Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Beetakaroteeni, parhaat aurinkokapselit ja rusketus

Auringon haittavaikutukset ovat nykyään hyvin tiedossa ja moni etsii tapoja saavuttaa kaunis rusketus ilman UV-säteilyn haittavaikutuksia. Sekä itseruskettavia tuotteita että aurinkokapseleita on valtavasti tarjolla ja vastuullisen, terveydestään huolehtivan kuluttajan kannattaa tehdä riittävästi taustatutkimusta ja valita käyttöön tutkitut ja laadukkaat tuotteet.

Tätä helpottaaksemme vertailimme aurinkokapseleita ja valitsimme niistä parhaat esiteltäväksi tässä artikkelissa:

Tablettien avulla ruskettuminen ei kuitenkaan tapahdu nopeasti, joten joutuisampaa päivettymistä kaipaavan kannattaa kääntyä itseruskettavien voiteiden ja vaahtojen puoleen. Täältä löytyy vertailumme parhaista itseruskettavista tuotteista.

Parhaiden ruskettavien kapseleiden lisäksi tässä artikkelin lopussa kerrotaan lisätietoa rusketustableteista, minkälaisia vaikuttavia aineita ne usein sisältävät ja ovatko ravintolisät oikeasti turvallinen tapa tavoitella rusketusta. 

Paras monipuolinen betakaroteenia sisältävä aurinkokapseli:

Bertil’s health MultiKarosin

Kotimainen MultiKarosin on korkealaatuinen rasvahappo- ja antioksidanttivalmiste, joka on suunniteltu erityisesti tukemaan ihon hyvinvointia ja kauneutta. Tämä ravintolisä tarjoaa monipuolista tukea iholle ympäri vuoden, mutta erityisesti ennen kesäkautta tai aurinkolomaa.

MultiKarosin sisältää voimakkaita karotenoideja, jättihelokkiöljyä ja E-vitamiinia. Beetakaroteeni ja lykopeeni ovat luonnollisia karotenoideja, jotka auttavat suojaamaan vaaleaa ihoa auringon UV-säteilyn vapaiden radikaalien vaurioilta. Jättihelokkiöljy sisältää gammalinoleenihappoa, joka vahvistaa ja kosteuttaa ihoa sekä toimii tärkeänä rakennusaineena uusien ihosolujen muodostumisessa. Lisäksi E-vitamiini vahvistaa karotenoidien antioksidanttivaikutuksia parantaa jättihelokkiöljyn säilyvyyttä

MultiKarosin sopii erityisesti auringosta nauttiville, ulkoilmaihmisille, kuiva- ja herkkäihoisille sekä kaikille ihon hyvinvointiin panostaville. 

Tuotteen valmistukseen on käytetty luonnollisia ja kasvipohjaisia tehoaineista. Beetakaroteeni on valmistettu Dunaliella salina -mikrolevästä ja lykopeeni auringon kypsyttämistä tomaateista. Kapselin kuori on kasvipohjainen, joten MultiKarosin sopii erinomaisesti myös vegaaneille ja kala-allergikoille.

MultiKarosinin käyttä kannattaa aloittaa kaksi viikkoa ennen kauniin rusketuksen hankkimista tai voimakasta aurinkoaltistusta. On kuitenkin hyvä muistaa, että ihon suojaaminen aurinkovoiteella on aina ensiarvoisen tärkeää. 

 

Paras betakaroteenia ja E-vitamiinia sisältävä aurinkokapseli:

Pharma Nord Bio-Karoten+E

Bio-Karoten® + E auttaa vahvistamaan ihon suojaa sisältä päin ja edistämään sen pysymistä normaalina. Tuotteen vaikuttavina aineina ovat beetakaroteeni ja E-vitamiini. Beetakaroteeni on luonnollinen A-vitamiinin esiaste, joka edistää ihon ja limakalvojen pysymistä normaalina. E-vitamiini puolestaan suojaa soluja hapettumisstressiltä ja vahvistaa ihon puolustusmekanismeja.

Siinä missä ihoa voi suojata ulkoisilta haitoilta kuten ilmansaasteilta ja UV-säteilyltä esimerkiksi voiteiden avulla, ravinnon kautta voi vahvistaa ihon suojaa sisältä päin. Bio-Karoten® + E varmistaa päivittäisen A-vitamiinin tarpeen, sillä keho muuttaa beetakaroteenin A-vitamiiniksi. Valmisteen kasvipohjainen öljyliuos varmistaa beetakaroteenin tehokkaan imeytymisen. Vapaat radikaalit voivat olla haitallisia soluille, mutta Bio-Karoten® + E:n ainesosat tukevat kehon puolustusmekanismeja niitä vastaan. 

