Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Paras itseruskettava | Vertailu & arvostelut

Viimeksi päivitetty 3.5.2024

Oletko aloittelija vai kokenut itseruskettavien tuotteiden käyttäjä?

Vertailimme itseruskettavia tuotteita ja kokosimme niistä parhaat esittelyyn. Esittelemme vertailun perusteella parhaan itseruskettavan voiteen ja moussen, parhaan kosteuttavan tuotteen ja parhaan edullisen tuotteen. Lisäksi artikkelista löytyy paras tuote kasvoille ja vasta-alkajille sekä paras luonnonkosmetiikan itseruskettava voide.

Vertailun parhaat itseruskettavat

Paras itseruskettava

blank

Vertailun selväksi voittajaksi selviytynyt Vita Liberata Heavenly Elixir on täyteläinen ja kosteuttava itseruskettava eliksiiri vartalon ja kasvojen iholle. Innovatiivisen kapseloidun teknologian avulla se luo asteittain kehittyvän, täydellisen ja luonnollisen medium-sävyisen rusketuksen, joka kestää noin 10 päivää. Elixirin geelimäinen koostumus hoitaa ja tasoittaa ihoa sekä sisältää antioksidanttirikkaita raaka-aineita ihon terveyden tueksi. Saatavilla on myös sävytetty versio, joka antaa välittömän päivettyneen sävyn iholle ja helpottaa tuotteen tasaista levitystä. Tämä itseruskettava tuote hurmaa käyttäjänsä kestävällä ja todella luonnollisen näköisellä rusketuksella, ei jätä tahmaista tunnetta iholle eikä kasaudu juonteisiin tai ihohuokosiin.

Paras välitön rusketus

blank

Jos haluaa saavuttaa sileän, tasaisen sävyisen ja sukkahousun kaltaisen lookin jaloissa, Vita Liberata Body Blur Body Makeup on erinomainen valinta. Vaikka valoa heijastava, sheavoita sisältävä koostumus peseytyy pois joka kerta kun käyt suihkussa, se rusketuksen luomisen lisäksi auttaa vähentämään selluliittia, häivyttää hiussuonia ja ikääntymisen merkkejä. Tuote sopii erinomaisesti myös ihon sävyn tasoittamiseen, jos jalat ovat vaaleammat kuin muu keho. Se on myös voittanut kaksi kertaa peräkkäin Allure Best of Beauty -palkinnon.

Paras itseruskettava vaahto

blank

Paras edullinen itseruskettava tuote

blank

Garnierin Natural Bronzer -voiteen hyvin imeytyvä koostumus kuivuu nopeasti ja tuottaa hehkuvan, luonnollisen näköisen päivetyksen vain tunnissa. Voiteen kasviperäinen itseruskettava ainesosa ja ravitseva ja rusketusta ylläpitävä aprikoosin siemenöljy antavat tasaisen päivetyksen ilman raitoja. Raikas tuoksu ja helppo käyttö tekevät tästä itseruskettavasta emulsiosta täydellisen ratkaisun edullista itseruskettavaa etsivälle.

Paras itseruskettava tuote aloittelijalle

blank

Paras kosteuttava itseruskettava voide

blankOnko se itseruskettava vai vartalovoide? Clarinsin Self-Tanning Milky Lotion on kumpaakin, tarjoten 24 tunnin kosteutuksen ja samalla luonnollisen kultaisen hehkun. Voide sisältää ihoa ravitsevaa  viikunauuttetta ja ihoa rauhoittavaa aloe veraa, mikä tekee siitä loistavan vaihtoehdon herkälle iholle. Sen koostumus sileää ja iholla helposti liukuvaa eikä tahraa vaatteita. Voidetta voi käyttää sekä kasvoille että vartalolle ja sillä voi tasoittaa jo olemassa olevaa rusketusta.

Paras itseruskettava tuote kasvoille

blank

Kaipaatko ruskettunutta hehkua erityisesti kasvoille ja haluatko samalla hoitaa ihoa? Hyvänä ratkaisuna toimii St. Tropezin Luxe Tonic Glow Drops, jossa yhdistyy ihonhoito ja itseruskettava tuote. Rusketuksen syvyyttä voi säädellä tippa tippalta ja nauttia samalla kaikista sen ihoa hellivistä ominaisuuksista. Tuotetta voidaan käyttää sekä aamuisin että iltaisin joko sellaisenaan tai kasvovoiteeseen sekoitettuna. Ruskettumisen lisäksi ihon pienet juonteet tasoittuvat ja iho saa kosteutta ja kauniin hehkun. Self Tan Tonic Drops sisältävää 97% luonnollisia ja 100% kasvipohjaisia hoitavia ainesosia.  Tuotteessa on mieto hyvä tuoksu, mutta se voi hajusteyliherkille olla liikaa.

