Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Apua, ruusufinni kasvoissa? – Opas ruusufinnin tunnistamiseen ja hoitoon

Ruusufinnin eli acne rosacean oireet

Miten tunnistaa ruusufinni? Kun aikuisen kasvoille alkaa ilmestyä lehahtelevaa punoitusta tai aknea muistuttavia märkäpäisiä näppyjä, syynä voi hyvinkin olla ruusufinni eli acne rosacea. Ruusufinnistä kärsii jopa joka kymmenes aikuinen. Ruusufinni mielletään usein keski-ikäisten vaivaksi, mutta se voi puhjeta jo paljon aiemmin. Tyypillisesti sitä on 30 – 50 vuotiailla ja taipumus siihen periytyy. Yleisimmät ruusufinnin oireet ovat

  • pysyvä tai lehahtava punoitus
  • märkäpäiset näppylät ja tulehduspaukamat
  • laajentuneet hiusverisuonet.

Jo yksi näistä oireista voi antaa syyn epäillä, että oireilu johtuu ruusufinnistä. Kasvoilla, kaulalla tai rintakehällä ilmenevä punoitus voi olla jatkuvaa tai se voi lehahtaa esimerkiksi liikunnan, kuuman tai tulisen ruoan/juoman tai lämpötilavaihtelun seurauksena. Myös alkoholi ja auringonpaiste altistavat punoitukselle. Ruusufinnin erottaminen aikuisiän aknesta voi olla haastavaa, mutta selkeänä erona voi pitää sitä, että ruusufinniin oirekuvaan ei kuulu ihomatoja eli komedoja tai selän ja rintakehän ihottumaa. Ruusufinnin näppylät ovat märkäpäisiä ja monen kokoisia. Niitä esiintyy lähinnä poskissa, nenällä, otsassa ja leuassa. Suun ympärillä oireilevat punoitus ja märkäpäiset näpyt voivat viitata myös suunympärysihottumaan eli perioraalidermatiittiin. Perioraalidermatiitti ja ruusufinni saattavat oireilla myös samaan aikaan, mutta koska niitä hoidetaan monilta osin samalla tavalla, usein ruusufinniä hoidettaessa myös perioraalidermatiitin oireet helpottavat. Couperosa eli hiusverisuonien laajentuminen poskissa ja nenässä, joskus myös otsassa ja leuassa, on ruusufinnin tyypillisimpiä oireita.

Ruusufinni voi olla hyvin kiusallinen, mutta myös kivulias vaiva. Viidesosalla sairastuneista on silmäoireinen ruusufinni eli varsinaisten iho-oireiden lisäksi voi esiintyä mm. silmien kuivumista ja luomitulehdusta. Hyvin harvoin ja lähes pelkästään miehillä ruusufinni aiheuttaa rinofyynaa eli muhkuranenäisyyttä. Rinofyynassa nenän talirauhaset suurentuvat ja nenästä kasvaa muhkurainen. Ruusufinni oireilee yleensä voimakkaimmin kevättalvella auringon alkaessa lämmittää ja vähiten loppukesästä.

Ruusufinnin tunnistaminen voi oireiden perusteella onnistua ilman ammattilaista, mutta jos asia mietityttää tai oireet ovat hyvin voimakkaita tai hoito kotikonstein ei tuota toivottua tulosta, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Tautia ei voi todeta esim. verikokeiden tai koepalan avulla, vaan lääkäri tekee diagnoosin oireiden perusteella.

Ruusufinniä ei voi parantaa, mutta sen oireita voidaan lievittää ja ehkäistä. Monet ruusufinniin sairastuneet voivat oikeanlaisen hoidon ansiosta elää oireetonta elämää. Oikeanlaisen hoidon löytäminen vie usein aikaa ja vaatii eri menetelmien kärsivällistä ja pitkäjänteistä kokeilua. Hoitoon liittyy olennaisesti myös se, että tunnistaa oireita voimistavat ärsykkeet tai ruoat ja välttää niille altistumista. Eri hoitomuodoista kerrotaan myöhemmin tässä artikkelissa.

Mikä saa ruusufinnin puhkeamaan?

