Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Kuiva iho talvella? – 11 ohjetta ongelman ratkaisemiseksi

Vuodenajan vaihtelut ja säätilat vaikuttavat ihon kuntoon ja hyvinvointiin. Monet kärsivät talvella kuivasta ja hilseilevästä ihosta sekä kasvoilla että muualla vartalossa. Talvella kylmä ilma, kuuma ja kuiva sisäilma, matala ilmankosteus sekä navakka tuuli saavat ihon menettämään kosteutta, minkä seurauksena iho ei näytä yhtä heleältä kuin kosteina kesäkuukausina. Kasvojen ihon lisäksi kädet ja jalat ovat erityisen alttiita talvisista olosuhteista johtuvalle kuivumiselle. Ihon kuivumisen oireita voivat hilseilyn lisäksi olla punoitus, kutina, polttelu, kiristämisen tunne, halkeilu sekä ihon epätasaisuus. Miten kuivumista voi ehkäistä ja miten kuivaa ihoa kannattaa hoitaa?

1. Ihon kosteuttaminen heti puhdistuksen jälkeen

Kasvojen ja vartalon peseminen poistaa iholta lian lisäksi sen luonnollisia öljyjä, jotka pitävät ihoa kosteutettuna. Tästä syystä puhdistuksen myötä hävinneet öljyt on syytä korvata heti pesun jälkeen. Hyvä tapa onkin pitää kosteusvoidetta suihkun ja lavuaarin lähellä näkyvillä.  Täältä löytyy vertailu parhaista kuivalle iholle sopivista kasvovoiteista. Lisäksi alla muutama talvi-iholle erittäin hyvin toimiva, mutta kohtuuhintainen kosteusvoide:

CeraVe Moisturising lotion

CeraVe on ihotautilääkärien kehittämä edullinen, mutta todella toimiva ja hyvin suosittu ihonhoitosarja. Moisturising lotion sisältää kolmea tärkeää keramidia ja hyaluronihappoa, jotka auttavat ihoa pysymään kosteutettuna. Voide ylläpitää ihon luonnollista suojaa ja se on saanut käyttäjiltä erinomaisia arvioita sekä kosteuttavien ominaisuuksien, levittyvyyden ja imeytyvyyden ansiosta. Tuotetta voi käyttää sekä vartalolla ja kasvoilla, jopa meikin alla.

Kiehl’s Ultra Facial Cream

Kiehl’s Ultra Facial Cream on kevyt klassikkovoide, joka sisältää jään mikro-organismeista uutettua glykoproteiinia ja oliiviperäistä skvalaania ja joka on kehitetty erityisesti kylmiin ja kuiviin olosuhteisiin. Kevyen koostumuksen ansiosta voide levittyy ja imeytyy hyvin sopien myös meikin alle. Lisäksi voide on hajusteetonta.

Nivea Soft Moisturising Cream

Tämä Nivean ravitseva ja hyvin kosteuttava käsi- ja vartalovoide sisältää E-vitamiinia ja jojobaöljyä. Myös Nivean voiteen koostumus on kevyt ja hyvin imeytyvä. Voiteessa on mieto, kotoisa tuoksu.

2. Aurinkovoiteen käyttäminen päivittäin

Vaikka aurinkovoiteen käyttäminen päivittäin voi tuntua aluksi vieraalta ajatukselta, ihon suojaamisen kannalta se kannattaa tehdä. Jopa talvella ja pilvisellä säällä Auringon UV-säteet vahingoittavat ihon luonnollista suojakerrosta ja horjuttavat sen kosteustasapainoa. Aurinkovoiteen käyttäminen myös talvella auttaa myös ehkäisemään UV-säteilyn aiheuttamia ikääntymisen merkkejä. Aurinkovoide kannattaa levittää kasvojen iholle puhdistuksen ja kosteutuksen jälkeen. Käyttöön kannattaa valita vähintään SPF 30 -vahvuinen voide.

3. Oikeanlainen yövoide

Hyvä yövoide on erinomainen tapa kosteuttaa ja elvyttää kuivunutta ihoa. Yövoiteiden sisältämät ainesosat ovat usein erinomaisia kosteuttajia, mutta vaativat pidemmän ajan imeytyäkseen. Yövoiteen vaikutusta voi tehostaa käyttämällä silkkistä tyynyliinaa, joka ei ime kasvoilta ihon omia öljyjä eikä kosteusvoidetta. Silkkinen tyynyliina vähentää myös nukkumisesta aiheutuvien ryppyjen syntymistä ja ihoon kohdistuvaa mekaanista hankausta. Jos käsiin ja jalkoihin levittää yöksi voidetta, kannattaa pukea sukat ja hansikkaat levittämisen jälkeen, jotta voide ei imeydy lakanoihin ja vuodevaatteisiin.

Erinomainen edullinen voide: Aveeno Dermexa Daily Emollient Cream

Aveenon erittäin kuivalle iholle kehitetty emulsiovoide sopii myös herkälle ja ihottumaan taipuvaiselle iholle. Voide sisältää prebioottisen kolmoiskaurayhdisteen ja keramideja, jotka vahvistavat ihon suojamuuria ja auttavat ihon luonnollista mikrobiomia pysymään tasapainossa.

Kokonaisvaltaista hoitoa iholle: Mahalo Rare Indigo Balm

Rare Indigo on ihonhoidon monitoimituote. Sen lisäksi, että se kosteuttaa ihoa hyvin, balmi myös rauhoittaa tulehdustiloja, vähentää oksidaation aiheuttamia vaurioita ja edesauttaa ihon luonnollista paranemisprosessia.