Paras luonnonkosmetiikan itseruskettava 

blank

Gradual Tan Body Lotion on täydellinen tuote niin itseruskettavien tuotteiden vasta-alkajille, kuin kokeneemmille että niille, joiden iho on jo valmiiksi ruskettunut. Zuiin voiteella voi sekä loihtia luonnollisen näköisen rusketuksen että ylläpitää jo olemassa olevaa hehkua. Yhdistettynä luonnollisiin ainesosiin, kuten raakakaakaoon, auringonkukkaöljyyn ja bambumehuun, tämän tuotteen koostumus on todellinen 2-in-1- voide. Se tarjoaa intensiivisesti ravitsevaa kosteutusta ja antaa samalla myös luonnollisen aurinkoisen hehkun. Gradual Tan Lotion  antaa mahdollisuuden itse säädellä syntyvän rusketuksen syvyyttä, ja se sopii täydellisesti kaikille ihotyypeille jättäen ihon pehmeän ja silkkisen tuntuiseksi levityksen jälkeen.

Miten itseruskettava voide toimii?

Kevät on aivan nurkan takana ja paksujen takkien ja villapaitojen alta paljastuu kalpeaa ihoa. Jos kaipaa iholle jo nyt Auringon hehkua ilman UV-vaurioiden riskiä, haluaa häivyttää pieniä virheitä ja kosteuttaa ihoa, itseruskettava on kevään pelastaja. Oranssinvärisen kotirusketuksen aika on onneksi ohi ja nykyään saatavilla olevat itseruskettavat tuotteet saavat aikaan oikeasti luonnollisen lopputuloksen. Lisäksi monissa itseruskettavissa on ihoa hoitavia ominaisuuksia kuten E-vitamiinia ja hyaluronihappoa sekä SPF-suoja. 

Itseruskettavien voiteiden, öljyjen ja vaahtojen teho perustuu dihyrdroksiasetoniin eli DHA:han, joka on ihoa turvallisesti tummentava sokeri. DHA reagoi ihon ylimmän kerroksen aminohappojen kanssa ja tuottaa asteittaisen rusketuksen. Parhaan lopputuloksen saamiseksi on tärkeää kuoria iho ennen itseruskettavan tuotteen levitystä. Kuollutta ihosolukkoa voi poistaa esimerkiksi öljyttömällä puhdistusaineella, joka sisältää glykoli- tai salisyylihappoa. On myös tärkeää huuhdella puhdistusaine ja kuivata iho huolellisesti , jotta itseruskettava tuote pääsee kosketuksiin puhtaan ja kuivan ihon kanssa. Erityisesti öljyt voivat häiritä DHA:n sitoutumista ihoon.

Itseruskettavan käyttö ja levitys

Itseruskettavan tuotteen käytössä kannattaa tuotteen omien ohjeiden lukemisen ja noudattamisen lisäksi pitää mielessä myös seuraavat ohjeet:

  1. Kuori

Käytä kuorintahansikasta ja laadukasta kuorintatuotetta ihon kuorimiseen ennen itseruskettavan tuotteen levittämistä. Kuorintatuotteen käyttö auttaa myös poistamaan kuolleita ihosoluja. Niiden kohtien kuorimisessa, joissa iho on paksuin, kuten kyynärpäissä, polvissa ja nilkoissa, kannattaa olla erityisen huolellinen.

  1. Kuivaa iho

Ihon huolellinen kuivaaminen ennen itseruskettavan tuotteen levittämistä auttaa tuotetta levittymään tasaisesti.

  1. Osa kerrallaan 

Levitä itseruskettavaa osissa (kuten käsivarret, sitten jalat ja sitten vartalo). Hiero tuotetta ihoon pyörivin liikkein.

  1. Pese kädet jokaisen osan jälkeen saippualla

Näin vältät kämmenten muuttumista oranssiksi.

  1. Häivytä huolellisesti

Luonnollisen ilmeen saamiseksi ruskettajaa on levitettävä kevyesti ranteista käsiisi ja nilkoista jalkoihin.

