Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Sinkki ja perioraalidermatiitti

Viimeksi päivitetty 21.1.2024

Sinkki on ihmiskeholle välttämätön hivenaine. Monet kehon biologiset prosessit tarvitsevat sinkkiä ja sen puute voi ilmetä kehossa useilla tavoilla. Sinkki vaikuttaa myös ihon toimintaan ja sinkin puutteella ja perioraalidermatiitin puhkeamisella saattaa olla yhteys toisiinsa. Hyvän sinkkiä sisältävän voiteen tai sinkkiravintolisän käyttäminen voivat vähentää POD:n oireita ja auttaa nitistämään ihottuman kokonaan.

Peerioraalidermatiitti on ihosairaus, joka nimensä mukaisesti oireilee suunympärysiholla ja sen oireisiin kuuluvat esimerkiksi pienet näppylät, punoitus, kutina ja kuivuus. Sitä voi hoitaa antibiooteilla, mutta jos taudin aiheuttaja on sinkin puute tai iholle sopimaton kosmetiikka, voi olla parempi hoitaa oireiden lisäksi vaivan alkuperäistä aiheuttajaa. Täältä voit lukea artikkelin perioraalidermatiittia hoitavista kosmetiikkatuotteista, joiden avulla sairaus on mahdollista saada hallintaan ilman antibiootteja.

Tässä artikkelissa kerrotaan sinkin ja perioraalidermatiitin yhteydestä ja siitä, miten sinkkivoiteita ja ravintolisäsinkkiä voi käyttää apuna taistelussa POD:ia vastaan.

Sinkin puute ja POD

Vielä yksi mahdollinen perioraalidermatiitin laukaiseva tekijä on sinkin puute. ”Clinical and Experimental Dermatology” -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on saatu selville, että vaikeat perioraalidermatiittitapaukset voidaan yhdistää alkoholismista ja anoreksiasta johtuvaan sinkin puutteeseen. Vaikka kokonaisuudessaan kehon sinkkitasot olisivat normaalit, on tutkimuksista on saatu viitteitä siitä, että iholle voi syntyä kohtia, jotka kärsivät sinkin puutteesta, mikä edelleen voi edistää ihosairauksia, kuten perioraalidermatiittia (”Journal of Dermatological Treatment”-julkaisu, 2006″)

Mekanismi – Miksi sinkin puute altistaa ihosairauksille?

Sinkkiä tarvitaan useiden biokemiallisten reaktioiden tehokkaaseen toimintaan soluissa, erityisesti solujen kasvuun ja lisääntymiseen liittyvissä reaktioissa. Koska ihosolut kasvavat ja lisääntyvät jatkuvasti korvatakseen kuolleita ihokerroksia, ihosolut tarvitsevat suhteellisen suuria määriä sinkkiä. Kun kehossa ei ole tarpeeksi sinkkiä, puute vaikuttaa ihosoluihin ja sitä kautta ihon vastuskykyyn, mikä voi johtaa ihosairauksiin, kuten POD:iin. (”Dermatologic Surgery” -lehti, 2005). Jos haluat lukea lisää sinkin ja sinkkivoiteen vaikutuksista ihoon, täältä löytyy artikkelimme Sinkkivoide – Sinkkioksidia sisältävien tuotteiden hyödyt ja käyttö.

blank

Sinkkivoide ja perioraalidermatiitti

Sinkkivoide sisältää yleensä sinkkioksidia, joka on epäorgaaninen yhdiste. Sinkkioksidia valmistetaan hapettamalla sinkkiä ja reaktiossa syntyvä aine on valkoista jauhetta ja eroaa siis varsinaisesta sinkistä, joka on metallinen alkuaine. Sinkkioksidi on luonnollinen aine, josta on iholle monia hyötyjä. Se mm. suojaa auringon haitallisilta UV-säteiltä ja sitä käytetään paljon aurinkovoiteissa.

Lisäksi sinkkioksidi auttaa rauhoittamaan ärsytystä ja tulehdusta sekä lievittää kutinaa. Sinkkioksidia käytetään myös vauvojen vaippaihottuman hoitoon tarkoitetuissa sinkkivoiteissa. Sinkkioksidi tukee myös immuunijärjestelmää ja aineenvaihduntaa. On hyvin harvinaista olla allerginen sinkkioksidille eikä sen paikallisella levittämisellä juurikaan ole sivuvaikutuksia eli se sopii myös herkkäihoisille.

