Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Vähentääkö kuivaharjaus selluliittia?

Kuivaharjaus on luonnollinen ihonhoitotekniikka, jonka uskotaan kuorivan tehokkaasti kuolleita ihosoluja ja stimuloivan verenkiertoa ja lymfaattista järjestelmää. Kuivaharjauksen on myös kerrottu tehoavan selluliittiin. Vähentääkö kuivaharjaus todella selluliittia ja onko olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että menetelmä toimii? Yksiselitteinen vastaus on ei. Toistaiseksi ei ole todisteita siitä, että kuivaharjaus vähentää tai poistaa selluliittia. Mutta se ei tarkoita, että kuivaharjaus olisi ihon ulkonäön ja hyvinvoinnin kannalta hyödytöntä. Tässä artikkelissa kerromme mitä hyötyä kuivaharjauksesta on ja miten se tehdään. Lisäksi artikkelin lopusta löytyy tietoa hoidoista, jotka tehoavat selluliittiin kuivaharjausta paremmin.

Mitä on kuivaharjaus?

Kuivaharjaus on virkistävä hoitomenetelmä, jossa ihoa harjataan yksisuuntaisilla tai pyörivillä liikkeillä. Hoitoon käytetään jäykkäharjaista harjaa. Vaikka kuivaharjaus on suhteellisen uusi lisäys länsimaisiin ihonhoitomenetelmiin, se on ollut osa perinteistä intialaista Ayurveda-lääketiedettä vuosisatojen ajan. Kuivaharjaukseen on tätä nykyä hyvin saatavilla erilaisia harjoja ja ohjeita harjaukseen.

Kuivaharjaus ja selluliitti

Selluliitti on hyvin yleistä ja lähes kaikille naisille tuttua: noin 80-90 prosentille naisista kehittyy selluliittia yhdelle tai useammalle alueelle lantion, pakaran tai reisien ympärillä murrosiän jälkeen.

Lääkärien (1) mukaan väitteelle, että kuivaharjaus hoitaa, vähentää ja poistaa selluliittia, ei ole tieteellistä tukea. Sen sijaan lääketieteellinen yhteisö ei kiellä, että kuivaharjauksesta voisi olla muita terveyshyötyjä. On mahdollista, että kuivaharjauksen aikaansaama lisääntynyt verenkierto saa ihon näyttämään täyteläisemmältä ja sileämmältä, mutta vaikutus on väliaikainen. Selluliitti johtuu kireistä sidekudosnauhoista, jotka kiinnittyvät ihon alla olevaan lihaskudokseen. Kun ihon ja lihaksen väliin syntyy luonnollista rasvakudosta, rasvakudos työntää ihoa ulospäin mutta kireällä olevat sidekudosnauhat eivät jousta. Rasvasolujen ja ihon pinnan alla olevan sidekudoksen yhteisvaikutus saa ihon näyttämään kuoppaiselta ja appelsiininkuorta muistuttavalta. Tätä kutsutaan selluliitiksi. Koska kuivaharjaus ei venytä tai rentouta ihon alla olevia sidekudoksia, ei se siten voi vaikuttaa selluliittiin.

Onko kuivaharjauksesta hyötyä?

Yksinkertainen vastaus kysymykseen on kyllä. Vaikka se ei vähennä selluliittia, se voi:

 • kuoria ihoa ja poistaa kuollutta ihosolukkoa
 • stimuloida verenkiertoa
 • rentouttaa ja virkistää

Monet kokevat kuivaharjauksen ja karkeat harjakset mukaviksi iholla ja harjaus voi tuntua jopa kevyeltä hieronnalta. 

Ohjeita kuivaharjaukseen

Kuten monet ei-lääketieteelliset hoidot, kuivaharjaus vaikuttaa sopivan toisille paremmin kuin toisille. Sitä pitää siis kokeilla ennen kuin voi varmaksi tietää, kokeeko siitä olevan juuri itselle hyötyä. Tässä muutamia vinkkejä ja ohjeita harjauksen suorittamiseen:

 • Kuivaharjausta harrastavat suosittelevat yleensä luonnollisista harjaksista valmistetun harjan valitsemista. Luonnollisia harjaksia valmistetaan mm. kasvikuidusta kuten sisalista tai hevosen harjasta.
 • Harjakset kannattaa testata: Vaikka kuivaharjauksen on tarkoitus stimuloida verenkiertoa, harjan ei pitäisi jättää ihoon punaisia jälkiä tai naarmuja.
 • Kuivaharjaa ilman vaatteita. Kuivaharjaus irrottaa iholta kuolleita ihosoluja, joten se on kätevintä suorittaa alasti sotkun välttämiseksi
 • Harjaksiin voi lisätä tuoksua. Jos haluaa tehdä kuivaharjaushetkestä vielä hemmottelevamman ja hoitavamman, voi kuivaharjan harjaksiin taputella tipan tai kaksi eteeristä öljyä tai esimerkiksi kookos, jojoba- tai arganöljyä.
 • Harjaaminen kannattaa aloittaa jaloista ja edetä kevyin vedoin ylöspäin kohti reisiä. Käsittelyn voi tehdä koko jalalle ennen siirtymistä toiseen.
 • Jalkojen jälkeen voi siirtyä käsittelemään lantiota ja pakaroita. Harjauksen voi näille alueille tehdä pienin pyörivin vedoin.
 • Seuraavaksi harjataan kädet yksi kerrallaan alkaen kämmenselästä kohti olkapäätä.
 • Pitkävartinen harja auttaa selän ja hartioiden harjaamisessa.
 • Vatsan herkän ihon harjaamisessa kannattaa olla varovainen ja nännit kannattaa ohittaa kokonaan.
 • Pienellä harjalla voi käsitellä hellävaraisesti myös kasvojen ihoa, jos oma ihotyyppi sen sallii.
 • Kuivaharjaus on hyvä tehdä juuri ennen kylpyyn tai suihkuun menoa, jotta harjauksessa irtoavat kuolleet ihosolut saa huuhdeltua pois iholta.
 • Jos kärsii psoriasista, ekseemasta, erilaisista ihotulehduksista tai aknesta, iholla on haavoja tai ihon vastustuskyky on jostain muusta syystä alentunut, kuivaharjausta ei suositella. Kuivaharjaus tällöin voi pahentaa ongelmaa tai vahingoittaa ihoa.

