Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Sinkkivoide – Sinkkioksidia sisältävien tuotteiden käyttö ja hyödyt

Sinkkiä on käytetty yli 2 000 vuoden ajan palovammojen ja haavojen hoitoon. Nykyään sinkkioksidin tulehdusta lievittävät ominaisuudet ja muut hyödyt ovat jo laajalti tiedossa ja sitä käytetään keskeisenä ainesosana mm. vaippaihottumavoiteissa, aurinkosuojavoiteissa ja aknen ja ruusufinnin hoitotuotteissa. Sitä käytetään myös joissakin meikkituotteissa kuten meikkivoiteissa ja kosteusvoiteiden ainesosana.

Tässä artikkelissa kerromme sinkkioksidin hyödyistä ja siitä, miten sinkkivoiteita ja -tuotteita voi hyödyntää erilaisten iho-ongelmien kuten aknen ja ruusufinnin hoidossa. Jos kaipaat apua sinkkioksidia sisältävien tuotteiden valintaan ja vertailuun, voit lukea artikkelimme parhaista sinkkivoiteista.

Sinkkivoiteet sisältävät sinkkioksidia. Mitä sinkkioksidi on?

Sinkkioksidi valmistetaan sinkistä, joka on luonnosta löytyvä alkuainemetalli ja jota käytetään monissa erilaisissa elektroniikkateollisuuden ja kemianteollisuuden tuotteissa sekä kotitaloustuotteissa. Sinkkioksidissa sinkki ei ole metallista sinkkiä vaan sinkki-ioneja. Aivan kuten muillakin metalli-ioneilla, mukaan lukien rautaionilla tai ihmisen keholle tärkeä elektrolyytillä magnesiumionilla, sinkkioksidin sisältämällä sinkki-ionilla on positiivinen varaus, mistä on ihmisen keholle hyötyä. Sinkkioksidia valmistetaan luonnosta löytyvästä sinkistä hapettamalla. Kyseessä on kemiallinen reaktio, jossa sinkkiatomit yhdistyvät happiatomien kanssa ja jossa tuotteena syntyy epäorgaanista yhdistettä, sinkkioksidia. Sinkkioksidi on hienojakoista, valkoista jauhetta.

Sinkki vaikuttaa kehon eri järjestelmiin, mukaan lukien immuunijärjestelmään, ruoansulatuskanavaan, aivoihin ja ihoon. Iholle se toimii eräänlaisena tärkeänä ”rakennuspalikkana” proteiinisynteesissä, entsyymien muodostuksessa ja aineenvaihduntaprosesseissa. 

Viimeaikaiset tutkimukset sinkkioksidin hiukkaskoosta ovat johtaneet nanokokoisten sinkkioksidihiukkasten valmistamiseen ja sitä kautta saaneet aikaan sinkkioksidivoiteiden ja sinkkioksidiaurinkovoiteiden huomattavan lisääntymisen markkinoilla. Edistyksellisten nanokokoisten (ZnO-NP) -hiukkasten ansiosta sinkkioksidivoiteet eivät enää jätä iholle paksua, valkoista kalvoa.

Onko sinkkioksidia turvallista käyttää?

Sinkkioksidi on turvallinen ja allergiaa aiheuttamaton aine suurimmalle osalle ihmisistä. Turvallisuudesta kertoo myös sen käyttö vauvojen vaippaihottuman hoidossa. On kuitenkin olemassa jonkin verran huolta aurinkosuojavoiteissa olevien uusien nanokokoisten sinkkihiukkasten mahdollisista vaikutuksista. Toistaiseksi tutkimukset ovat osoittaneet, että niitä on turvallista käyttää, mutta tutkimusten kautta asiasta saadaan tulevina vuosina lisää tietoa. Vielä ei ole saatu varmaa tutkimusnäyttöä siitä, että nanohiukkaset eivät imeydy verenkiertoon, jossa ne voivat aiheuttaa myrkytystä ja muita sivuvaikutuksia.

Vaikka sinkkioksidi aiheuttaa vähemmän todennäköisesti allergisia reaktioita kuin monet muut kemialliset tuotteet, joitakin ärsytystapauksia on ilmentynyt. Jos sinkkivoiteen käytön yhteydessä ilmenee oireita kuten turvotusta, kutinaa tai pistelyä, voiteen käyttäminen kannattaa lopettaa heti ja tarvittaessa ottaa yhteyttä lääkäriin. Lisäksi ihmisten, joilla on erittäin herkästi palava iho, kannattaa tehdä huolellinen taustatutkimus, valita luotettavia tuotteita ja aluksi testata tuotteiden vaikutuksia pieninä annoksina pienille ihoalueille. 

Mitkä ovat sinkkioksidin hyödyt iholle?

1. Suojaa ihoa auringon vaurioilta

Tutkijat ovat havainneet, että sinkki on luonnollinen aurinkosuoja. Iholle oleva sinkkioksidi heijastaa ja absorboi eli imee haitalliset UVA- ja UVB-säteet eli se estää haitallisten säteiden pääsyn ihon pinnalle. Voiteen teho riippuu kuitenkin täysin sen sinkkioksidipitoisuudesta.

