Akne on ihosairaus, joka yleensä liitetään murrosikään ja teinivuosiin. Akneen voi sairastua kuitenkin myös aikuisena ja aikuisiän akne onkin yleistynyt viime aikoina. Aknen puhkeaminen on usein lannistavaa ja voi vaikuttaa negatiivisesti itsetuntoon ja mielialaan. Aknea on erityyppisiä: Se voi olla komedoakne, johon liittyy mustapäitä ja valkopäitä. Hormonaalinen akne, jossa kehon hormonikierto vaikuttaa finnien ilmestymiseen nivoutuu usein yhteen aikuisiän aknen kanssa. Kystinen akne on aknen vaikea muoto. Aknen ja finnien puhkeamiseen liittyy monia tekijöitä, jotka yksin ja yhdessä saavat epäpuhtaudet puhkeamaan. Aknesta ja finneistä eroon pääsemiseksi näiden tekijöiden selvittäminen on tärkeää.
Aknen vaikeat muodot vaativat usein lääkehoitoa. Aknea voidaan hoitaa sekä lääkevoiteilla että suun kautta otettavilla lääkkeillä. Usein ja varsinkin aknen lievemmissä tapauksissa tai silloin, jos iholle tulee joitakin epäpuhtauksia, finnejä ja mustapäitä, ihon voi saada paranemaan oikeanlaisen ihonhoidon ja elämäntapamuutosten avulla. Tässä artikkelissa kerrotaan, mikä saa aknen puhkeamaan ja mitä asioita on hyvä ottaa huomioon, kun valitsee aknesta ja epäpuhtauksista kärsivälle iholle ihonhoitotuotteita. Lisäksi artikkelissa kerrotaan tekijöistä, jotka vaikuttavat aknen puhkeamiseen ja paranemiseen. Vaikka akne on ikävä ja lannistava ihosairaus, on hyvä muistaa, että se ei ole ikuinen vaiva vaan on hoidettavissa. Täältä voit lukea artikkelin vuoden 2022 parhaista aknen ja epäpuhtauksien hoitoon sopivista tuotteista. Artikkelissa esitellään markkinoiden parhaat tuotteet, joista voi koostaa itselle sopivan ihonhoito-ohjelman, sekä parhaat tuotteet yksittäisten finnien nujertamiseen. Myös elintavoilla, ruokavaliolla ja suolistolla on iso merkitys ihon hyvinvoinnille. Täältä voi lukea artikkelimme ruokavaliosta, joka auttaa aknen taltuttamisessa.
Mikä aiheuttaa aknen?
Akne on sairaus, jossa liiallinen tali, kuolleet ihosolut ja bakteerit aiheuttavat ihohuokosten tukkeutumista ja tulehtumista ja siten epäpuhtauksia ja näppyjä. Epäpuhtaudet voivat olla esimerkiksi valkopäitä ja mustapäitä. Ihosoluja uusiutuu jatkuvasti kaikilla ihmisillä ja niiden kuoleminen on luonnollista. Ihohuokoset tukkeutuvat vasta, kun kuollut ihosolukko jää iholle ja lisäksi tekijöinä ovat tali ja bakteerit. Tämä voi tapahtua useasta syystä.
- Hidas solujen kiertonopeus: Joidenkin ihotyyppien pinnalta kuolleet ihosolut eivät irtoa helposti. Nämä ihosolut voivat tukkia karvatuppeja, mikä estää niitä erittämästä talia oikein. Tällöin iho ei voi toimia normaalisti ihon terveyttä uhkaavia bakteereja vastaan.
- Ihon talintuotannon häiriintyminen: Edellisen lisäksi ihon talintuotanto voi häiriintyä, jos ihoa puhdistaa liikaa tai liian voimakkaalla puhdistusaineella. Tämä voi tapahtua myös, jos iho ei ole tarpeeksi kosteutettu eli käyttää liian vähän tai vääränlaista kosteusvoidetta. Myös kuuma ja kostea ilmasto sekä geenit voivat vaikuttaa talintuotantoon.
- Hormonivaihtelut: Estrogeenit ja progesteronin tasot muuttuvat kuukautiskierron ja vaihdevuosien aikana, mikä voi saada ihon lisäämään öljyntuotantoa.
- Liian rasvaiset voiteet ja kosmetiikka: Jotkin voiteet, meikit ja hiustuotteet voivat altistaa aknelle.
