Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Ruusufinnin hoito luonnonkosmetiikalla

Ruusufinni on yleinen ihosairaus, jota esiintyy erityisesti aikuisilla, yli 30 vuotiailla naisilla. Ihottuma koskettaa arviolta joka kymmenettä aikuista ja yleensä oireet esiintyvät poskilla, nenällä, otsalla ja leuan alueella. 

Omalle ruusufinni-iholle sopivan ihonhoitorutiinin löytäminen voi viedä aikaa, sillä se mikä toimii toiselle ei välttämättä sovi toiselle ollenkaan. Tässä artikkelissa esittelemme ihonhoitorutiinin, joka on arjessa käytössä Wellean tiimin jäsenellä ja jossa tuotteet ovat osoittautuneet sopivaksi ruusufinni-iholle ja pitävät ihottuman oireet kurissa. 

Ruusufinni-ihon puhdistus

Vaihtoehto 1: Dr. Hauschka Soothing Cleansing Milk -puhdistusemulsio

Dr. Hauschkan puhdistusemulsio poistaa lian ja meikin ja sopii kaikille ihotyypeille. Herkälle, ruusufinni-iholle Cleansing Milk sopii päivittäin aamuin ja illoin käytettäväksi puhdistustuotteeksi, joka puhdistamisen lisäksi valmistelee ihon kasvovettä ja kosteusvoidetta varten. Cleansing Milk sisältää antyllis-, jojoba- ja manteliöljyjä, jotka sekä puhdistavat hellävaraisesti että auttavat ihoa ylläpitämään sen luonnollista vastustuskykyä. Puhdistusemulsio on monitoimituote, jota voi kasvojen ihon ja meikin puhdistamisen lisäksi käyttää esimerkiksi dekolteen puhdistamiseen ja ihokarvojen ajeluun. 

 

Vaihtoehto 2: Suomalaista luonnonkosmetiikkaa – Flow Cosmetics Balm to Milk -puhdistusvoideJos ihonhoidossa haluaa suosia suomalaisia tuotteita, Flow Cosmeticsin puhdistusvoide sopii erinomaisesti kaikille ihotyypeille, myös ruusufinnistä kärsivälle iholle. Se syväpuhdistaa, poistaa meikin ja kirkastaa ihoa, mutta on kosteuttava ja riittävän hellävarainen herkällekin iholle. Tuotteessa yhdistyy puhdistusvoiteen ja -maidon parhaat puolet. Balm to Milk sisältää talintuotantoa tasapainottavaa jojobaöljyä, ihoa helliviä rasvahappoja sisältävää mustaherukansiemenöljyä ja ihon tulehduksia estävää manteliöljyä. 

Hyvä tietää: Jos ruusufinnistä kärsivä iho on todella kuiva, tämä puhdistustuote saattaa kuivattaa liikaa.

 

Kasvovesi ruusufinni-iholle

Vaihtoehto 1: Dr. Hauschka Facial Toner

Normaalille, kuivalle ja herkälle iholle sopiva Facial Toner tukee ihon luonnollisia puhdistus- ja uusiutumisprosesseja, pienentää ihohuokosia ja pitää yllä ihon kosteus- ja öljytasapainoja. Kasvovesi tekee ihosta terveemmän ja auttaa tasoittamaan ihon sävyä sekä jättää ihon miellyttävän tuntuiseksi. Facial Toner sisältää Antyllis-uutetta, joka tasapainottaa ihon toimintaa. Kasvoveden sisältämä taikapähkinäuute tasoittaa ihon sävyä. lisää elastisuuttaa ja puhdistaa ihohuokosia.

 

Vaihtoehto 2: Flow Cosmetics Rose Floral Water -ruusuvesi

Rose Floral Water sopii kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti kuivalle, punoittavalle ja ärtyneelle iholle, mikä tekee sen erinomaiseksi valinnaksi ruusufinnin hoitoon. Tuote sopii myös akneihon rauhoittamiseen. Kasvojen ihon lisäksi sitä voidaan käyttää koko kehon virkistämiseen. Tuotteen koostumus on alkoholitonta, mikä on myös yksi tärkeä ominaisuus, kun valitaan tuotteita rosaceasta kärsivän ihon hoitoon. Ruusu on tunnettu kosteuttavien ja rauhoittavien ominaisuuksien lisäksi kyvystä häivyttää ryppyjä ja juonteita. Ruusuveden hienojakoinen suihke tuntuu ylelliseltä iholla.

 

Voide ruusufinni-iholle

Päivävoide: Dr. Hauschka Rose Day Cream Light

Rose Day Cream -voiteen kevyempi versio sekä hoitaa ihoa hellävaraisesti että auttaa ihoa vahvistumaan. Se rauhoittaa, ravitsee, kosteuttaa ja suojaa herkkää ihoa tehden ihosta tasaisen ja tasapainoisen. Voide imeytyy hyvin ja tuntuu miellyttävältä iholla sekä sopii hyvin meikin pohjaksi. Jos ihotyyppi on erittäin kuiva, Rose Day Cream Light ei välttämättä kosteuta tarpeeksi, varsinkaan talvella. Tällöin kannattaa kokeilla perinteistä Rose Day Cream -voidetta.

