Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Perioraalidermatiitin hoito – kuinka päästä eroon POD:sta ilman antibiootteja

Perioraalidermatiitti eli lyhyemmin POD on yleinen ihosairaus, jossa suun ympärille ilmestyy mm. punoitusta, näppyjä ja hilseilevää ja karheaa ihottumaa. POD:n hoidossa usein vähemmän on enemmän: Ihonhoitorutiinin hellävaraistaminen ja yksinkertaistaminen on yleensä paikallaan.

Vertailimme POD -iholle sopivia ihonhoitosarjoja ja tuotteita  ja valitsimme niistä parhaat esittelyyn. Tässä artikkelissa esitellään sekä yleisesti parhaat ihonhoitotuotteet että  parhaat edulliset tuotteet perioraalidermatiitin nitistämiseen. Koska POD oireilee suun ympärillä, myös huulirasvan valinta on tärkeä. Artikkelin lopussa esitellään perioraalidermatiittia ärsyttämätön huulivoide.

Pahaat edulliset tuotteet POD -iholle

Puhdistustuote: CeraVe Hydrating Facial Cleanser

Minulla on aivan kamala perioraalidermatiitti. Kosmetologini suositteli minulle tätä kasvojenpesuainetta. Hydrating Facial Cleanser puhdistaa kasvoni hyvin ja rauhoittaa ihoa. Monet muut pesuaineet ovat vain pahentaneet ihottumaa, mutta tämä oikeasti auttaa vähentämään oireita.” /Sivustolta ChicAdvisor

Perioraalidermatiitti-ihoa ei kannata tuplapuhdistaa, vaan yksinkertainen pesu hyvällä puhdistustuotteella riittää. Tuotteen on syytä olla hellävarainen, sillä voimakkaat ainesosat usein vain ärsyttävät perioraalidermatiittia. CeraVe:n Hydrating Cleanser on hellävaraista mutta tehokasta. Se ei sisällä POD:ia mahdollisesti ärsyttäviä sulfaatteja tai hajusteita. Lisäksi sen pH tukee ihon luonnollista pH-arvoa. Puhdistusaine sisältää kosteuttavia ainesosia, kuten keramideja, jotka pitävät kosteuttamisen lisäksi huolen ihon luonnollisen vastustuskyvyn ylläpitämisestä. Tuotteen ainoa miinuspuoli on, että se ei välttämättä puhdista voimakasta meikkiä täydellisesti.on yl

Kosteusvoide: La Roche-Posay Cicaplast Baume B5+

“Perioraalidermatiitti? Tämä toimii! Olen kärsinyt perioraalidermatiitista vuosia eikä mikään ole oikein auttanut, mikä on aiheuttanut minulle paljon stressiä. Olo oli jo ihan toivoton ja luulin, että tämän kanssa pitää elää loppuelämä. Kokeilin Cicaplast Balmia ja se toimi kuin taika. Käytän sitä ohuena kerroksena öisin ja perioraalidermatiittini on poissa. Jos lopetan käytön, se tulee takaisin.”

Perioraalidermatiitista kärsivän kannattaa suosia kevyitä tuotteita ihon kosteuttamisessa. Tämä La Roche Posay -voide on koostumukseltaan kevyttä eikä se ärsytä ihoa. Voide suojaa, rauhoittaa ja vahvistaa ihon suojakerrosta, mikä on perioraalidermatiitin hoidossa äärimmäisen tärkeää. Se sisältää myös Microbiome Science -ainesosaa, joka elvyttää ihon mikrobiomia ja tukee ihon uudistumista. Tuotetta voi käyttää vain ihottuma-alueilla tai koko kasvoilla lukuun ottamatta silmänympärysihoa. Voide sopii myös meikin alle.

Yövoide: First Aid Beauty Ultra Repair Hydra-Firm Night Cream

Jos iho kaipaa yöksi tuhdimpaa kosteutusta ja tehokkaampaa hoitoa, voi ihonhoitorutiiniin liittää vielä Firs Aid Beautyn täyteläisen yövoiteen. Voiteen sisältämä niasiiniamidi hoitaa elotonta ihoa, suurentuneita ihohuokosia ja juonteita. Yön aikana voide sekä taistelee ikääntymisen merkkejä vastaan että tukee ihon luonnollista uudistumisprosessia. Tuote ei tuki ihohuokosia ja se sopii myös herkälle iholle.

