Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Hormonaalisen aknen hoito – Parhaat tuotteet

Akne on maailman yleisimpiä ihosairauksia ja se on parin viimeisen vuosikymmenen aikana yleistynyt myös aikuisilla. Vaikean aknen hoitaminen vaatii usein ihotautilääkärin hoitoa, mutta lievissä ja keskivaikeissa tapauksissa aknesta on mahdollista päästä eroon oikeanlaisen ihonhoidon ja mahdollisten elintapojen muutosten avulla. Aikuisiän tai hormonaalisen aknen puhjetessa onkin siis syytä tarkastella ja yleensä myös muuttaa ihonhoitorutiinia. Kauppojen ja apteekkien hyllyillä on valtava määrä aknen ja epäpuhtauksien hoitoon tarkoitettuja ihonhoitosarjoja ja yksittäisiä tuotteita. Tuotteiden valinnassa pitää kuitenkin käyttää harkintaa sillä, aikuisen aknea on hoidettava aikuisen ihon tarpeiden näkökulmasta. Aikuisen iho on murrosikäisen ihoa herkempi ja alttiimpi menettämään luontaista vastustuskykyään ja kosteuttaan. Vääränlaiset ja sopimattomat tuotteet voivat vain pahentaa aknea tai johtaa uusiin iho-ongelmiin. Tästä syystä sopivan ihonhoitorutiinin löytäminen voi olla haastavaa. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten akneen taipuvaista ihoa kannattaa hoitaa. Lisäksi vertailimme akneiholle tarkoitettuja ja sopivia tuotteita ja valitsimme niistä esittelyyn ne, jotka parhaiten sopivat aikuisiän aknesta tai hormonaalisesta aknesta kärsivälle iholle. Akneen taipuvaisen ihon hoidossa johdonmukaisuus ja rutiinit sekä oikeanlaiset, laadukkaat tuotteet ovat erittäin tärkeitä. Lisäksi on hyvä ymmärtää oman ihon toimintaa ja tunnistaa sen tarpeet sekä ihotyyppi, minkä olemme ottaneet huomioon suositeltavien tuotteiden valinnassa.  

Aikuisiän aknen hoito – Ihonhoito aamulla

Puhdistusaine

Akneen taipuvainen iho on syytä puhdistaa puhdistustuotteella kaksi kertaa päivässä. Puhdistamiseen kannattaa käyttää kermaista, mutta öljytöntä puhdistusainetta. Jos ihotyyppi on rasvainen, puhdistustuotteen olisi hyvä sisältää myös jotain BHA-happoa kuten salisyylihappoa. Herkälle tai kuivalle iholle päivittäinen puhdistus salisyylihappoa sisältävällä tuotteella voi olla liian raskasta ja tällöin kannattaa valita käyttöön esimerkiksi lipohydroksihappoa (LHA) sisältävä pesuaine. LHA on salisyylihapon johdannainen mutta iholle hellävaraisempi vaihtoehto. Ihon puhdistukseen ei kannata käyttää hankaavia tai kuorivia sieniä tai esimerkiksi rakeita sisältäviä puhdistusaineita, sillä mekaaninen rasitus voi vaurioittaa ihoa ja heikentää sen puolustusmekanismeja.

3 X paras puhdistusaine aikuisiän aknen hoitoon

CeraVe Foaming Cleanser (Normaalille ja rasvoittuvalle iholle)

CeraVe on maailmanlaajuisesti yksi suosituimmista ihonhoidon käsikauppatavarabrändeistä. Syynä on, että tuotteet yksinkertaisesti toimivat. CeraVe:n puhdistusgeeli vaahtoaa pehmeästi ja sopii sekä kasvoille että vartalolle. Se poistaa hellävaraisesti mutta tehokkaasti ylimääräisen talin, meikin ja epäpuhtaudet, mutta ei vahingoita ihon luontaista suojamuuria. Geeli sisältää kolmea tärkeää keramidia, niasiiniamidia ja hyaluronihappoa, jotka pitävät ihon kosteutettuna. CeraVe Foaming Cleanser on myös ei-komedogeenistä,  hypoallergeenista ja hajusteetonta. Koostumuksensa ansiosta se sopii myös herkälle, akneen taipuvaiselle iholle.