Jos kuivaharjaus ei vähennä selluliittia, mikä vähentää?

Vaikka kuivaharjaus ei tuota tulosta selluliitin suhteen, on olemassa hoitoja, jotka oikeasti tehoavat, tuottavat hyviä tuloksia ja vähentävät selluliitin näkymistä. Näiden hoitojen suhteen on kuitenkin hyvä muistaa, että niillä saadut tulokset ovat usein väliaikaisia ja ne on usein toistettava, jotta tulokset säilyisivät.   

Tässä on lyhyt yhteenveto kuivaharjausta tehokkaammista hoidoista ja menetelmistä.

Radiofrekvenssi- eli RF-hoidot

RF-käsittelyssä elektrodit lämmittävät kohdealueiden kudoksia. Ihon lämmittämisellä voidaan vaikuttaa kudosten toimintaan ja tasapainoon sekä lisätä ihon kollageenin muodostumista. Vuonna 2019 tehdyn tutkimuksen (2) mukaan selluliitti väheni merkittävästi niillä tutkimukseen osallistuneilla henkilöillä, joille tehtiin 6-18 RF-hoitoa usean viikon ajalla. Hoitotulosten pysyvyydestä ei kuitenkaan ole näyttöä ja hoitoa tarjoavat tahot suosittelevat hoidon uusimista 2-3 kuukauden välein.

Laserhoito

American Academy of Dermatologyn mukaan laserhoidot vähentävät selluliittia. Laservalo vaikuttaa rasvasoluihin ja pienentää niiden kokoa. Syvälaser vaikuttaa lämmön avulla ja tuhoaa rasvasoluja ihon alta ja pintalaser auttaa kiristämään ihoa. Laserhoitoa voidaan käyttää itsenäisenä hoitona tai esimerkiksi rasvaimun liitännäishoitona.

Shockwave-paineaalto- eli ESWT- hoito

ESWT -hoidossa kudokseen kohdistetaan paineaaltoa, joka parantaa käsiteltävän alueen aineenvaihduntaa, vähentää kipua ja katkaisee kroonistuneen ärsytyksen kudoksessa. Paineaaltohoitoa käytetään tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoidon lisäksi myös selluliitin hoitoon. Vuonna 2019 tehtyyn tutkimukseen (3) osallistui 27 naista ja heitä hoidettiin ESWT-paineaaltohoidolla. Hoitokertoja oli 6-10. Tutkimuksen lopussa kaikilla osallistujilla ihon kunto oli parantunut: Iho oli sileämpää ja selluliitti oli vähentynyt. Lisäksi kolmen kuukauden seurannassa tulokset pysyivät.

Selluliittivoide

On olemassa näyttöä siitä, että kofeiinia ja retinolia sisältävät voiteet tai geelit voivat vaikuttaa selluliittiin. Vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa (4) tutkijat seurasivat 44:ää naista, joilla oli eriasteista selluliittia. Seuranta kesti kolme kuukautta ja naiset käyttivät tuotetta, joka sisälsi kofeiinia ja retinolia. Tuotetta käytettiin kaksi kertaa päivässä. Tutkimuksen päätteeksi 81 prosentilla tutkimukseen osallistuneista naisista selluliitti oli vähentynyt lantion alueella, reisissä ja pakaroissa.

Lihaskuntoharjoittelu

Koska selluliittia kertyy lähinnä alavartaloon, jalkojen ja pakaroiden lihasten treenaaminen voi auttaa vähentämään selluliittia. Voimaharjoittelu voi sekä vähentää rasvakudoksen määrää kehossa että muuttaa elimistön tapaa varastoida rasvaa, jolloin kumpareisia rasvakertymiä ei synny.

Lopuksi

Kuivaharjaus auttaa pääsemään eroon kuolleista ihosoluista ja stimuloimaan verenkiertoa, mutta ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että se vähentäisi tai poistaisi selluliittia. Jos haluaa vähentää selluliittia tai sen näkymistä, on olemassa muita hoitoja, jotka vähentävät selluliittia tehokkaammin kuin kuivaharjaus. Kuivaharjauksesta on kuitenkin muita hyötyjä iholle, joten sitä ei tarvitse kokonaan unohtaa. Jos haluaa kokeilla kuivaharjausta edistääkseen ihon terveyttä, kannattaa valita luonnollisilla harjaksilla varustettu harja, käyttää harjaa hellävaraisesti paljaalle iholle ja käsitellä vartalo jaloista ylöspäini. On hyvä muistaa, että vaurioitunutta tai herkkää ihoa ei kannata kuivaharjata. Kuivaharjaus kannattaa tehdä juuri ennen suihkua tai kylpyä.

Viitteet:

(1)https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-can-anything-help-cellulite/
(2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6374708/
(3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6609368/
(4)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3933246/