Paras puhdistustuote POD-iholle

Murad Prebiotic 4-in-1 Multi Cleanser

“Jokaisen sentin arvoinen! Aivan mahtava. Puhdistaja teki suoraan sanoen ihmeitä kuivalle ja ihottumasta kärsivälle iholleni! Suosittelen tätä kaikille, joilla on herkkä iho. Ei tee ihosta kireän tuntuista eikä ärsytä. Lisäksi poistaa hyvin meikin.” /Sivustolta Sephora.com

Prebioottinen ja ihon bakteeritasapainoa tukeva Murad 4-in-1 MultiCleanser -puhdistusgeeli muuttuu iholla öljymäiseksi ja poistaa iholta meikin ja epäpuhtaudet. Ihon talintuotantoa hillitsevä puhdistusgeeli sisältää tasapainottavia prebiootteja, jotka tukevat ihon omaa mikrobiomia ja luonnollisia, hyviä bakteereja. Puhdistusgeeli kosteuttaa ja hoitaa jättäen ihon pehmeäksi ja kimmoisan tuntuiseksi.

Paras seerumi POD-iholle

Biologi Bf Restore Face & Body Serum

“Hämmästyttävä! Olin kärsinyt jo muutaman kuukauden lievästä perioraalidermatiitista ja päätin yksinkertaistaa ihonhoitorutiinin ja aloitin käyttämään Biologin seerumia. Olen saanut seerumilla aikaan uskomattomia tuloksia, ihoni on parantunut ja näyttää mahtavalta. Lisäksi seerumi kosteuttaa mainiosti. Suosittelen!” /Sivustolta Biologi.com

Biologin vegaaninen Bf Restore -seerumi se on täynnä voimakkaita fytoaktiivisia aineita, jotka ravitsevat, kosteuttavat ja suojaavat ihoa UV-vaurioilta. Seerumissa on nopeasti imeytyvä koostumus ja se sisältää kuorivia hedelmähappoja ja ihoa kirkastavaa C-vitamiinia, joka auttaa taistelussa ihon sameutta ja tummia läikkiä vastaan. Seerumi sopii kaikille ihotyypeille, myös herkälle, kuivalle tai helposti ärsyyntyvälle. Se sitoo iholle kosteutta ja vahvistaa ihon suojakerrosta.

Paras kosteusvoide POD -iholle

Murad Intense Recovery Cream

“Voide muutti elämäni! Minulla on erittäin kuiva, herkkä, ihottumaan taipuvainen iho, joka reagoi voimakkaasti stressiin. Löysin tämän kosteusvoiteen kuukausi sitten ja valehtelematta se on muuttanut elämäni. Jopa aivan aluksi, kun ihoni oli pahimmillaan, kipeä, punainen, hellä ja äsryyntynyt, tämä tuote rauhoitti ihon kahdessa päivässä. Jokainen tarvitsee purkin tätä!” /Sivustolta Murad.com

Muradin ylellinen voide sisältää huolella valittuja ainesosia, jotka vähentävät ihon stressioireita ja lisäävät kimmoisuutta tehden ihosta vahvemman. Voide kosteuttaa tehokkaasti, vähentää punaisuutta ja ärsytystä sekä tasapainottaa ihoa. Se sopii hyvin niin normaalille, kuivalle, herkälle kuin sekaihollekin.

Lisävinkki – Huulivoide, joka ei ärsytä POD -ihoa:

Avène Cold Cream Lip Balm

Avènen huulivoide sopii rohtuneiden ja halkeilevien huulten hoitoon sekä rohtumien ennaltaehkäisyyn. Se sopii ihanteellisesti mm. atoopikoille ja ääriolosuhteisiin kuten merelle, pakkaseen ja vuoristoon sekä kuivattavan aknelääkityksen yhteydessä. Huulivoiteessa on sukralfaattia, joka suojaa huulia ja siten nopeuttaa rohtumien paranemista.

Yksinkertaista ihonhoitoa ja hyvinvoinnista huolehtimista

Perioraalidermatiitin oireita voidaan hoitaa lääkevoiteilla ja antibiooteilla, mutta myös oikeanlaisen ihonhoidon avulla on mahdollista päästä oireista eroon. Perioraalidermatiitin puhkeamiseen voi vaikuttaa liiallinen paikallissteroidien käyttö tai ihon altistaminen liian monille ja voimakkaille kosmetiikkatuotteille kuten paksuille voiteille ja öljyille. Vallitsevan trendin mukaan ihonhoitorutiinit viedään usein hyvin pitkälle; ihonhoito kiinnostaa laajasti ja siihen perehdytään kunnolla, ihoa hoidetaan useilla tuotteilla ja tuotteita vaihdellaan ja kokeillaan ahkerasti. Tällaisella ihon hyvinvointiin panostamisella ja täydellisyyden tavoittelulla voi myös olla varjopuoli: liian monen tuotteen käyttäminen yhtä aikaa ja ihonhoitotuotteiden jatkuva vaihtelu saattavat laukaista perioraalidermatiitin. Usein myös käy niin, että kun POD on puhjennut, sitä pyritään hoitamaan uusilla ja voimakkaammilla tuotteilla, mikä todellisuudessa vain pahentaa tilannetta.