Eri tuotteet käyttävät eri prosenttiosuuksia sinkkioksidia, minkä vuoksi vaikutus vaihtelee. Mitä enemmän sinkkioksidia iholla on, sitä pidempään se on suojattu auringon vaurioilta. Yleensä aurinkovoiteet sisältävät 25–30 % sinkkioksidia.

2. Edistää ihon paranemista

Sinkillä on luonnollinen kyky parantaa haavoja. Sinkkioksidilla voidaan hoitaa erilaisia haavoja ja ihovaurioita kuten auringonpolttamia. Se parantaa ihoa sisältäpäin ja rauhoittaa sitä. Sitä vastoin sinkin puute on osoitettu olevan yhteydessä haavojen hitaampaan paranemiseen. [1]

3. Säätelee ihon öljyntuotantoa

Sinkkioksidi supistaa ihohuokosia ja säätelee öljyn muodostumista estäen ylimääräistä rasvoittumista. Sinkkivoiteesta onkin suuresti hyötyä rasvaiselle ihotyypille ja se vähentää aknen puhkeamisen riskiä. [2]

4. Hoitaa aknea

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sinkin anti-inflammatoriset ominaisuudet tekevät siitä tehokkaan ainesosan tulehduksellisten ihosairauksien hoidossa. Sinkkioksidia yhdistellään usein muiden antibakteeristen aineiden kanssa, jotka yhdessä sinkin kanssa auttavat vähentämään iholla ilmenevää kipua ja estämään aknen puhkeamista [3]. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että sinkkioksidin paikallinen käyttö yksinään tai yhdessä muiden aineiden kanssa voi vähentää tehokkaasti P. acnes -bakteereja.

5. Estää bakteeri-infektion syntymistä

Kuten aiemmin mainittiin, sinkkioksidi on antimikrobinen, anti-inflammatorinen ja voi parantaa haavoja. Kaikki nämä ominaisuudet auttavat sinkkioksidia estämään bakteeri-infektion syntymistä.

6. Hoitaa ihottumaa ja ärsytystä

Useat tutkimukset osoittavat, että sinkkioksidi auttaa uusien kudosten kasvussa, ihon paranemisessa, haavojen korjaamisessa ja tulehdusten ehkäisemisessä. Sinkkioksidia voidaan käyttää esimerkiksi vaippaihottuman, huuliherpeksen ja kemiallisten tuotteiden aiheuttaman ärsytyksen hoitoon. Tutkimukset osoittavat, että sinkkioksidia sisältävät voiteet auttavat pitämään herkän ihon suojassa muodostamalla sen päälle suojakerroksen ihoa ärsyttäviä aineita ja bakteereja vastaan.

Sinkkivoiteiden käyttö – Kuinka käyttää sinkkioksidia sisältäviä tuotteita kasvojen ihon hoidossa?

1. Aurinkosuojana

Kun käyttää sinkkioksidia sisältävää aurinkovoidetta, se pitää levittää 30 minuuttia ennen auringolle altistumista. Auringon aiheuttamilta vaurioilta suojautuakseen on käytettävä riittävä määrä aurinkovoidetta ja levitettävä sitä kasvojen lisäksi kaulalle ja korville sekä muille ihoalueille, joita ei muuten suojata auringonvalolta.

2. Hoitovoiteena

Aknen hoitoon voit taputella pienen määrän sinkkioksidivoidetta aknekohtiin kasvojen pesun ja kosteutuksen jälkeen. Voiteen sinkkioksidipitoisuus kannatta tarkistaa ennen tuotteen käyttöä.

Fiini Naturally Sinkkivoide

3. Haavavoiteena

Jos sinkkioksidivoidetta käyttää haavan parantamiseen, haava pitää puhdistaa ensin. Voidetta levitetään haavan päälle ja parempien tulosten saamiseksi peitetään haava siteellä.

Sinkkivoiteen ja muiden sinkkituotteiden käyttäminen aknen ja ruusufinnin hoidossa

Sinkki on tehokas ainesosa, joka auttaa käsittelemään punoitusta, ärsytystä ja tulehdusta, joita ilmenee erilaisten ihosairauksien kuten aknen ja ruusufinnin yhteydessä.