Koska sinkkioksidi hoitaa tulehdusta ja rauhoittaa ihoa, sillä voidaan hoitaa myös perioraalidermatiittia. Sen antibakteeriset ominaisuudet auttavat vähentämään infektioriskiä. Sinkkioksidi muodostaa ihon päälle suojaavan kerroksen, joka auttaa ihoa säilyttämään kosteutensa, mikä on tärkeää perioraalidermatiitista kärsivälle iholle. Sinkkioksidia löytyy sinkkivoiteista, joistakin päivävoiteista ja monista aurinkovoiteista. Varsinaisilla sinkkivoiteilla voi hoitaa ihottumaläikkiä, kunnes ne rauhoittuvat. Hyvä vaihtoehto voi olla myös vaihtaa päivävoiden sellaiseksi, että se sisältää sinkkioksidia. Aurinkovoide olisi hyvä olla päivittäisessä käytössä ainakin keväästä syksyyn. 

Jos kaipaat apua sinkkioksidia sisältävän tuotteen valintaan täältä voit lukea vertailun parhaista sinkkivoiteista. Esittelemme artikkelissa parhaan sinkkivoiteen, parhaat sinkkioksidia sisältävät päivävoiteet sekä parhaan aurinkovoiteen. Perioraalidermatiitista kärsivän kannattaa myös varmistaa, että saa sinkkiä riittävästi myös ravinnosta. Tämä on helppo tehdä esimerkiksi laadukkaan sinkkiä sisältävän ravintolisän avulla.

Perioraalidermatiitti

Perioraalinen dermatiitti on epämiellyttävä ihosairaus, joka aiheuttaa kivuliasta polttavaa tunnetta perioraalisella alueella, joka on suun ympärillä. Toisin kuin muut ihotulehdukset, perioraalinen dermatiitti ei useinkaan aiheuta kutinaa vaan yleisin tuntemus on polttava tunne. Monille perioraalidermatiitti oireilee myös punaisina näppylöinä tai märkärakkuloina, jotka näyttävät usein ulkonäöltään hyvin samanlaisilta kuin aknen aiheuttamat näpyt.

Jos olet epävarma, onko sinulla perioraalidermatiitti, voit lukea täältä lisää perioraalidermatiitista ja sen oireista. Sairaus voi olla hyvä myös diagnosoida ihotautilääkärin toimesta.

Periraalidermatiiti eli POD:n tarkkaa aiheuttajaa ei tunneta, mutta naiset näyttävät saavan ihottuman todennäköisemmin kuin miehet. Yksi yleinen POD-ihottuman laukaisija on steroideja sisältävät ihovoiteet eli tuttavallisemmin kortisonivoiteet, joita käytetään muiden kasvojen ihosairauksien hoitoon. Perioraalidermatiitin puhkeaminen voi olla myös yhteydessä liiallisen tai vääränlaisen kosmetiikan käyttöön, tiettyihin ainesosiin, joille iho altistuu sekä stressiin. Tietyissä tapauksissa ihottuma voi levitä suun ympäriltä nenään, silmiin tai otsaan.

blank
Puhdistamo Tripla Sinkki

Viitteet:

”Journal of Dermatological Treatment”; Zinc in Skin Pathology and Care; Y. Bibi Nitzan and A.D. Cohen; 2006

”Clinical and Experimental Dermatology”; Malnutrition and a Rash: Think Zinc; C.M. Roberts, et al.; November 2007

”Dermatologic Surgery”; Zinc and Skin Health: Overview of Physiology and Pharmacology; J.R. Schwartz, et al.; July 2005

Linus Pauling Institute at Oregon State University; Zinc; Jane Higdon, et al.; February 2008

MedlinePlus; Perioral Dermatitis; Michael Lehrer, et al.; December 2009

 

Lähteet

https://www.livestrong.com/article/479477-zinc-perioral-dermatitis/

https://itchylittleworld.com/zinc-oxide-for-perioral-dermatitis/