Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Kuivakuppaus ja selluliitti

Selluliitti on hyvin yleinen esteettinen vaiva. Jopa 90 %:lla aikuisista naisista on selluliittia ja yleisimmin sitä kertyy vartalon alaosaan reisiin, pakaroihin ja lantiolle. Selluliitti on muhkuraiselta ja kuoppaiselta näyttävää rasvakudosta. Ulkonäkö johtuu rasvakudoksen puristumisesta kireiden sidekudossäikeiden läpi. Selluliitti on harmiton vaiva, mutta moni kokee sen ikävän näköiseksi. Selluliitin pois saamiseen ei valitettavasti ole oikotietä, mutta vähentämiseen on olemassa toimivia hoitokeinoja. Yksi lupaavia tuloksia antanut tapa on kuivakuppaus.

Kuppaus on vuosituhansia vanha hoitomuoto, jota on käytetty niin Aasiassa kuin Euroopassakin. Kuivakuppaus on kuppauksen, sidekudoshieronnan ja lymfahieronnan yhdistelmä. Kuivakuppauksessa imukuppi asennetaan hoidettavalle alueelle, jolloin syntyvä alipaine imee pehmytkudosta kupin sisälle. Kuivakuppauksen tehosta selluliitin poistamisessa on vielä rajallisesti virallista tutkimustietoa, mutta tähän mennessä tulokset ovat olleet lupaavia ja monet kuivakuppausta harjoittaneet ovat saaneet siitä apua selluliitin vähentämisessä. Tässä artikkelissa kerrotaan tarkemmin, mitä kuivakuppaus on, miten se toimii ja mitä hyötyjä ja haittoja kuivakuppauksesta voi olla. Artikkelin lopusta löytyy myös ohjeet, joilla kuivakuppauksessa pääsee hyvin alkuun.

Kuivakuppaus – Miten se toimii?

Kuivakuppaus vilkastuttaa verenkiertoa ja stimuloi ihon uudistumista. Kuppaus saa aikaiseksi punasolujen siirtymisen hoidettavalle alueelle. Prosessi on samankaltainen kuin kehon luonnollisessa reaktiossa jonkin loukkaantumisen kuten kaatumisen jälkeen. Kuivakuppauksessa punasolut saadaan siirtymään keinotekoisesti: Imukupin aiheuttama alipaine vetää punasoluja kohti ihon pintaa, jonne ne jäävät parantamaan kehon vaurioita. Lisäksi kuppaus voi edistää nesteiden ja kuona-aineiden poistumista käsiteltävältä alueelta sekä lisää ihon kollageenin tuotantoa. Alustavien tutkimusten mukaan kuivakuppauksella on selluliittia vähentäviä ja hajottavia vaikutuksia. Vuonna 2015 julkaistuun pilottitutkimukseen (1) osallistui 40 naista, jotka käsittelivät reisien selluliittia kuivakuppauksella viiden viikon ajan. Tutkimuksen mukaan selluliitti väheni tehokkaasti siihen osallistuneilla naisilla.

Kuivakuppauksen hyödyt

Kuppauksen käyttäminen selluliitin vähentämiseen on suhteellisen uusi keksintö. Sen sijaan kuppausta on käytetty pitkään hyvin monien terveysongelmien hoitamiseen ruoansulatushäiriöistä kivun lievitykseen. Se voi auttaa vilkastuttamaan verenkiertoa, poistamaan nesteitä ja kuona-aineita, auttaa lihaksia palautumaan urheilusuorituksista ja vammoista sekä, vähentämään lihaskireyttä ja jännityksiä sekä poistamaan turvotusta. Kasvojen kuivakuppaus kiinteyttää ja kirkastaa ihoa, vaalentaa arpia ja vähentää juonteita.

Kuivakuppaus ja laihdutus

Kuivakuppaus ei ole laihdutusmenetelmä, mutta se auttaa kiinteyttämään ja muokkaamaan kehoa.

Kuivakuppauksen haitat ja riskit

Kuivakuppaus on yleensä aikuiselle turvallista. Kuppaus voi kuitenkin aiheuttaa mustelmia hoidettavalla ihoalueella. Ennen kuppausta kannattaa keskustella lääkärin kanssa, jos on

 • raskaana
 • käyttää verenohennuslääkkeitä
 • sydämentahdistin
 • sydänsairaus
 • hemofilia.

Lisäksi kuppausta ei saa tehdä, jos

 • iho on palanut
 • iholla on vaurioita tai haavoja
 • on luunmurtumia tai suonikohjuja
 • on laskimotukos.

Kuppaus voi aiheuttaa epämiellyttävää tunnetta, mutta yleisesti ottaen sen ei pitäisi olla kivuliasta. Kuppauksesta aiheutuvat mustelmat häviävät yleensä muutamien päivien tai parin viikon sisällä.

Lisäksi kuppaus voi pahentaa joitakin ihosairauksia kuten atooppista ekseemaa ja psoria. Tällaisissa tilanteissa kannattaa keskustella ihotautilääkärin kanssa ennen kuppauksen harjoittamista.

Kuivakuppaus ammattilaisen suorittamana

Kuivakuppausta voivat suorittaa siihen perehtyneet akupunktiohierojat, hierojat, fysioterapeutit ja kosmetologit (kasvojen kuivakuppaus). Jos kuivakuppaus on uutta ja sen tekeminen mietityttää, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Asiantuntijan tekemästä hoidosta voi myös oppia oikean tekniikan, jos kuppausta haluaa kokeilla kotona.