Ruusufinnin tarkkaa aiheuttajaa ei vielä tiedetä. Rosacea-ihon immuunipuolustus ja tulehdusten säätelykyky ei toimi oikein. Aiemmin ruusufinnin aiheuttajaksi tai osasyyksi epäiltiin ihon normaalikasvustoon kuuluvaa talipunkkia, mutta nykytiedon mukaan talipunkit eivät aiheuta tautia. Ne tosin saattavat lisätä tulehdusreaktiota ihossa ja siten pahentaa ruusufinni-ihon kuntoa. Talipunkin sijaan huomio on kiinnittynyt iho- ja suolisto-oireiden yhteyteen ja siten on mahdollista, että ruusufinnin syy voi löytyä suolistosta. Viimeaikaisten tutkimusten perusteella on syytä epäillä, että ruusufinnillä ja kehon matala-asteisella tulehduksella sekä suoliston mikrobistolla on yhteys, vaikka suoraa syy-seuraussuhdetta ei ole voitu vielä osoittaa. Näin ollen suoliston hyvinvoinnista huolehtiminen on yksi ruusufinni-ihon hoitamisen kulmakivistä.

Ruusufinnin hoito

Kuten aiemmin on mainittu, rosacean hoito vaatii todennäköisesti aikaa ja erilaisten hoitomenetelmien sinnikästä testaamista ennen kuin se omalle iholle paras apu löytyy.

Lääkevoiteet ja antibiootit

Apteekista saa reseptivapaasti metronidatsolia sisältäviä voiteita, jotka lievittävät tulehdusta, tappavat bakteereja ja voivat siten lievittää ruusufinnin oireita. Esimerkkejä ruusufinnivoiteista ovat Rosazol 1% ja Rozex 0,75 %. Näiden voiteiden käyttöä ei suositella, jos lääkäri ei ole todennut ruusufinniä eikä niitä ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön ilman lääkärin ohjeistusta. Lisäksi jos ruusufinnin oireet eivät helpotu ohjeiden mukaisella käytöllä, suositellaan lääkärin puoleen kääntymistä. Ihotautilääkäri voi määrätä ruusufinnin hoitoon atselaiinihappoa, ivermektiiniä tai pimekrolimuusia sisältäviä voiteita (Esim. Skinoren, Soolantra ja Elidel) ja/tai sisäiseksi hoidoksi antibiootteja. Antibiootit vaikuttavat suoliston mikrobiomiin ja moni ruusufinnin saaneista haluaakin kokeilla muita hoitokeinoja oireiden hoitoon. Jos lääkevoiteet ja antibiootit eivät tunnu itselle miellyttäviltä tavoilta hoitaa rosacea- ihoa, ongelman voi pyrkiä hoitamaan keskittymällä oikeanlaiseen ruusufinni-ihon hoitoon ja perehtymällä hoitoa tukevaan ruokavalioon.

Ruusufinni ja ihonhoito

Koska rosacea on yleisimpiä aikuisen ihon ongelmia, myös sen hoitoon liittyviä tuotteita ja ihonhoitosarjoja on paljon. Ruusufinnin hoidossa on tärkeää suosia hellävaraisia ja helposti reagoivalle iholle sopivia tuotteita. Vaikka ruusufinni saattaa sanana antaa mielikuvan, että tauti vaatii talttuakseen voimakkaita aineita, todellisuudessa rosacea -ihoa ei kannata altistaa liialliselle mekaaniselle rasitukselle tai esimerkiksi voimakkaille kuorinoille. Hoidossa on hyvä pyrkiä rauhoittamaan ihoa, tukemaan sen luonnollista toimintaa ja vastustuskykyä sekä käyttää lempeästi puhdistavia tuotteita. Myös talipunkkeja tappavasta ja antiseptisestä teepuuöljystä on usein hyötyä ruusufinnin hoidossa. Kortisonin käyttö sen sijaan pahentaa rosacean oireita. Apteekki-, marketti- ja luonnonkosmetiikka kukin omaavat kohtuullisen laajan kattauksen tuotteita ruusufinnin hoitoon. Jos kaipaat apua oikeanlaisten tuotteiden valintaan, voit lukea täältä oppaamme oikeanlaisen ihonhoitorutiinin löytämisestä ja täältä tutustua vertailuun ruusufinnin hoitoon sopivista täsmätuotteista ja tuotesarjoista. Uusia ja oikeanlaisia ihonhoitorutiineja on usein noudatettava yhdestä kolmeen kuukautta ennen kuin tulokset alkavat näkyä kunnolla. Koska ruusufinnin ja suolisto-oireiden yhteydestä on saatu viitteitä, taudin kokonaisvaltaisessa hoidossa kannattaa kiinnittää huomiota myös ruokavalioon.

