Perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma oireilee nimensä mukaisesti suun ympärillä. Ihottuma oireilee hilseilevinä, punaisina läikkinä sekä tulehtuneina näppyinä ja se voi aiheuttaa kutinaa ja kuumotusta. Perioraalidermatiitti eli lyhemmin POD kuuluu samaan tautiperheeseen ruusufinnin kanssa ja myös sen perimmäinen aiheuttaja on vielä tuntematon. Usein taudin puhkeaminen liitetään paikallissteroidien (kortikosteroidit, kortisonit ja glukokortikoidit) käyttämiseen, mutta oireet voivat puhjeta myös muista syistä. Syynä voi esimerkiksi olla puhdistustuote, hammastahna, meikki tai jopa purukumi. Myös stressi voi toimia laukaisevana tekijänä perioraalidermatiitille. Ihottumaa voidaan hoitaa, mutta se voi myös uusiutua onnistuneen hoidon jälkeen ja uusiutuessaan muuntua ruusufinniksi, jossa ihottumaa ilmenee myös poskilla ja kasvojen keskellä.
Perioraalidermatiitin oireet
Perioraalidermatiittia esiintyy kaikenikäisillä, myös lapsilla, mutta 25 – 45 vuotiaat naiset ovat muita alttiimpia saamaan taudin.
POD:in ensisijainen oire on punainen ihottuma suun ympärillä. Ihottuma voi olla hilseilevää ja kuivaa. Usein siihen liittyy myös tulehtuneita näppyjä, märkäpäisiä rakkuloita tai valkopäisiä näppylöitä. Perioraalidermatiitti voi aiheuttaa oireita myös silmäluomilla ja silmien ympärillä sekä nenällä. Harvinaisissa tapauksissa ihottumaa ilmestyy myös otsaan, genitaalialueille, päänahkaan, korviin tai niskaan. POD voi aiheuttaa kuumotusta ja kutinaa.
Tyypillisen perioraalidermatiitin lisäksi siitä on myös olemassa versio, jossa näpyt ovat punaisten sijasta kellertäviä. Lapset ovat aikuisia alttiimpia sairastumaan tähän versioon taudista.
Mikä aiheuttaa perioraalidermatiitin?
Ihottuman varsinaista aiheuttajaa ei vielä tiedetä, mutta tutkimusten perusteella perioraalidermatiitin puhkeamiseen on saatu liitettyä monia tekijöitä. Sen voi mahdollisesti aiheuttaa jokin tai jotkin seuraavista:
Steroidit
- paikallisteroidivoiteet kuten kortisonit
- hengitettävät paikallisteroidisuihkeet
Elintavat
- Kosteusemulsiot ja paksut kasvovoiteet, varsinkin parafiinia tai vaseliinia sisältävät
- Fluorihammastahna ja muut fluorituotteet
- Purukumi
- Natriumlauryylisulfaattia (Sodium Lauryl Sulphate, SLS) sisältävät tuotteet kuten puhdistusaineet ja shampoot
- Tiettyjen meikkien ja puhdistusaineiden käyttäminen vaurioituneelle tai ärtyneelle alueelle
- Aurinkovoide
Hormonaaliset muutokset tai ehkäisypillereiden käyttäminen
Epidermaalisen kerroksen toimintahäiriö
Immuunipuolustuksen häiriöt
Stressi
Ihon pieneliökasvuston muutokset
Follikulaarinen fusiform -bakteeri
Candida Albicans -hiiva
Talipunkit

Miten perioraalidermatiitti todetaan?
Ihotautilääkäri voi todeta perioraalidermatiitin aistinvaraisesti oireiden pohjalta. Lääkäri voi myös ottaa iholta pyyhkäisynäytteen mahdollisen bakteeri- tai sienikasvuston selvittämiseksi. Lisäksi biopsia eli kudosnäyte voidaan ottaa, jos ihottuma ei annetun hoidon avulla lähde paranemaan.