COSRX Low pH Good Morning Gel Cleanser (Hormonaaliseen akneen)

 

 

COSRX Low pH Good Morning Gel Cleanser -puhdistusaineella on alhainen pH, mikä auttaa palauttamaan ihon luonnollisen tasapainon ja samalla puhdistamaan ylimääräisen talin ja lian. Matalan pH:n pesuaine sisältää myös teepuuöljyä ja niasiiniamidia, joiden on osoitettu olevan tehokkaita aknen hoidossa ja ihon öljyn tuotannon tasapainottamisessa ihoa ärsyttämättä. Tuote on siis hellävarainen mutta tehokas, lisäksi se on öljytöntä. Siinä on vaahtoava geelimäinen koostumus ja puhdistaa erinomaisesti niin aurinkovoiteen kuin meikin. COSRX:n puhdistusgeeli sopii akneen taipuvaisen ihon lisäksi muidenkin iho-ongelmien kuten ruusufinnin, erityisen herkän tai luontaisen suojansa menettäneen ihon puhdistamiseen. Ainoana miinuksena tuotteessa on voimakas tuoksu, joka voi joillekin käyttäjille olla liikaa.

SkinCeuticals Purifying Cleanser Gel (kaikille ihotyypeille, myös herkälle ja kuivalle iholle)

SkinCeuticals Purifying Cleanser Gel -puhdistusgeelin koostumus sisältää miedon surfaktanttijärjestelmän, joka liuottaa iholla olevat epäpuhtaudet ja jättää sen raikkaan ja puhdistetun tuntuiseksi. Pääasiallinen aktiivinen ainesosa on mieto (2 %) glykolihappo, joka kuorii hellävaraisesti samalla kun se puhdistaa ihoa kuivattamatta sitä liikaa. Glykolihapon matala pitoisuus hoitaa aknea, mutta ei ärsytä ihoa, joten puhdistusgeeli on hyvä valinta myös herkän tai kuivan ihon omaaville. Lisäksi Purifying Cleanser sisältää myös glyseriiniä, joka kosteuttaa hyvin ja auttaa sitomaan kosteutta iholle. Tuote siis auttaa ihoa pysymään kosteutettuna, mikä on ihon luontaisen vastustuskyvyn kannalta erittäin tärkeää. Geeli on riittoisaa ja sitä tarvitsee vain pienen määrän yhtä pesua kohti. Myös tämä pesuaine sopii kasvojen lisäksi keholle.

Kasvovesi

Kasvoveden käyttö ei ole välttämätöntä, jos ihotyyppi on kuiva tai herkkä. Kasvovesi auttaa poistamaan ylimääräistä öljyä ja epäpuhtauksia iholta, avaamaan tukkeutuneita ihohuokosia sekä tasapainottamaan ihon pH:ta. Rasvaiselle tai sekaiholle kasvoveden käytöstä voi olla aknen hoidossa hyötyä.

Paras kasvovesi aikuisiän aknen hoitoon

Paula’s Choice 2% BHA Liquid Exfoliant

Paula’s Choice 2% BHA Liquid Exfoliant -kasvovesi avaa huokoset ja häivyttää tummia läiskiä iholta aiheuttamatta ärsytystä. Tämä tuote on saavuttanut jo jonkinlaisen kulttimaineen – eikä syyttä, monet ovat kokeneet löytäneensä siitä avun iho-ongelmiin. Tuote sisältää betahydroksihappoja eli BHA-happoja, jotka poistavat tehokkaasti epäpuhtaudet ja avaavat tukkeutuneita ihohuokosia, sekä vihreän teen lehtiuutetta, joka rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa. Tehokkaan, mutta rauhoittavan koostumuksensa ansiosta se sopii hyvin aknesta kärsivälle aikuiselle iholle.