 

Yövoide vaihtoehto 1: Mahalo Regenerating Balm

Mahalon balmi ei ehkä ole edullista, mutta se todellakin on hintansa väärti. Kuivalle ja herkälle iholle se sopii yön lisäksi myös päivisin käytettäväksi. Voide sisältää suuren määrän erilaisia hoitavia ainesosia ja tarjoaa iholle oikeastaan kaiken mahdollisen: Kurkuma estää tulehdusta, macadamia tasapainottaa talineritystä, neempuu rauhoittaa ihottumaa, kukui uudistaa soluja, tyrni korjaa ja rauhoittaa, ruusunmarja kosteuttaa ja häivyttää arpia, viinirypäle tasoittaa ihonsävyä mehiläisvaha sitoo kosteutta. Balmi syväkosteuttaa ja häivyttää ikääntymisen merkkejä sekä ehkäisee ilmansaasteiden ja ympäristön aiheuttamia vaurioita. Lisäksi voidetta voi käyttää juonteita ja turvotusta vähentävänä silmänympärysvoiteena ja huulivoiteena sekä arpien hoitoon.

 

Yövoide vaihtoehto 2: Neal’s Yard Wild Rose Beauty Balm

Mahalon balmia edullisempi vaihtoehto yövoiteeksi on Neal’s Yard Wild Rose Balm. Tämä ruusuvoide on saavuttanut maailmalla eräänlaisen kulttisuosikin maineen – eikä syyttä. Kyseessä on toinen yhden purkin ihme. Balmi sisältää sekoituksen luomukasviöljyjä kuten villiruusunmarjan siemenöljyä, jojobaa ja hampunsiemenöljyä, jotka kosteuttavat, tekevät ihosta pehmeämmän ja joustavamman sekä saavat ihon näyttämään hehkuvalta. Kosteusvoiteen lisäksi balmi toimii tarvittaessa myös kasvojen ja meikin puhdistusaineena sekä kynsinauhojen hoitoon. Pakkauksen mukana tulee musliinikasvokangas.

 

Ruusufinni-ihon hoidosta

Ruusufinnin eli rosacean oireisiin kuuluu ihon punoitus ja hilseily, finnejä muistuttavat näppylät ja katkenneet verisuonet. Ruusufinniä voidaan hoitaa lääkkeellisesti paikallisvoiteilla, antibiooteilla ja haastavimmissa tapauksissa isotretinoiinilla. Ihottumaa ei valitettavasti voida lopullisesti parantaa, mutta se voidaan saada pysymään oireettomana. Ihonhoidolla on suuri merkitys ruusufinnin puhkeamisessa ja hoidossa ja joskus oikeanlainen ihonhoitorutiini riittää rauhoittamaan ihottuman. Toinen rosacean oireiden pahenemiseen ja parantumiseen liittyvä seikka on ruokavalio. Varsinkin lievä ruusufinni on usein hoidettavissa kosmetiikan ja ruokavalion avulla ja keskivaikeissa ja vaikeissa tapauksissa ruusufinni-iholle sopiva ihonhoitorutiini on erittäin tärkeä tekijä lääkkeellisen hoidon rinnalla ja jälkeen. Koko tässä artikkelissa esitelty ihonhoitorutiini on koostettu luonnonkosmetiikan tuotteista ja niiden avulla saa helposti koostettua itselleen ihonhoito-ohjelman ruusufinnin nitistämiseksi sekä ihon hyvinvoinnin ja hehkun palauttamiseksi. Jos kaipaa lisää tietoa rosacea-ihon hoidosta, täältä löytyy opas Ruusufinni ja ihonhoito. Jos haluaa lukea lisää ruusufinnin yhteydestä ruokavalioon, täältä löytyy artikkeli Ruusufinni ja ruokavalio.

Rosaceasta kärsivä iho on herkkä ja ihonhoidon pitäisi olla hellävaraista ja hoitavaa. Ruusufinni saattaa muistuttaa ulkonäöltään aknea, jolloin ymmärrettävästi voi ajautua hoitamaan ihoa liian voimakkaasti puhdistavilla ja kuorivilla tuotteilla, mikä vain pahentaa tilannetta. Jos epäilee saaneensa ruusufinnin, kannattaa diagnoosi hakea ihotautilääkäriltä, joka voi tarjota vaivaan lääkkeellistä apua. Jos rosacean hoitamiseen ei halua käyttää voimakkaita lääkevoiteita tai antibiootteja, ihottuman hoitoa voi lähestyä myös holistisesti.