Yksi tapa hoitaa perioraalidermatiittia on lopettaa kaikkien ihonhoitotuotteiden ja kaiken kosmetiikan käyttäminen. Tällainen “nollametodi” ei yleensä kuitenkaan ole kovin suosittu lähestymistapa, sillä sen aikana ihon kunto todennäköisesti heikkenee ensin merkittävästi ennen kuin alkaa parantua. Toinen vaihtoehto on yksinkertaistaa ihonhoito-ohjelmaa merkittävästi ja valita siihen vain pari laadukasta ja hellävaraista tuotetta.

Perioraalidermatiitista kärsivä iho ei siis kaipaa raskasta ihonhoitorutiinia. Koska ihottuma kuuluu samaan tautiperheeseen ruusufinnin kanssa, niiden hoitamisessa voidaan käyttää samankaltaisia tuotteita. Jos et löytänyt tästä artikkelista itseäsi miellyttäviä tuotteita, voit lukea artikkelimme Ruusufinni ja ihonhoito – Opas oikeanlaisen ihonhoitorutiinin löytämiseen. Koska ihon kunto ja suoliston hyvinvointi ovat yhteydessä toisiinsa, on tärkeää huolehtia riittävästä prosessoimattoman ja terveellisen ravinnon saannista. Runsas veden juominen ja sinkkiravintolisä voivat myös auttaa ylläpitämään ihon hyvinvointia.

Usein kysyttyä

Perioraalidermatiitti eli POD on ihosairaus, joka aiheuttaa punoitusta, ihon kutinaa, kirvelyä ja näppylöitä  suun ympärillä. Sitä ilmenee useammin naisilla kuin miehillä. POD  on luonteeltaan krooninen ja vaikuttaa yleensä ihon ympärillä olevaan alueeseen, mutta sitä voi esiintyä myös nenän ja silmien ympärillä. Sairaus liittyy usein käytettyyn kosmetiikkaan ja ihonhoitotuotteisiin tai steroidien käyttöön, mutta perioraalidermatiitin perimmäistä aiheuttajaa ei ole vielä saatu määritettyä. Perioraalidermatiitin hoitoon kuuluu yleensä oireita aiheuttavien tuotteiden käytön lopettaminen sekä lääkitys, kuten antibiootit tai lääkevoiteet.

Kun suun ympärille ilmestyy näppylöitä, se voi olla merkki monesta eri ihosairaudesta. Yksi mahdollinen sairaus on perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma, joka aiheuttaa punoitusta, kutinaa ja näppylöitä suun ympärillä. Toinen mahdollinen sairaus on akne tai hormonaalinen akne, jotka voivat ilmetä myös suun ympärillä. Perioraalidermatiitin ja aknen hoito eroavat toisistaan, joten iho-ongelman tunnistaminen on erittäin tärkeää. Jos suun ympärillä oleva ihottuma vaivaa, on parasta että lääkäri tutkii oireet ja tekee diagnoosin.

Perioraalidermatiitin eli suunympärysihottuman hoitoon kuuluu yleensä oireita aiheuttavien tuotteiden kuten kosmetiikan tai steroidien käytön lopettaminen sekä lääkitys, jonka määrää lääkäri. Tämä tarkoittaa, että perioraalidermatiitista kärsivän tulee välttää voiteita, kasvovesiä ja muita kosmeettisia tuotteita, jotka voivat pahentaa oireita. Lääkityksenä voidaan käyttää esimerkiksi antibiootteja tai immunosuppressantteja, jotka auttavat vähentämään tulehdusta ja perioraalidermatiitin oireita. Lisäksi on tärkeää välttää suun ympärillä olevan ihon hankaamista tai koskettelua, sillä se voi ärsyttää ihoa ja pahentaa oireita. Hoidon kesto vaihtelee yksilöllisesti, mutta yleensä perioraalidermatiitin oireet lievittyvät hoidon aikana. Hoidettu perioraalidermatiitti voi kuitenkin puhjeta uudestaan.

Perioraalidermatiitti ei ole tarttuva sairaus, joten sitä ei voi levittää toiselle henkilölle. Taudin oireet ovat yleensä rajoittuneet suun ympärille, mutta joskus oireet leviävät myös nenän ja silmien ympärille. Sairauden tarkka syy ei ole tiedossa, mutta se liittyy usein kosmeettisten tuotteiden ja steroidien käyttöön. Myös stressillä ja ruokavaliolla voi olla vaikutusta ihottuman puhkeamiseen. Vaikka perioraalidermatiitti ei ole tarttuva, on tärkeää muistaa, että monet muut ihosairaudet, kuten herpes simplex -virus, voivat olla tarttuvia. Tästä syystä on tärkeää tietää suun ympärillä olevan ihottuman aiheuttaja ja ylläpitää henkilökohtaista hygieniaa tartuntojen välttämiseksi.