- Tulehdusta lisäävä ruokavalio: Tutkimusten mukaan tietyt ruoat voivat pahentaa aknea. Ihon hyvinvointi ja sen luontainen vastustuskyky ovat liitoksissa suoliston hyvinvoinnin kanssa. Täältä voi lukea artikkelimme akneiholle ystävällisestä ruokavaliosta. Täältä löytyy artikkeli tulehdusta vähentävästä eli anti-inflammatorisesta ruokavaliosta.

Minkälaisilla tuotteilla aknea ja finnejä kannattaa hoitaa?
Useat ihotautilääkärit korostavat neljää keskeistä ainesosaa, jotka auttavat torjumaan aknea: salisyylihappo, bentsoyyliperoksidi, adapaleeni ja atselaiinihappo. Näitä ainesosia löytyy sekä reseptilääkkeistä että reseptivapaista ihhonhoitotuotteista. Näiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota alfahydroksihappoihin eli AHA-happoihin ja beetahydroksihappoihin eli BHA-happoihin, sillä ne auttavat avaamaan tukkeutuneita ihohuokosia ja kuorivat iholta kuolleita ihosoluja, jotka voivat johtaa epäpuhtauksien syntymiseen.
Salisyylihappo
Salisyylihappo kuuluu BHA-happojen ryhmään. Salisyylihappo toimii kemiallisena kuorinta-aineena. Se irrottaa ihon ylimmästä kerroksesta kuollutta ihosolukkoa ja hoitaa tulehdusta. Lisäksi salisyylihappo poistaa iholta ylimääräistä talia ja auttaa aukaisemaan tukkeutuneita ihohuokosia. Salisyylihappoa löytyy useista aknen ja epäpuhtauksien hoitoon tarkoitetuista puhdistusaineista, kasvovesistä ja kosteusvoiteista. Salisyylihappo voi kuitenkin kuivattaa ihoa, joten varsinkaan herkkäihoisten ei välttämättä kannata käyttää sitä päivittäin. Ihon kuivuminen voi johtaa uusiin iho-ongelmiin.
VINKKI: Lipohyrdoksihappo (LHA) on salisyylihapon johdannainen, joka toimii hyvin samalla tavalla tukkeutuneiden ihohuokosten ja ihon kuorinnan suhteen kuin salisyylihappo. Se on kuitenkin hellävaraisempi ja vähemmän ihoa ärsyttävä ja sopii siten paremmin herkkäihoisille.
Bentsoyyliperoksidi
Bentsoyyliperoksidi auttaa estämään Propionibacterium acnes (P. acnes) -bakteerin kasvua iholla. Bakteeri aiheuttaa aknelle tyypillistä tulehdusta, joten jos akneen ja finneihin liittyy punoitusta, kipua ja tulehdusta, bentsoyyliperoksidin käyttö voi olla erityisen hyödyllistä. Bentsoyyliperoksidi on voimakasta, joten sitä ei tarvitse olla ihonhoitotuotteissa suuria pitoisuuksia. Sitä ei suositella henkilöille, joilla on herkkä iho tai jotka sairastavat ruusufinniä tai ekseemaa. Bentsoyyliperoksidi on myös valkaisevaa eli se voi aiheuttaa vaalentumia vaatteissa ja vuodevaatteissa.
Adapaleeni
Adapaleeni on eräänlainen retinoidi eli A-vitamiinijohdannainen, jota käytetään lievän tai keskivaikean aknen ja mustapäiden hoitoon. Adapaleenia on saatavana reseptilääkkeissä, esimerkiksi aknen hoitoon tarkoitetussa Differin -geelissä. Se voi olla hyvin kuivattavaa, joten käytön kanssa on syytä käyttää harkintaa. Adapaleenia tulisi käyttää öljyttömän kosteusvoiteen ja hellävaraisen puhdistusaineen kanssa.
Azelaiinihappo/Atselaiinihappo
Kuten salisyylihappo ja adapaleeni, atselaiinihappo auttaa avaamaan ihohuokoset ja tappaa aknea aiheuttavia bakteereja. Se on miedompaa verrattuna salisyylihappoon ja adapaleeniin, joten se voi olla sopivampi vaihtoehto herkkäihoiselle. Azelaiinihappo voi myös auttaa vaalentamaan aknearpia ja läikkiä, joita finneistä jää iholle parantumisen jälkeen. Reseptivapaana atselaiinihappoa on saatavilla noin 15 % ja 20 % vahvuuksina.