Kuivakuppaus kupit

Kuivakuppaukseen on olemassa monen kokoisia ja merkkisiä kuppeja, joiden imuteho vaihtelee. Kun haluaa käyttää kuivakuppausta selluliitin hoitamiseen, kannattaa hankkia nimenomaan selluliitin vähentämiseen tarkoitettu setti. Silikoniset kupit aiheuttavat vähemmän mustelmia kuin lasiset ja niiden kanssa on helpompi työskennellä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että isompia kuppeja käytetään reisille ja pakaroille ja pienempiä käsivarsille ja pohkeille. Kasvojen kuivakuppaukseen kannattaa hankkia omat, pienemmät kupit. Kuppeja käytettäessä on tärkeää muistaa pitää ne puhtaina ja steriileinä.

Bellabaci -kuivakuppauskupit vartalolle

Korkealaatuisesta silikonista valmistettuja, kehon kuivakuppaukseen tarkoitettuja Bellabacin imukuppeja on saatavilla kahta kokoa. Pienemmät sopivat hyvin käsivarsien, säärten ja dekolteen käsittelyyn. Pakkauksessa tulee kaksi kuppia, joista toinen on pehmeämpi ja toinen on jämäkämpi. Hoito kannattaa aloittaa pehmeämmällä kupilla. Isommat kupit on tarkoitettu reisien, pakaroiden ja muiden isompien alueiden hoitamiseen ja kumpikin pakkauksen kupeista on saman vahvuisia.

Ibero -imukuppisarja vartalolle

Aloittelevan kuivakuppaajan voi olla hyödyllistä hankkia imukuppisarja, johon kuuluu useamman kokoisia kuppeja. Tällöin on helpompi tunnustella ja opetella, minkä kokoinen ja vahvuinen kuppi sopii millekin kehon alueelle. Iberon pakkauksesta löytyy neljä eri kokoista silikonista imukuppia, jotka ovat kaikki tarkoitettu vartalon käsittelyyn.

SkinMood -imukuppisarja sekä vartalolle että kasvoille

Jos haluaa hankkia imukupit, joilla voi käsitellä koko kehon päästä varpaisiin, SkinMoodin imukuppisarja on hyvä vaihtoehto. Myös SkinMoodin pakkauksessa on neljä erikokoista silikoni-imukuppia. Kupeista kaksi on vartalon ja kaksi kasvojen ja dekolteen käsittelyyn tarkoitettuja.

Kuppien lisäksi kuivakuppaukseen tarvitaan vartalovoidetta tai hierontaöljyä, jonka voi valita oman maun mukaan. Yksi hyvä vaihtoehto kuivakuppaukseen on Weledan Arnikki iho- ja hierontaöljy, sillä se auttaa pitämään ihon terveenä ja kimmoisana sekä tukee ihon luonnollista uudistumisprosessia. Toinen erinomainen vaihtoehto on Weledan Koivu Selluliittiöljy, joka sisältää selluliittia ehkäiseviä ja ihoa tasoittavia kasvipohjaisia aineita. 

Selluliitin kuivakuppaus – Ohjeet kotihoitoon

Kuivakuppausta voi tehdä seuraavien ohjeiden mukaisesti:

 1. Levitä vartalovoidetta tai hierontaöljyä hoidettavalle ihoalueelle. Kuppauksen voi tehdä halutessaan vaikka suihkussa.
 2. Aseta kuppi hoidettavalle ihoalueelle ja purista sitä varovasti alipaineen luomiseksi kupin sisälle. Iholla pitäisi nyt tuntua vetoa.
 3. Vapauta puristus ja liikuta kuppia pyörivin liikkein tai tasaisin vedoin. Voit nostaa kuppia hieman vedon voimistamiseksi. Liikkeet on tärkeää suunnata aina kohti imusolmukkeita, jotka käsittelevät liikkeelle lähteviä kuona-aineita. Alavartalolla tämä tarkoittaa liikkeiden kohdistamista nivusia kohti ja ylävartalolla kohti kainaloita.
 4. Kuivakuppausta on hyvä jatkaa 10-15 minuuttia per hoidettava alue.
 5. Toista hoito kaksi tai kolme kertaa viikossa. Kun tuloksia on tullut, hoitokertoja voi vähentää. Hoidon jatkaminen ylläpitää tuloksia.
 6. Lue huolellisesti hankkimiesi kuppien ohjeet, ne voivat poiketa näistä ohjeista. Noudata aina valmistajan käyttöohjeita.
 7. Muista puhdistaa kupit huolellisesti ohjeiden mukaan.

Lopuksi

Selluliitti on sitkeä vaiva ja siitä on vaikeaa päästä kokonaan eroon. Kuivakuppaus on kuitenkin kokeilemisen arvoinen ja turvallinen menetelmä. Pitää vain muistaa, että sen avulla saatavat tulokset vaativat useita hoitokertoja, pitkäjänteisyyttä ja tekniikkaan. Kuivakuppauksen lisäksi on olemassa muitakin toimivaksi osoittautuneita hoitoja ja menetelmiä. Selluliitin hoitoon voi käyttää esimerkiksi selluliittivoiteita, joita löytyy runsain mitoin kauppojen hyllyiltä. Täältä löytyy vertailu parhaista selluliittivoiteista, jotka toimivat oikeasti. Laadukkaan voiteen käyttö kuivakuppauksen tukena voi olla hyvä idea. Lisää selluliitin poistoon toimivia menetelmiä löytyy tämän artikkelin lopusta.

Viitteet

 1. https://www.nccih.nih.gov/health/cupping