Ruusufinni ja ruokavalio

Rosacean ja kehon matala-asteisen tulehduksen välisestä yhteydestä on saatu tutkimuksissa viitteitä. Koska jokaisen keho on erilainen, omalle iholle sopivan ruokavalion löytäminen vaatii pitkäjänteistä kokeilua ihan kuten ulkoinen ihonhoitokin. Terveellinen ja ravitseva ruokavalio on luonnollisesti myös ihon hyvinvoinnin perusta eli ruusufinnin oireet voi saada kuriin jo karsimalla ruokavaliosta pois epäterveelliset osat, lisäämällä veden juontia sekä kasvisten määrää aterioilla. Jos normaali terveellinen ruokavalio ei tuo helpotusta ruusufinnin oireisiin, voi kokeilla myös gluteenitonta ja mieluiten kokonaan viljatonta sekä maidotonta ja sokeritonta ruokavaliota. Jos ruusufinnin lisäksi on ylipainoa, ketogeeninen tai maidoton ketogeeninen ruokavalio voi olla ratkaisu kumpaankin ongelmaan. Lisäksi on hyvä huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista ja käyttää suoliston hyvinvoinnin tukemiseen laadukkaita maitohappobakteerivalmisteita. Lisää tietoa ruusufinnistä ja ruokavaliosta löydät täältä.

Punoituksen hoitaminen laserilla

Ruusufinniin ja couperosaan liittyvää punoitusta ja verisuonien laajentumia voi hoitaa laserhoidolla, jota tarjoavat useat lääkärikeskukset. Laajentuneet verisuonet tuhoutuvat laserhoidon ansiosta ja punoitus häviää. Laserhoidolla saadut tulokset ovat yleensä hyviä, mutta pysyvät tulokset vaativat yleensä useamman hoitokerran. Siten laserhoidon kustannukset saattavat nousta aika korkeiksi.

Kokonaisvaltaista hoitoa

Koska ruusufinni on krooninen sairaus, sen kanssa on opittava elämää. Aluksi parantumattoman ja ulkonäköön voimakkaasti vaikuttavan sairauden puhkeaminen voi tuntua järkyttävältä ja vaikuttaa hyvinkin negatiivisesti sekä mielialaan että itsetuntoon.  On normaalia, että rosacean puhkeaminen aiheuttaa ahdistusta ja stressiä, mutta niitä pitäisi pyrkiä välttämään, koska ne voivat vaikuttaa negatiivisesti hoitotuloksiin. Stressi voi vaikuttaa joko suoraan tai suoliston kautta ihon hyvinvointiin ja siten voimistaa ruusufinnin oireita. Tämän takia on tärkeää, että ruusufinnin hoitamisessa otetaan ihonhoidon ja ruokavalion lisäksi huomioon myös mielen hyvinvointi. Rosacean hoito onkin hyvin kokonaisvaltaista. Vaikka alussa diagnoosi voi tuntua musertavalta ja itselle sopivan hoidon löytyminen työläältä, on hyvä muistaa että oikealla hoidolla oireista voi oikeasti päästä eroon ja kuitenkin yleensä ruusufinni on vain kosmeettinen haitta toisin kuin monet muut parantumattomat sairaudet. Lisäksi esimerkiksi ruokavalion korjaaminen ja henkiseen hyvinvointiin sekä yleisesti terveellisempään ja tasapainoisempaan elämään panostaminen parantavat ihon lisäksi muutenkin elämänlaatua. Ruusufinni voi parhaassa tapauksessa toimia hyvänä kannustimena elämäntaparemontin tekemisessä.

Lähteitä:

https://www.tehylehti.fi/fi/terveys/ruusufinnin-syy-voi-piilla-suolistossa
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00483
https://www.apteekki.fi/terveydeksi/laaketietoa/tunnetko-laakevoiteet.html
https://www.mehilainen.fi/ruusufinni
https://jolie.fi/ihonhoito/ruusun-aika-herkan-rosacea-ihon-hoito-opas/
https://www.yliopistonapteekki.fi/ideat-ja-vinkit/nain-hoidat-ruusufinnia-oikein
https://katjakokko.com/rosacean-hoito/