Rosaceasta kärsivä iho ei kaipaa monivaiheista ja useita tuotteita sisältävää ihonhoitorutiinia – päinvastoin. Kun valitsee tuotteita, kannattaa kiinnittää huomiota hellävaraisiin ja rauhoittaviin ainesosiin. Ihonhoito voi vähimmillään koostua vain puhdistustuotteesta ja kosteusvoiteesta, vaikkakin kasvovesi on yleensä hyvä lisä. Perusrutiinia voi tehostaa ruusufinnin hoitoon sopivilla tehokuureilla, naamioilla ja seerumeilla. Näistä löytyy lisää tietoa täältä. Kun aloittaa ruusufinnin hoitamisen kosmetiikan avulla, kärsivällisyys ja johdonmukaisuus ovat avainasemassa. Rosacea ei häviä yhdessä yössä, mutta oikeanlaisen ihonhoidon sinnikkäällä noudattamisella tulokset alkavat hiljalleen näkyä. Jos kuitenkin jokin tuote tai tuotesarja selvästi ärsyttää ja pahentaa ruusufinnin oireita heti alusta alkaen, voi olla viisasta vaihtaa tuote. Myös meikit ja muu kosmetiikka voivat pahentaa oireita, joten oman meikkipussin sisältö on hyvä käydä läpi, kun ruusufinni puhkeaa. Täältä voi lukea vertailun parhaista ruusufinni-iholle sopivista meikkivoiteista. Ihottuman hoidossa auringon UV-säteilyltä suojautuminen on myös tärkeässä roolissa ja kuten muidenkin tuotteiden kohdalla pätee, ruusufinni-iholle ei sovi mikä tahansa aurinkosuoja. Apua aurinkovoiteen valintaan löytyy täältä.

Usein kysyttyä

Ruusufinni on ihosairaus, joka ilmenee kasvojen punoituksena, ihon herkkyytenä, näppylöinä ja/tai laajentuneina verisuonina. Ruusufinni on krooninen sairaus, mutta sen oireita voidaan lievittää ja parhaimmassa tapauksessa ne saadaan katoamaan kokonaan.

Jos ruusufinni on puhjennut, se ei varsinaisesti parane itsestään. Oireiden häviäminen edellyttää, että oireita aiheuttava tekijä poistetaan ja /tai oireita hoidetaan. Ruusufinnin itsehoitoon kuuluu muun muassa kasvojen herkän ihon hoitaminen oikeanlaisella ihonhoidolla, hikoilun ja stressin välttäminen, auringolta suojaaminen sekä alkoholin, mausteiden ja tiettyjen muiden ruoka-aineiden välttäminen. Lisäksi oireita voidaan lievittää monilla lääkkeillä, kuten paikallisia ja suun kautta otettavilla antibiooteilla ja ruusufinniä hoitavilla lääkevoiteilla.

Joskus ruusufinni voi toki parantua itsestään tai lieventyä ajan myötä. Joillakin potilailla oireet saattavat kuitenkin pahentua ajan myötä, ja oireiden lievittämiseksi tarvitaan jatkuvaa hoitoa. Jos epäilee sairastuneensa ruusufinniin, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen oikean diagnoosin ja mahdollisen lääkehoidon saamiseksi.

Ruusufinnin perimmäistä aiheuttajaa ei vielä tiedetä, mutta perintötekijät saattavat vaikuttaa taudin puhkeamiseen. Ruusufinnin syntyyn voi kuitenkin vaikuttaa myös moni muu asia kuten ympäristötekijät, altistuminen auringonvalolle tai kylmälle, stressi, alkoholinkäyttö, tupakointi, tietyt ruoat ja kosmetiikka. Ruusufinnin kehittymiseen liittyy siis sekä geneettisiä että ympäristötekijöitä, mutta sairaus ei periydy sellaisenaan.

Ruusufinni ei ole vaarallinen sairaus, mutta se voi olla erittäin epämiellyttävän tuntuista ja siitä voi olla merkittävää haittaa esimerkiksi itsetunnolle, mielikuvalle omasta ulkonäöstä ja elämänlaadulle yleisesti. Ruusufinni voi aiheuttaa kasvojen punoitusta, ihon herkkyyttä, näppylöitä ja/tai laajentuneita verisuonia.

Joissakin tapauksissa ruusufinni voi myös muihin ogelmiin, kuten silmien kuivumiseen, silmäluomien tulehduksiin ja sidekalvotulehduksiin. Ruusufinnillä saattaa lisäksi olla yhteys suoliston mikrobiomiin ja huonosti voivaan suolistoon eli vaikka ruusufinni ei itsessään ole vaarallista, se voi kuitenkin olla merkki siitä, että suolisto ei voi hyvin.

On tärkeää käydä lääkärissä, jos huomaat oireita, jotka voivat viitata ruusufinniin. Lääkäri voi arvioida oireiden vakavuuden ja suositella hoitoa, joka helpottaa oireita ja parantaa elämänlaatua.