Perioraalidermatiitin hoito
Jos on mahdollista, että POD on seurausta paikallissteroidin käytöstä tai oireet ovat pahentuneet sen käyttämisen seurauksena, kannattaa lääkkeen käyttäminen lopettaa, mikäli se on mahdollista. Jos lääke on lääkärin määräämä, keskustele lopettamisesta ensin lääkärin kanssa. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä myös, jos perioraalidermatiittia ei ole todettu lääkärin toimesta tai olet epävarma diagnoosista. Ihottumaa voidaan hoitaa sekä lääkkeiden että ihonhoidon ja kosmetiikan avulla sekä lopettamalla oireita aiheuttavan tuotteen tai tuotteiden käyttäminen.
Lääkevoiteet ja antibiootit perioraalidermatiitin hoidossa
Perioraalidermatiitin oireita voidaan lievittää sekä lääkevoiteilla että suun kautta otettavilla antibiooteilla. Lääkäri voi määrätä taudin hoitoon esimerkiksi
- immunosupressiivisia voiteita (Esim. Elidel)
- paikallisesti käytettäviä ivermektiinivoiteita (Esim. Soolantra)
- paikallisesti käytettäviä antibioottivoiteita kuten metronidatsolia (Esim. Metrogel) tai erytromysiiniä (Esim. Erygel)
- Suun kautta otettavia antibiootteja (doksisykliini, tetrasykliini, minosykliini, isotretinoiini)
Vakavampiin tapauksiin määrätään yleensä suun kautta otettavia antibiootteja
Perioraalidermatiitin hoito ihonhoidolla, ruokavaliolla ja elintavoilla

Ymmärrettävästi kaikki eivät ole halukkaita käyttämään iholleen voimakkaita lääkevoiteita tai syömään antibioottikuuria. POD on mahdollista saada kuriin tai sen uusiutuminen voidaan estää myös oikeanlaisen ihonhoidon ja elintapojen avulla.
Vaikka näppyläistä ihoa tekisi mieli hoitaa voimakkailla pesuaineilla ja kuorinnoilla, ne todennäköisesti vain pahentavat tilannetta. Perioraalidermatiitti-iho kannattaa puhdistaa SLS-vapaalla miedolla puhdistusaineella tai jopa vain pelkällä vedellä. Myös voiteiden olisi hyvä olla kevyitä, mutta hoitavia. Paksut voiteet ja hydrokortisonit kannattaa unohtaa. Ihoa ei kannata hangata tai kuoria. Meikin käyttämisen vähentäminen tai lopettaminen voi helpottaa oireita ja kemiallisen suojan antavien aurinkovoiteiden käyttämistä kannattaa välttää. Lähtökohtaisesti POD-ihon hoitamisessa vähemmän on enemmän eli ihoa ei kannata altistaa monille tuotteille vaan hoitaa parilla laadukkaalla ja lempeällä pesuaineella ja voiteella. Perioraalidermatiittia voi lähtökohtaisesti hoitaa ihonhoidon avulla samalla tavalla ja samoilla tuotteilla kuin ruusufinniä. Täältä löydät oppaamme ruusufinni-iholle sopivan ihonhoidon löytämiseen ja täältä artikkelimme erityisesti POD -iholle sopivista tuotteista.
Kasvojen ihon hyvinvoinnin kannalta on lisäksi tärkeää muistaa vaihtaa tyynyliinat ja pyyhkeet usein. Tulisten tai erittäin suolaisten ruokien vältteleminen voi myös helpottaa POD:in oireita, sillä suola ja mausteet saattavat ärsyttää suunympärysihoa.
Perioraalidermatiitti pysyvästi pois?
Joskus perioraalidermatiitin hoidon alkaessa ihottuman oireet pahenevat ennen kuin alkavat parantua ja hoito voi viedä kuukausia. Valitettavasti POD voi myös uusiutua ja jopa kroonistua. Sitä kuitenkin voidaan hoitaa tehokkaasti ja omalle iholle sopivien tuotteiden löytäminen ja käyttäminen ovat avainasemassa taudin hoitamisessa ja sen uusiutumisen estämisessä.
Lähteitä:
https://www.healthline.com/health/perioral-dermatitis#treatment
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21458-perioral-dermatitis