4. Oikeanlainen ihonhoitorutiini

Ihon tarpeet voivat olla erilaiset eri vuodenaikoina. Jos iho reagoi kylmään ja kuivaan ilmaan, kannattaa ihonhoitorutiinia muuttaa vastaamaan kuivan ihon tarpeita. Talvella iho saattaa muuttua herkemmäksi joillekin ainesosille kuten alkoholille ja hajusteille, jolloin normaalisti iholle sopivat tuotteet voivat muuttua sopimattomiksi ja ärsyttäviksi. Talvella ihonhoito kannattaa pitää yksinkertaisena. Kasvot kannattaa puhdistaa hellävaraisella puhdistustuotteella ja aamuisin usein kosteusvoide ja aurinkovoide riittävät rutiiniksi. Illalla puhdistuksen jälkeen iho kaipaa kosteuttavaa ja ravitsevaa yövoidetta. Kun ihon kosteustasapaino ja luontainen suojakerros alkavat elpyä, rutiiniin voi lisätä muitakin tuotteita kuten seerumeita ja kasvovesiä.

5. Ilmankostutin

Asuntojen sisäilma kuivuu talvella, kun lämmittämistä pitää tehostaa. Ilmankostuttimen tuottama kosteus voi ehkäistä ja lievittää ihon kuivumista.

6. Lämpötilan alentaminen

Vaikka kuuma suihku kylmän talvipäivän päätteeksi kuulostaa houkuttelevalta, iho hyötyy pesuveden lämpötilan laskemisesta. Haalea vesi on ihon kosteuden kannalta parempi vaihtoehto kuin lämmin. Kuuma vesi huuhtelee iholta sen luonnollisia öljyjä tehokkaammin kuin haalea vesi, mikä voi edesauttaa ihon kuivumista. Suihkussa ihoa ei myöskään kannata hangata voimakkaasti karhealla harjalla vaan mieluummin taputella pehmeällä sienellä. 

7. Ihon kuorimisen vähentäminen

Ihon kuoriminen auttaa poistamaan kuollutta ihosolukkoa ja tekee ihosta tasaisemman ja heleämmän, mutta liiallisesta kuorimisesta tai kuorimisesta väärillä tuotteilla voi olla iholle paljon haittaa. Kuivalle ja hilseilevälle iholle kannattaa käyttää voimakkaan mekaanisen kuorinnan sijasta hellävaraista kemiallista kuorintaa. Liian voimakkaat kuorinnat voivat vahingoittaa ihon luonnollista suojakerrosta ja aiheuttaa vaurioita. Halkeilevalle, ärtyneelle ja tulehtuneelle iholle ei kannata tehdä kuorintaa ollenkaan ennen kuin iho on parantunut.

8. Kosteuden lukitseminen ja säilyttäminen iholla

Jos päivä- ja yövoiteiden kosteuttavat aineososat eivät riitä kuivan ihon parantamiseen, kannattaa harkita myös okklusiivisten eli kosteutta lukitsevien ja säilyttävien ainesosien sisällyttämistä ihonhoitoon. Esimerkkejä okklusiivisista ainesosista ovat jojobaöljy, kaakaovoi, ruusunmarjaöljy, sheavoi ja vaseliini ja niitä voi käyttää sellaisenaan kosteusvoiteen levittämisen jälkeen kerran tai kaksi päivässä.

9. Kosteutta sisältä päin

Riittävä vedenjuonti ja terveellinen ruokavalio tukevat ihon hyvinvointia ja kosteustasapainoa. Ruokavaliossa kannattaa kiinnittää huomiota antioksidantteihin ja omega-3-rasvahappoihin. Ihon kosteustasapainoa voi myös tukea ja kuivaa ihoa hoitaa lisäravinteilla, joista löytyy lisätietoa täältä.

10. Vaatteet voivat ärsyttää ihoa

Hankaavat ja karheat materiaalit vaatteissa pahentavat useita iho-ongelmia, myös ihon kuivumista. Vaatteissa kannattaa suosia löysiä, mukavia ja luonnonkuiduista tehtyjä materiaaleja. Lisäksi vaatteet kannattaa pestä herkälle iholle tarkoitetulla pesuaineella, sillä liian voimakkaat puhdistusaineet ja hajusteet voivat ärsyttää ihoa. 

11. Käsien suojaaminen hansikkailla

Talvella on syytä pitää hansikkaita pakkasen lisäksi käsien ihon kuivumisen takia. Mitä vähemmän käsien iho on suorassa kosketuksessa kylmän ja kuivan ilman kanssa, sitä paremmin se pysyy kosteutettuna. Lisäksi tiskatessa ja siivotessa on syytä pukea esimerkiksi silikoniset hansikkaat, jotta käden ovat suojassa lämpimältä vedeltä ja kemikaaleilta.

Lopuksi

Kuiva, hilseilevä ja kutiseva iho talvella on hyvin yleinen ongelma. Kasvojen lisäksi erityisesti kädet ja jalat ovat alttiita kuivumiselle. Kuivan ihon ehkäisemisen ja sen lievittämisen ydin on oikeanlaisessa ihonhoidossa ja kosteuttamisessa. Jos ihoa haluaa kuoria, se kannattaa tehdä hellävaraisella kemiallisella kuorinnalla. Kuumia suihkuja ja liian monien ihonhoitotuotteiden käyttämistä kannattaa välttää, jotta ihoa voi toimia normaalisti ja sen luontainen vastustuskyky säilyy. Ilmankostuttimen, hankaamattomien ja ihoa ärsyttämättömien vaatteiden sekä hansikkaiden käyttäminen saattavat auttaa myös kuivan ihon selättämisessä. Jos iho on erittäin kuiva eikä kotihoito paranna tilannetta, kannattaa kääntyä lääkärin tai kosmetologin puoleen.