Sinkkimineraalin puute voi olla syynä aknen puhkeamiseen. Sinkki on välttämätön aine kehon kollageenisynteesille ja jos kehossa ei ole riittävästi sinkkiä, ihon keratiini voi olla ”tahmeampaa”, mikä johtaa ihohuokosten tukkeutumiseen ja sitä kautta finnien syntymiseen. Aknea sairastavilla ihmisillä onkin usein alhainen sinkkipitoisuus elimistössä. Noin 30–45 mg päivässä on sinkkioksidin aknen hoitoon sopiva annos, mutta määrää ei yleensä saavuta pelkällä ruokavaliolla. Lisäksi ympäristön saasteille altistuminen vähentää kehon sinkkipitoisuutta. Antioksidanttina toimiva sinkki voi auttaa suojaamaan ihoa vapailta radikaaleilta, jotka voivat vahingoittaa soluja ja nopeuttaa ikääntymisprosessia. Sinkkisulfaattia, joka on samantapainen sinkin yhdiste kuin sinkkioksidi, käytetään ravintolisänä aknen ja muiden ihosairauksien hoidossa. Sinkkisulfaatti voi myös auttaa vähentämään ruusufinnin tulehdusoireita. Sinkki auttaa parantamaan useimpia aknetapauksia. Kun sinkkiä käytetään yhdessä muiden aknen hoitoon tarkoitettujen tuotteiden kanssa, se voi olla puuttuva pala, joka auttaa ihoa taltuttamaan aknen. Aknesta kärsivän kannattaakin harkita laadukkaan sinkkilisän lisäämistä ruokavalioon.

Puhdistamo Triple Zinc

On olemassa pitkä lista syitä, miksi sinkkivoide ja sinkki ravintolisänä ovat tehokkaita aknen ja ruusufinnin hoidossa:

  • Sinkki on tärkeä tulehdusta ehkäisevä aine iholle. Tulehdus on yksi aknen perimmäisistä syistä.
  • Sinkki edistää omega-3-rasvahappojen aineenvaihduntaa, mikä auttaa myös vähentämään tulehdusta.
  • Sinkki on luonnostaan antibakteerinen, mikä vähentää bakteerien vaikutuksia ihoon.
  • Sinkki auttaa hajottamaan undekapeptidi P -nimistä ainetta, joka on hermokemikaali. Undekapetidi P aiheuttaa ylimääräistä talintuotantoa, kun keho on stressaantunut.
  • Sinkki edistää apoptoosia, joka on eräänlaista ohjelmoitua solukuolemaa ja joka on luonnollinen osa ihon uusiutumista. Jos apoptoosi viivästyy sinkin puutteesta johtuen, ihosolut tarttuvat yhteen sen sijaan, että kuolevat kuten pitäisi. Tämä johtaa ihohuokosten tukkeutumiseen
  • Sinkki vähentää keratinosyyttien aktivoitumista. Keratinosyytit ovat soluja, jotka tuottavat keratiinia, kovaa proteiinia, joka sitoo ihosolut yhteen. Liian paljon keratiinia estää soluja erottumasta ja johtaa huokosten tukkeutumiseen, mikä aiheuttaa aknea. Sinkki auttaa ihohuokosia pysymään avoinna.

Vinkkejä sinkkivoiteen ja sinkkioksidin käyttöön

1. Testaa tuotetta aina pienelle ihoalueelle ennen laajempaa käyttöä.

2. Älä koskaan levitä sinkkioksidia rikkoutuneelle tai rakkulaiselle iholle.

3. Jos sinulla on kuiva iho, käytä sinkkioksidia yhdessä kosteusvoiteen kanssa estääksesi ihon kuivumista.

4. Jos käytät lääkkeitä, kerro siitä lääkärillesi ennen sinkkioksidin käyttöä.

5. Älä käytä sinkkioksidia sisäisesti.

6. Vältä sinkkioksidin käyttöä silmiesi lähellä.

7. Voit käyttää sinkkioksidipitoista aurinkovoidetta päivittäin. Vaikka et olisikaan menossa ulos, aurinkovoiteen käyttö kotona voi säästää sinut kannettavien tietokoneiden ja matkapuhelimien siniseltä valolta.

8. Sinkkioksidi on enimmäkseen turvallista kaikille ihotyypeille. Se sopii erinomaisesti myös herkälle ja akneen taipuvaiselle iholle.

Lopuksi

Sinkkioksidi on aurinkovoiteissa oleva aktiivinen ainesosa, jota käytetään kutinan, ihoinfektioiden, halkeilevan ihon ja ihosairauksien hoitoon. Lisäksi sillä on myös erinomaiset haavanhoito-ominaisuudet. Jos käyttää sinkkiä sisältäviä tuotteita, on kuitenkin tärkeää lukea tuotteen etiketit huolellisesti oikeanlaisen annostuksen saamiseksi ja tuotteen käyttämiseksi oikein. Jos omaa herkän ihon tai on altis allergisille reaktioille, kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen sinkkioksidin käyttämistä iholla.

Viitteet:

  1. Zinc in Wound Healing Modulation, December 2017

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793244/

  1. Summer Staple – Zinc Oxide, June 2019

https://www.chemicalsafetyfacts.org/zinc-oxide/

  1. The role of zinc in the treatment of acne: A review of the literature

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29193602/

 

Artikkeli sisältää affiliate-linkkejä.

Lähteet:

https://www.citracakralogam.com/benefits-of-zinc-oxide-in-your-skincare-routine/

https://www.essenceofbeauty.ca/zinc-for-acne-and-rosacea-and-any-skin-problem/

https://skinkraft.com/blogs/articles/zinc-oxide-for-skin

https://draxe.com/health/zinc-oxide-benefits/