompressiosta eli siitä, että kasvot painavat tyynyä samalla tavalla joka yö. Ajan myötä tämä puristus jättää ihon joistakin paikoista heikommaksi kuin toisista ja muodostuu ryppyjä. Tällaisten “puristusryppyjen” syntymistä voi estää ja hidastaa nukkumalla selällään.

8. Pese kasvot säännöllisesti

Muutaman minuutin käyttäminen kasvojen huolelliseen pesuun iltaisin ei ole koskaan ajanhukkaa. Jos meikin jättää kasvoille yön yli, iho imee suurimman osan siitä. Koska useimmat kosmeettiset tuotteet sisältävät vahvoja kemikaaleja, tämä lisää ihon oksidatiivista stressiä. Kasvoja pestessä on kuitenkin syytä välttää voimakasta hankaamista. Puhdistukseen kannattaa käyttää mietoa pesuainetta ja se kannattaa viimeistellä käyttämällä kylmää vettä.

9. Vältä ultraviolettivaloa

Ultraviolettisäteily on suurin syy kasvojen, kaulan, käsivarsien ja käsien ryppyjen muodostumiseen. Vaikka ultraviolettivaloa ei voi täysin välttää, voi sille altistumista vähentää. Pitkien auringonottosessioiden sijaan voi suosia itseruskettavia tuotteita ja käyttää kasvoja auringolta suojaavaa hattua, jos on pitkiä aikoja ulkona. Jos mahdollista, kannattaa käyttää ulkona pidempiä housuja ja pitkähihaisia ​​paitoja.

10. Lisää antioksidantteja

Iho altistuu enemmän oksidatiiviselle stressille kuin mikään muu kehon elin. Tämä tarkoittaa, että iho voi vaurioitua jopa päivittäisten rutiinien seurauksena. Antioksidantit auttavat torjumaan oksidatiivisen stressin soluille aiheuttamia vahinkoja. Runsaasti antioksidantteja sisältäviä aurinkovoiteita ja kosteusvoiteita on paljon markkinoilla. Lisäksi antioksidantteja saa ravinnon kautta.  Runsaasti mustikoita, papuja, viinirypäleitä, lehtikaalia ja pinaattia sisältävä ruokavalio tukee ihon hyvinvointia ja voi vähentää ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä.

Rypyt osana elämää

Rypyt ja muut ihon ikääntymisen merkit eivät sinänsä ole oireita, josta pitäisi olla huolissaan. Jos on erityisen huolestunut ihon ikääntyvästä ulkonäöstä, kannattaa keskustella ihotautilääkärin kanssa. Haitalliset elämäntavat, kuten tupakointi, liiallinen juominen, liiallinen auringonotto tai solarium, voivat lisätä ihosyövän riskiä ja ihon muutosten suhteen on syytä olla tarkkaavainen sekä tarvittaessa kääntyä lääkärin puoleen. 

Lähteet: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-get-rid-of-wrinkles