  1. Vähemmän tuotetta nivelten päälle

Käytä itseruskettavaa ohuelti polviin, nilkkoihin ja kyynärpäihin, koska nämä alueet imevät itseruskettavaa enemmän kuin muu iho. Itseruskettavaa tuotetta voi vaihtoehtoisesti hieroa kevyesti kostealla pyyhkeellä tai levittää ohut kerros vartalovoidetta itseruskettavan aineen päälle.

  1. Anna iholle aikaa kuivua

Odota vähintään 10 minuuttia ennen kuin pukeudut. Seuraavan kolmen tunnin ajan on parasta käyttää väljiä vaatteita ja yrittää välttää hikoilua.

  1. Käytä aurinkovoidetta päivittäin

Iho on rusketuksesta huolimatta suojattava aurinkovoiteella. Hyvässä aurinkovoiteessa on vähintään suojakerroin SPF 30 sekä laajaspektrinen suoja ja se on vedenkestävää. 

Hyvä kysymys! Itseruskettavien tuotteiden käyttöohjeet voivat vaihdella tuotemerkin ja tuotetyypin mukaan. Yleisesti ottaen itseruskettavat tuotteet on kuitenkin suunniteltu jätettäväksi iholle tietyn ajanjakson ajaksi, jolloin ne voivat reagoida ihon kanssa ja antaa tasaisen rusketuksen. Suosittelemme tutustumaan tarkasti tuotteen käyttöohjeisiin ennen sen käyttöä. Joissain tapauksissa itseruskettava levitetään iltaisin iholle ja pestä pois aamulla, kun taas toisissa tapauksissa tuote on tarkoitettu iholle jätettäväksi. Itseruskettavat on syytä levittää puhtaalle ja kuivalle iholle, joten suosittelemme pesemään ihon ennen tuotteen käyttöä. Tämä auttaa varmistamaan, että itseruskettava leviää iholle tasaisesti, jolloin lopputulos on luonnollinen ja kaunis.

Itseruskettavien tuotteiden käyttöohjeet saattavat vaihdella eri tuotemerkeillä ja tuotetyypeillä, mutta yleensä suositellaan, että ihon tulisi puhdistaa ja kuivata ennen itseruskettavan tuotteen levittämistä. Jos ihoa rasvataan ennen itseruskettavaa, se voi estää tuotteen imeytymistä ihoon ja antaa epätasaisen lopputuloksen. Siksi suosittelemme välttämään ihon rasvaamista ennen itseruskettavan tuotteen käyttöä. On myös hyvä tietää, että itseruskettavat tuotteet saattavat reagoida eri tavalla eri ihotyypeillä, joten suosittelemme myös aina testaamaan uutta tuotetta ensin pienelle huomaamattomalle alueelle ennen sen käyttöä koko vartalolle.

Yleensä suositellaan odottamaan, että tuote on kunnolla kuivunut ja imeytynyt ihoon ennen kuin pukee vaatteet päälle, sillä imeytymätön voide voi sekä aiheuttaa epätasaisen lopputuleman että sotkea vaatteet. Jos itseruskettavaa voidetta levittää suihkun jälkeen, on hyvä antaa ihon kuivua kokonaan ennen tuotteen levittämistä ja odottaa muutamia minuutteja sen jälkeen, että tuote imeytyy ihoon ennen kuin pukee vaatteet päälle. Itseruskettavan tuotteen imeytymisaika ihoon voi vaihdella tuotteen koostumuksen, määrän ja ihon ominaisuuksien mukaan. Siksi suosittelemme aina lukemaan tuotteen käyttöohjeet ja noudattamaan niitä huolellisesti.

Vaikka monet itseruskettavat tuotteet sopivat periaatteessa sekä vartalolle että kasvoille, suosittelemme käyttämään erillisiä tuotteita, jos se on mahdollista. Kasvojen iho on ohuempi ja herkempi kuin vartalon iho, jolloin kasvojen iho voi reagoida eri tavalla itseruskettavaan tuotteeseen kuin vartalon iho. Lisäksi kasvojen iho voi olla herkempi tukkeutumiselle, tulehduksille ja muille ärsytyksille, mikä voi johtaa ihottumiin, epäpuhtauksiin ja aknee, jos käytetty itseruskettava on liian öljyinen, raskast tai sisältää ihohuokosia tukkivia tai ärsytystä aiheuttavia aineosia. Suosittelemme käyttämään kevyempää ja kasvoille tarkoitettua itseruskettavaa tuotetta, joka on suunniteltu erityisesti kasvojen herkän ihon tarpeita ajatellen.