Sinkki ja akne
Sinkki on yksi tärkeistä hivenaineista, joita ihmisen keho tarvitsee ja se tukee kehon luonnollista vastustuskykyä. Sinkki tunnetaan mm. flunssaa ehkäisevänä ja paranemista nopeuttavana aineena, mutta tutkimusten mukaan se vaikuttaa myös ihon hyvinvointiin. Tutkimuksissa on saatu näyttöä, että sinkillä on myös yhteys akneen. Sinkki auttaa kehoa virusten ja bakteerien tuhoamisessa sekä vähentää tulehdusta eli on anti-inflammatorista. Siten se voi auttaa vähentämään akneen liittyvää punoitusta ja tulehdusta. Lisäksi sinkki voi häivyttää aknearpia. Suuri osa ihmisistä saa riittävästi sinkkiä ruokavaliosta, mutta joskus sitä on syytä ottaa tilapäisesti lisää ravintolisän avulla. Sinkkiä voi käyttää aknen hoitoon sekä ravintolisänä että iholle laitettavana voiteena.


Mitä ainesosia ja tuotteita kannattaa välttää aknen hoidossa?
Akneen taipuvaiselle iholle kannattaa aina valita tuotteet, joissa on merkinnät “öljytön” ja “ei-komedogeeninen”. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin:
- Kannattaa välttää erityisen rasvaisia kosteusvoiteita, erityisesti sellaisia jotka sisältävät mineraaliöljyjä tai vaseliinia. Tällaiset voiteet saattavat tukkia ihohuokosia.
- Oma kokemus ihoa ärsyttävistä tuotteista. Aknen hoito on pitkäjänteistä ja erilaisia tuotteita kokeillessa kannattaa kiinnittää tarkasti huomiota siihen, miten iho tuotteisiin reagoi ja lukea tuotteiden pakkausselosteita. Iho-päiväkirjan pitäminen voi myös olla hyvä idea. On siis tärkeää, että oppii tunnistamaan, mikä parantaa ja mikä pahentaa ihon kuntoa. Jo parantunut akne voi puhjeta uudestaan, jos iholle käyttää sille sopimattomia ja epäpuhtauksia aiheuttavia tuotteita.
- Aknelääkitys. Jos aknea hoidetaan joko lääkärin määräämällä voiteella tai antibiooteilla tai muilla suun kautta otettavilla lääkkeillä, ihonhoidosta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa. Akneen tarkoitetut lääkkeet ovat usein voimakkaita ja ihoa kuivattavia, jolloin on tärkeää, ettei ihoa rasita ihonhoitotuotteilla enää lisää. Ihonhoidon pitää tukea lääkityksen takia koville joutunutta ihoa ja sen luontaisia puolustusmekanismeja.
Lopuksi
On hyvä muistaa, että akne on hoidettavissa oleva ihosairaus eikä siitä tarvitse kärsiä loputtomiin. Lievät ja keskivaikeat tapaukset ovat usein hoidettavissa ihonhoito-ohjelman ja lääkevoiteiden avulla. Vaikeat aknetapaukset vaativat ihotautilääkärin hoitoa ja sisäistä lääkitystä. Aknen hoitaminen vaatii kärsivällisyyttä ja voi olla ikuisuudelta tuntuvat yrityksen ja erehdyksen prosessi. Tilannetta ei helpota se, että markkinoilla on sadoittain aknen ja epäpuhtauksien hoitoon tarkoitettuja ihonhoitotuotteita. Mitä niistä kannattaa valita? Vertailimme markkinoilla olevia tuotteita eri hintaluokista ja valitsimme niistä parhaat esittelyyn. Vertailun voi lukea täältä ja esittelyyn valituista tuotteista voi koota itselleen ja omaan ihotyyppiin sopivan ihonhoito-ohjelman.

Lähteet
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/zinc-for-acne#how-it-works
https://www.self.com/story/best-skincare-products-for-acne-prone-skin
https://www.nbcnews.com/select/shopping/what-are-best-skin-care-products-acne-prone-skin-look-ncna1032911
https://www.goodhousekeeping.com/beauty/anti-aging/g37613134/best-acne-products-treatments/