Seerumi

Aikuisiän tai hormonaalisen aknen hoidossa ihonhoitorutiiniin voi lisätä tehoa ottamalla käyttöön seerumin.

Paras seerumi aikuisiän aknen hoitoon

SkinCeuticals Blemish + Age Defense

Tämä monitoiminen ja tehokas seerumi torjuu sekä hormonaalista aknea että ikääntymisen merkkejä salisyyli-, glykoli-, dioiini- ja sitruunahapoista koostetun yhdistelmän ansiosta. Öljytön koostumus poistaa kuolleen ihosolukon ja lian, mikä ehkäisee aknea ja näppyjä. Seerumi tehostaa ihosolujen luontaista kiertoa vähentäen juonteita ja muita ikääntymisen merkkejä. Seerumia voi käyttää päivittäin ja parhaiden ikääntymistä estävien ja ihon kuntoa parantavien vaikutusten saavuttamiseksi niin kannattaa tehdä, mutta tuotetta voi käyttää myös spot-hoitona epäpuhtauksille. 

Aurinkovoide

Asianmukainen ja riittävä UV-suoja on tärkeä askel terveen ihon ylläpitämisessä. Akneiholle suositellaan kevyttä ja ei-komedogeenistä koostumusta.

La Roche Posay Anthelios UV MUNE Ultra Light SPF50+

La Roche-Posay on ranskalainen, laadukkaista, turvallisista ja toimivista tuotteista suosituksi tullut apteekkien ihonhoitobrändi. Akneen taipuvainen iho voi olla erittäin herkkä, ja Anthelios UV MUNE on kevyt ja riittävän hellävarainen voide suojaamaan ihoa pahentamatta aknea. Se on hypoallergeenista ja hajusteetonta ja sopii käytettäväksi silmänymärysiholla ja meikin alla.

Hoitovoide

Aamu on hyvää aikaa aloittaa uusien, puhkeamassa olevien epäpuhtauksien tai jo olemassa olevien finnien täsmähoito. Spot-hoidot ja tehovoiteet ehkäisevät epäpuhtauksien kehittymistä, rauhoittavat ja nopeuttavat finnien paranemista ja ehkäisevät arpien muodostumista. Käytettävän tuotteen olisi hyvä sisältää esimerkiksi salisyylihappoa, bentsoyyliperoksidia tai rikkiä. Aikuisiän ja hormonaalisen aknen suhteen on kuitenkin muistettava, että ihon on tärkeää pysyä kosteutettuna, joten tehovoiteen on hyvä olla ihon kosteustasapainoa tukevaa.

Paras tehovoide aikuisiän aknen hoitoon

Medik8 Blemish SOS

Blemish SOS on tehohoito, joka antaa nopeita tuloksia finnejä ja näppylöitä vastaan. Se sekä hoitaa olemassa olevia epäpuhtauksia että ehkäisee uusien syntymistä. Paikallishoitogeelin koostumus on ihanteellinen aikuisiän ja hormonaalisen aknen hoitoon: Se sisältää sekä solujen uusiutumista ja punoitusta hillitsevää azelaiinihappoa, tukkeutuneita ihohuokosia avaavaa ja ihon kuoriutumista stimuloivaa salisyylihappoa että niasiiniamidia, joka auttaa vähentämään ihon punoitusta ja ärsytystä. 