Kyllä voi ja jos oleilee ulkona, iho altistuu auringon UV-säteilylle, joka ruskettaa mutta voi myös vahingoittaa ihoa. Yleensä itseruskettavat tuotteet eivät sisällä UV-suojaa/SPF-kerrointa, joten ne eivät suojaa ihoa auringolta. Itseruskettavien voiteiden käytön yhteydessä on edelleen suositeltavaa suojautua auringolta aurinkovoiteilla, vaatteilla tai varjolla.

Itseruskettavan voiteen käyttö voi kuitenkin auttaa saamaan päivettyneen sävyn ilman auringossa oleskelun riskejä, jotka liittyvät UV-säteilyyn ja ihon palamiseen. Itseruskettavat ovat kosmetiikkatuotteita, jotka sisältävät yleensä dihydroksiasetonia (DHA), joka reagoi ihon pintakerroksen proteiinien kanssa ja tuottaa rusketuksen kaltaisen värin. Tämä rusketus syntyy ihon pinnalla eikä liity auringon UV-säteilyyn.

Itseruskettavan voiteen antaman rusketuksen kesto iholla riippuu monesta tekijästä. Tärkein niistä on itseruskettavan ominaisuudet ja laatu. Myös käyttäjän ihotyyppi, ihon kunto, altistuminen vedelle sekä pesuaineille vaikuttavat tekorusketuksen pysymiseen iholla.

Tyypillisesti itseruskettavan voiteen antama rusketus kestää yleensä noin 4-7 päivää. Tämän jälkeen väri alkaa haalistua vähitellen, koska ihon pintakerroksen solut kuoriutuvat ja uudistuvat luonnollisesti ajan mittaan. Jos haluaa pitää rusketuksen yllä, voi toistaa itseruskettavan voiteen käytön säännöllisesti. Jotkin itseruskettaviksi tuotteiksi miellettävät voiteet taas ovat itse asiassa vartalomeikkejä, jotka antavat välittömän rusketuksen, mutta lähtevät myös pesussa pois pesuaineen ja hankauksen vaikutuksesta.

Monissa itseruskettavissa tuotteissa on ohjeet, kuinka usein niitä tulisi käyttää parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Joissain tuotteissa saattaa olla suositus päivittäisestä käytöstä, kun taas toisissa riittää, kun levittää uudelleen 2-10 päivän välein.

On syytä muistaa, että ihon kuorinta ja kuorintatuotteiden käyttö itseruskettavan voiteen levityksen jälkeen voivat vaikuttaa itseruskettavan voiteen kestoon. Kuorinta poistaa kuollutta ihosolukkoa, jolloin myös itseruskettavan värin katoaminen voi tapahtua nopeammin.

On hyvä ottaa huomioon, että yksilölliset erot voivat vaikuttaa siihen, miten itseruskettava voide käyttäytyy iholla. Toisilla ihmisillä rusketus voi kestää pidempään tai vaalentua hitaammin kuin toisilla.

Itseruskettavan tuotteen vaikutus näkyy yleensä muutaman tunnin kuluessa sen levittämisestä. Suurin osa itseruskettavista voiteista ja suihkeista vaikuttavat suhteellisen nopeasti ja tyypillisesti ensimmäinen ero ihon sävyssä näkyy noin 1-3 tunnin kuluttua voiteen levittämisestä. Tämä riippuu kuitenkin tuotteen koostumuksesta ja merkistä. Monet itseruskettavat saavat rusketuksen aikaan asteittain, joten rusketus syvenee yleensä useita tunteja tai jopa päiviä. Keskiverrosti rusketuksen sävy ja intensiteetti saavutetaan yleensä noin 24 tunnin kuluessa voiteen levittämisestä.

On tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita itseruskettavan tuotteen käytössä, koska levitysaika ja vaikutusaika voivat vaihdella eri tuotteiden välillä. Samoin se, riittääkö yksi levityskerta vai pitääkö tuotetta käyttää päivittäin. Lisäksi huomioi, että rusketus ei ole pysyvä, vaan se haalistuu luonnollisesti ihon uusiutuessa ja kuoriutuessa. Säännöllinen tuotteen uudelleen levittäminen auttaa ylläpitämään päivettyneen sävyn.