 

Paras sekä karotenoideja että biotiinia sisältävä aurinkokapseli:

Puhdistamo Tripla Aurinko

Tripla Aurinko -kapseleilla ei vain tehosta ruskettumista, vaan lisäksi huolehtii ihon hyvinvoinnista biotiinin avulla.  Tämä huippulaadukas ravintolisä on Puhdistamon uusin tulokas, ja se sisältää kolmen eri luonnollisen karotenoidin yhdistelmän ja valmistaa ihon aurinkoa varten.

Kapselit sisältävät porkkanajauhetta ja punaisia tomaatteja. Beetakaroteeni, A-vitamiinin esiaste, edistää ihon pysymistä normaalina. Lisäksi Tripla Aurinko on täydennetty biotiinilla ja E-vitamiinilla, jotka auttavat suojaamaan ihoa hapettumisstressiltä ja edistävät ihon hyvinvointia auringossa ollessa.

Tripla Aurinko on erityisen tehokas, kun sen käytön aloittaa 2-4 viikkoa ennen aurinkoista vuodenaikaa tai auringolle altistumista. Tuotteen käyttöä kannattaa jatkaa myös jonkin aikaa tämän jälkeen.

 

Onko aurinkokapselien käyttäminen turvallista?

Tuleeko tableteista sivuvaikutuksia? Onko niistä haittaa terveydelle? Ruskettavien ravintolisien ala on kulkenut pitkän tien 1990-luvulta lähtien. 1990 -luvulla rusketuspillerit saivat huonon maineen – ansaitusti. Tuolloin tablettien pääainesosa oli kantaksantiini, joka on voimakas väriaine ja jota käytettiin alun perin elintarvikevärinä ja kalanruoassa vahvistamassa esimerkiksi lohen punaista väriä. Kantaksantiinia sisältävät ravintolisistä seurasi kuitenkin ei-toivottuja sivuvaikutuksia, kuten ihon muuttumista oranssiksi, silmäkomplikaatioita ja maksaongelmia. Nykyään kantaksantiinia ei aurinkokapseleissa ole.

Ruskettavien pillerien vaikuttavat aineet ovat nykyään kasviravinteita, vitamiineja ja kivennäisaineita. Monilla vaikuttavilla aineilla on jokin terveyttä edistävä vaikutus kuten antioksidanttina toimiminen. Antioksidantit ovat molekyylejä, jotka estävät hapettumista soluissa, mikä on ikääntymiseen liittyvä prosessi. Kuten tiedetään, UV-valo saa ihon ikääntymään nopeammin. UV-valo voi aiheuttaa oksidatiivista stressiä soluille ja antioksidantit voivat auttaa ihoa parantamalla sen luontaista vastustuskykyä.

Lähtökohtaisesti ruskettumista edistävien ravintolisien vaikuttavat aineet ovat paljon tutkittuja ja ihminen saa niistä monia jo normaalista ravinnosta. Kuten kaikkien ravintolisien suhteen, on aurinkokapselien hankkimisessa käytettävä harkintaa ja valittava laadukkaat ja tutkitut tuotteet vääränlaisten tai liiallisten ravinteiden nauttimisen välttämiseksi. Mikään ravintolisä ei korvaa terveellistä ruokavaliota ja toisaalta ei ole järkevää syödä mitään ravintolisää liikaa. Aurinkokapseleita ostaessa kannattaa lukea ainesosaluettelo huolellisesti ja tarkistaa vaikuttavat aineet, niiden pitoisuudet ja päivittäiset viitearvot.

Mitkä ovat tablettien vaikuttavat aineet?

Luonnollinen beetakaroteeni

Tärkeimpiä rusketuspillerien ainesosia on beetakaroteeni. Beetakaroteeni, joka tunnetaan myös pro-A-vitamiinina, on punaruskea pigmentti, jota löytyy porkkanoista ja monista muista luonnosta löytyvistä kasveista, joten ihminen saa sitä luonnostaan ravinnosta. Ravintoaine on rasvaliukoinen ja keho varastoi ylimäärän ihon alle ja muuntaa sen A-vitamiiniksi tarvittaessa. Eli, kun sitä otetaan riittävästi, elimistö varastoi ylimääräisen beetakaroteenin ihon alle. Tämän seurauksena iho pigmentoituu harmittoman luonnollisen prosessin seurauksena, mikä tuottaa toivotun pronssisen ihon sävyn. Tarvittaessa elimistö muuttaa beetakaroteenia retinoliksi, yleisemmin A-vitamiiniksi, jota tarvitaan terveen ihon, immuunijärjestelmän, hyvän silmien terveyden ja näön ylläpitämiseen. Kuten muutkin karotenoidit, beetakaroteeni on voimakas antioksidantti, joka imee kehon vapaita radikaaleja. Tämän uskotaan hidastavan solujen vaurioitumista ja siten hidastavan ikääntymistä.

