Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Kuiva iho kasvoissa? – Ihon kosteustasapainoa tukevat lisäravinteet

Onko kasvojen iho kuiva, ärtynyt ja hilseilevä? Onko kuivan ihon ja ruokavalion välillä yhteys? Olisiko vitamiineista apua? Suoliston hyvinvointi heijastuu myös ihon kuntoon, joten perusterveellinen ja runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on muun kehon hyvinvoinnin lisäksi kauniin ihon kulmakivi. Joskus pelkkä ruokavalio ei riitä ja vitamiineja on syytä ottaa ravintolisän muodossa. Nykyään lähes jokaiseen vaivaan on tarjolla oma vitamiinivalmiste. Vitamiinien valmistajat mm. lupailevat paksumpia ja nopeammin kasvavia hiuksia, suoliston toiminnan paranemista, energian lisääntymistä ja rentoutumista. Osa valmisteista voi osoittautua täysin hyödyttömiksi kun taas toisia elimistömme tarvitsee ja siten vitamiineja voi harkita yhdeksi keinoksi tehostaa kokonaisvaltaista hyvinvointiaan. Tässä artikkelissa esittelemme kymmenen ravintolisää, jotka tukevat ihon hyvinvointia.

E-vitamiini

E-vitamiinia voidaan käyttää sekä lisäravinteena että paikallisena lääkkeenä kuivalle iholle. Suun kautta otettuna E-vitamiini on voimakas antioksidantti eli se estää solujen hapettumista ja siten se voit auttaa suojaamaan ihoa vaurioilta. Lisäksi se toimii tulehdusta ehkäisevänä aineena rauhoittaen kuivaa, kutisevaa punoitusta, joka tulee kuivuneen ihon mukana. Paikallisesti käytettynä kasvoöljynä se voi auttaa estämään veden haihtumista iholta ja pitää sen kosteutettuna.

Solgar E-vitamiini

Omega-3-rasvahapot

Yksi tapa, jolla keho kertoo omega-3:n puutoksesta, on kuiva ja kutiseva iho, joten näiden rasvahappojen riittävä saanti kannattaa varmistaa. Pellavansiemenet ja kala ovat parhaita tapoja saada riittävästi omega-3-rasvahappoja, mutta jos ne eivät kuulu ruokavalioon, rasvahappojen tarpeen voi tyydyttää ravintolisän avulla.

Puhdistamo Super Omega-3

Luteiini ja zeaksantiini

Nämä kaksi karotenoidia ovat voimakkaita antioksidantteja, joita elimistö ei tuota, joten niitä pitää saada ravinnosta. Luteiini ja zeaksantiini tukevat silmien hyvinvointia ja auttavat silmien rasitukseen ja valoherkkyyteen, mutta eräässä tutkimuksessa[1] havaittiin, että niiden lisääminen ruokavalioon voi myös lisätä ihon kosteuden määrää ja ehkäistä kuivumasta. Paras tapa saada niitä riittävästi on lisätä ruokavalioon runsaasti lehtivihanneksia kuten lehtikaalia ja pinaattia.

Visio Balance Luteiini-Zeaksantiini

D-vitamiini

Saamme D-vitamiinia Auringonvalosta, mutta varsinkin talvisin sen riittävä saanti kannattaa varmistaa laadukkaalla lisäravinteella. Erityisesti D3-vitamiinin matalat tasot on liitetty ihon kuivumiseen ja ravintolisän ja Auringon lisäksi ruokavaliossa on hyvä olla D-vitamiinipitoisia ruokia.

MINISUN D-vitamiini

Sinkki

Ei ole ihme, että monet kuivan ihon ja ihottuman hoitoon tarkoitetut voiteet sisältävät sinkkiä. Sillä on tulehduksia torjuvia ominaisuuksia ja siten se voi vähentää ja ehkäistä ihon kuivuutta ja punoitusta. Lisäksi sinkki tukee immuunipuolustusta ja voi siten ehkäistä ihottumien tai muiden iho-ongelmien syntymistä. 