Itseruskettavien tuotteiden ominaishaju johtuu pääosin dihydroksiasetonista (DHA), joka on yleisin itseruskettavien tuotteiden aktiivinen ainesosa. DHA reagoi iholla olevien aminohappojen, erityisesti ihossa olevan proteiinin, kuten keratiinin, kanssa. Tämä reaktio tunnetaan nimellä Maillard-reaktio tai glykointi. Maillard-reaktio on monimutkainen kemiallinen prosessi, jossa aminohapot ja sokereiden aldehydit reagoivat keskenään lämmön vaikutuksesta.
Kun DHA reagoi ihon pinnalla olevien aminohappojen kanssa, se muodostaa yhdisteitä, joilla on rusketuksen kaltaisia värejä. Tämä väri on kuitenkin vain pintapuolinen eikä aiheuta auringon haitallisia vaikutuksia iholle. Samanaikaisesti DHA:n hajoamisen ja aineenvaihdunnan seurauksena syntyy sivutuotteita, kuten voimakkaasti tuoksuvia yhdisteitä. Niistä aiheutuvat hajuhaitat voivat vaihdella yksilöllisesti, ja jotkut ihmiset havaitsevat ne voimakkaammin kuin toiset.

Vaikka hajuhaitat liittyvät pääasiassa DHA:n aineenvaihduntaan ja sen reaktioihin iholla, itseruskettavien tuotteiden valmistajat pyrkivät jatkuvasti kehittämään uusia kaavoja ja ainesosayhdistelmiä vähentääkseen voimakasta tuoksua ja tarjotakseen miellyttävämpiä käyttökokemuksia käyttäjille. Lisäksi itseruskettavissa voiteissa, vaahdoissa ja geeleissä voi olla muitakin tuoksuvia aineita kuten säilöntäaineita ja hajusteita, jotka voivat aiheuttaa ominaishajua tuotteille.

Tällä hetkellä saatavilla olevan tieteellisen tiedon perusteella dihydroksiasetoni (DHA), joka on itseruskettavien tuotteiden pääasiallinen aktiivinen ainesosa, ei ole osoitettu aiheuttavan syöpää ihmisille käytettynä ihon kautta.

DHA:n pääasiallinen vaikutus iholla on Maillard-reaktio, joka tuottaa rusketuksen kaltaisen värin ihon pinnalle. Tämä prosessi rajoittuu ihon pintakerroksiin eikä tunkeudu syvemmälle kudoksiin. DHA:n kyky aiheuttaa soluvaurioita tai syöpää on huomattavasti heikompi verrattuna esimerkiksi UV-säteilyn aiheuttamaan auringonpolttamaan tai ihosyöpään.

On kuitenkin tärkeää noudattaa ohjeita ja rajoituksia, kun käyttää itseruskettavia tuotteita

Kyllä, itseruskettavat tuotteet voivat aiheuttaa värjäytymistä ja tahroja vaatteisiin, vuodevaatteisiin sekä muihin tekstiileihin. Värjäytymisriski on suurempi, jos itseruskettava tuote ei ole ehtinyt kuivua kunnolla ennen vaatteiden tai vuodevaatteiden päälle pukemista.

Värjäytymisen ehkäisemiseksi voi kokeilla noudattaa näitä ohjeita:

Odota kuivumista: Anna itseruskettavan tuotteen kuivua täysin ennen kuin puet päällesi vaatteet tai menet nukkumaan. Tämä voi kestää muutamasta minuutista tuntiin riippuen tuotteen koostumuksesta.

Käytä vanhoja vaatteita: Valitse päällesi vanhat vaatteet, jotka eivät ole sinulle tärkeitä, jos levität itseruskettavaa päivän aikana.

Suojaa vuodevaatteet: Käytä vanhoja lakanasettejä tai aseta pyyhe vuoteen päälle, jotta itseruskettava ei pääse kosketuksiin lakanoiden kanssa.

Varo hankausta: Vältä hankauttamasta ihoa voimakkaasti itseruskettavan levityksen jälkeen, jotta vältyt värin siirtymiseltä vaatteisiin.

Pesuohjeet: Noudata itseruskettavan tuotteen mukana mahdollisesti tulevia pesuohjeita vaatteiden tai vuodevaatteiden pesun suhteen. Oikeanlainen pesu ja pesuaine voivat poistaa värjäymät.

Vaikka itseruskettavien tuotteiden käyttö voi aiheuttaa hetkellistä hankaluutta vaatteiden ja vuodevaatteiden suhteen, oikean levitystekniikan ja varovaisuuden avulla voit vähentää värjäytymisen riskiä ja nauttia tasaisesta rusketuksesta ilman suuria haittoja tekstiileille.