L-tyrosiini

Yksi rusketuspillereissä olevista aktiivisista ainesosista, joka auttaa kehittämään rusketusta, on L-tyrosiini niminen aminohappo. Tyrosiini on pigmenttiä tuottava yhdiste, joka liittyy myös välittäjäaineiden tuotantoon aivoissa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tyrosiini vähentää henkisen kognitiivisen ja psykomotorisen suorituskyvyn heikkenemistä stressin aikana. Tämä viittaa siihen, että sillä voi olla aivoja suojaava vaikutus ja L-tyrosiinia markkinoidaan myös henkilöille, joilla vaativa tai stressaava elämänvaihe.

B-vitamiinit

Rusketusprosessia edistävät ravintolisät sisältävät usein myös B-vitamiiniperheen vitamiineja, joista jokaisella on suotuisia terveysvaikutuksia. Esimerkiksi foolihapon puutteella on osoitettu olevan sama haitallinen vaikutus DNA:han kuin altistumisella radioaktiiviselle säteilylle. Foolihappo on tärkeä ravintolisä raskauden aikana, sillä se edesauttaa istukan toimintaa ja foolihappo liittyy myös ikääntymisprosessiin. Riittävän päivittäisen foolihappomäärän varmistaminen on todettu olevan yhteys ikääntymisen aiheuttaman rappeutumisen hidastumiseen.

D-vitamiini

D-vitamiini, jota esiintyy usein rusketusravintolisissä, on viime aikoina herättänyt paljon kiinnostusta uusien löydösten vuoksi, erityisesti sen immuunijärjestelmää vahvistavien vaikutusten osalta. D-vitamiini luokitellaan joskus hormoniksi, koska se säätelee yli 1000 geenin ilmentymistä kehossa. Tämän seurauksena runsaat D-vitamiinitasot on yhdistetty suoraan ikääntymisprosessin hidastumiseen. Toinen B-vitamiineihin kuuluva aurinkokapseleista mahdollisesti löytyvä aine on PABA eli para-aminobentsoehappo. Keho käyttää PABA:a foolihapon muodostamiseen ja sitä saa mm. kananmunasta.

C & E -vitamiinit

Tuoreen tutkimuksen mukaan C- ja E-vitamiinit vähentävät auringonpolttamia, mikä saattaa viitata siihen, että ne pienentävät UV-säteilyn aiheuttaman ihovaurion riskiä. Näitä kahta vitamiinia esiintyy monissa aurinkokapseleissa. C- ja E-vitamiinit ovat myös välttämättömiä kollageenin tuotannossa, mikä auttaa pitämään ihon terveenä ja nuorena. Vaikka käyttäisi C- ja E- vitamiinia sisältäviä ravintolisiä, ne eivät yksistään riitä vaan aurinkovoidetta suositellaan aina UV-suojaksi.

Kaikki rusketuskapselit eivät sisällä samoja tai yhtä laadukkaita ainesosia

Tehokkaat rusketuspillerit eivät ole pelkkiä beetakaroteenivalmisteita. Optimaalisen rusketuksen saavuttamiseksi niiden tulee sisältää sekoitus erilaisia karotenoideja, joista beetakaroteeni on yksi. Muita karotenoideja, joista tutkimusten mukaan on terveyshyötyä, ovat lykopeeni, astaksantiini ja luteiini. Käyttöön kannattaa valita tuote, joissa on karotenoidien lisäksi E-vitamiinia, joka toimii antioksidanttina ja mm. edistää verenkiertoa.

Kenelle aurinkokapselit eivät sovellu?

Rusketuslisäravinteett eivät ole niitä varten, jotka haluavat ruskettua heti. Esimerkiksi beetakaroteenin kerääntyminen ihon alle vaatii aikaa ja muutoksen havaitseminen tapahtuu yleensä noin 10–15 päivässä. Nopeaa muutosta kaipaavien kannattaa kääntyä itseruskettavien voiteiden puoleen. Niiden vaikuttavana aineena on dihydroksiasetoni eli DHA. DHA on ihoa turvallisesti tummentava sokeri. Täältä voi lukea artikkelimme parhaista itseruskettavista tuotteista, jossa kerrotaan lisää itseruskettavista voiteista ja niissä olevista vaikuttavista aineista.

Lähteet

https://www.mytanningpills.com/2021/02/09/the-truth-about-tanning-tablets/