Puhdistamo Triple Zinc

Helokkiöljy

Helokkiöljy sisältää runsaasti ihmiselle tärkeitä rasvahappoja ja siten se voi auttaa tukemaan ihon hyvinvointia ja kosteutta sisältä ulospäin. Öljy pitää sisällään sekä Omega-6- että Omega-3-rasvahappoja, joiden saamisella on keskeinen rooli ihon kunnon ja kosteuden ylläpitämisessä. Koska ihmisen keho ei itse tuota näitä tärkeitä rasvahappoja, ne on saatava ravinnosta.

Efamol Helokkiöljykapseli

Probiootit

Monet iho ongelmat juontavat juurensa tulehduksesta. Tulehdukset liittyvät kehon immuunipuolustukseen, joka taas on yhteydessä suoliston hyvinvointiin. Tästä syystä vatsan hyvinvoinnin tukeminen on keino vaikuttaa positiivisesti myös ihon kuntoon. Monet tutkimukset osoittavat, että probiootit tukevat suoliston toimintaa ja parantavat sen kuntoa. Se, mikä on hyväksi vatsalle, on myös hyväksi iholle. Suoliston toimintaa tukevia probiootteja voi nauttia kapseleiden lisäksi shotteina ja syömällä fermentoituja ruokia tai juoma kuten kombuchaa.

Now Foods Probiotic-10, 100 Billion

Astaksantiini

Astaksantiini on voimakas antioksidantti ja eräs tutkimus(2) on osoittanut, että sillä on kyky edistää ihon terveyttä ja ehkäistä ikääntymisen merkkejä. Tutkimukset(3) ovat myös osoittaneet astaksantiinin roolin ihon vedenhukan estämisessä. Astaksantiini antaa lohelle ja katkaravulle kirkkaan korallin värin, ja sitä uutetaan viljellyistä meren mikrolevistä. Antioksidanttina astaksantiini ajan mittaan vähentää ihon luonnollista oksidatiivista stressiä ja voi tukea kosteuden säilymistä iholla.

Solgar Astaksantiini

Kollageeni

Kollageeni on yksi ihon tärkeimmistä rakenneproteiineista, joten on selvää, että luonnollisestikin kehossamme esiintyvän proteiinin lisäsaanti voi hyödyttää ihoa. Ihmiskeho siis tuottaa kollageenia ja yksinkertaisesti sanottuna kollageeni toimii rakennusaineena iholle, hiuksille, kynsille ja nivelille. Iän myötä kehon kollageenituotanto heikkenee. Lisää kollageenia voi saada kasvi-tai eläinperäisistä kollageenijauheista. Kollageenilisän voi nauttia kerran tai kahdesti päivässä.

Oslo Skin Lab The Solution™ Beauty Collagen

C-vitamiini eli askorbiinihappo

C-vitamiini tuottaa kollageenia, joten sen riittävän saannin varmistaminen ja Auringolta suojautuminen voivat estää kehon kollageenin hajoamista. C–vitamiini on eräänlainen ihonhoidon voimanpesä ja se tulee usein esiin markkinoiden suosituimpien seerumien ja voiteiden ainesosaluettelossa. C-vitamiini toimii antioksidanttina joka vaikuttaa sisältä ulospäin. Se voi auttaa estämään UV-vaurioiden lisäksi vapaiden radikaalien muodostumista. Vaikka markkinoilla on paljon purukumia ja tabletteja, on olemassa myös useita korkealaatuisia C-vitamiinijauheita, joita voidaan sekoittaa juomiin ja nauttia sillä tavalla. Vitamiinin sitrusmainen maku tekee siitä helpon sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon.

Puhdas+ C-vitamiinijauhe

 

Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä.

Viitteet:

  1. https://www.cidjournal.com/article/S0738-081X%2808%2900012-6/fulltext
  2. Schagen SK, Zampeli VA, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):298‐307. doi:10.4161/derm.22876
  3. Tominaga K, Hongo N, Fujishita M, Takahashi Y, Adachi Y. Protective effects of astaxanthin on skin deterioration. J Clin Biochem Nutr. 2017;61(1):33‐39. doi:10.3164/jcbn.17-35