Kosteusvoide

Ihon kosteuttaminen on tärkeä askel aamuisessa ihonhoitorutiinissa. Iho, myös aknesta kärsivä, tarvitsee lipidejä tai rasvaa kosteuden säilyttämiseksi ja luomaan ympäristöltä suojaavan kerroksen. Jos ihoa ei kosteuta, se voi muuttaa ihon kuivaksi, alttiiksi tulehdukselle sekä erilaisille iho-ongelmille ja samean näköiseksi. Akneiholle käytettävän kosteusvoiteen on tärkeää olla öljytöntä ja ei-komedogeenistä, sillä silloin tuote ei todennäköisesti tuki ihohuokosia ja aiheuta finnejä. Kosteusvoiteessa olisi hyvä olla myös korkea UV-suoja ja sen kannattaa antaa imeytyä kunnolla ennen meikin laittamista. Myös meikkien öljyttömyyteen ja ei-komedogeenisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

2X paras kosteusvoide aikuisiän aknen hoitoon

CeraVe AM Facial Moisturizing Lotion SPF 25 (Kaikille ihotyypeille)

CeraVe:n kosteusvoide täyttää hyvin kaikki edellä mainitut kriteerit ja enemmänkin. Se on ei-komedogeenistä, öljytöntä, hajusteetonta ja tarjoaa SPF 25 -suojan. Lisäksi voide sisältää syvältä kosteuttavaa hyaluronihappoa ja keramideja sekä niasiiniamidia, joka vähentää punoitusta ja tulehdusta.

Paula’s Choice Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel (Normaalille ja rasvoittuvalle iholle)

Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel parantaa ihon luontaista vastustuskykyä, supistaa ihohuokosia ja ehkäisee niiden tukkeutumista sekä kirkastaa ihoa kosteutta sitovien ja rauhoittavien ainesosien ansiosta. Sen koostumus on ultra-kevyt, mutta hyvin kosteuttava. Voide sisältää antioksidantteja ja punoitusta ja tulehdusta lievittävää niasiiniamidia. Kosteusvoiteen koostumus ei sisällä hajusteita eikä väriaineita ja sen pH 6. 

Aikuisiän akne – ihonhoito illalla

Puhdistus

Iltaisin tapahtuva ihon puhdistus on yksi tärkeimmistä tekijöistä akneen taipuvaisen ihon hoidossa. Pesun tehtävänä on poistaa päivän aikana iholle kertynyt ylimääräinen tali ja meikki, lika ja muut epäpuhtaudet. Puhdistustuote voi olla sama kuin aamulla. Jos meikki ei tunnu puhdistuvat pelkällä pesuaineella, puhdistus kannattaa viimeistellä kasvovedellä.

Kasvovesi

Kuten mainittu, jos iho on rasvoittuvaa tyyppiä tai on käyttänyt päivän aikana runsaasti meikkiä, kasvovesi on hyvä osa rutiinia. Jos aiemmin esitelty Paula’s Choice -kasvovesi tuntuu liian voimakkaalta käytettäväksi päivittäin tai kaksi kertaa päivässä, voi käyttöön valita hellävaraisemman akneiholle sopivan kasvoveden.

Paras kasvovesi herkän akneihon hoitoon

Avène Gentle Toner

Avène:n kasvovesi on hyvä vaihtoehto niille, joilla on herkkä iho tai joiden iho tarvitsee jotain rauhoittamaan ärtynyttä ihoa. Kasvovesi on alkoholitonta ja kosteuttavaa ja sopii kaikille ihotyypeille, erityisesti kuivalle ja pintakuivalle iholle. 

Hoitovoide

Joskus salisyylihappo on liian voimakasta aikuiselle iholle. Tällöin tai jos muutenkin kaipaa hellävaraisempaa vaihtoehtoa finnien tehohoitoon, atselaiinihappo on hyvä valinta. Se auttaa vähentämään iholta aknea aiheuttavia bakteereja, kuorii kuollutta ihosolukkoa ja kirkastaa ihon sävyä.

Paras hellävaraisempi tehohoito finneille

The Ordinary’s Azelaic Acid Suspension 10%

The Ordinary’s atselaiinihappo kirkastaa ihon ja vähentää näkyvästi ihon epätasaisuuksia ja epäpuhtauksia. Atselaiinihappo on monitoimi-ainesosa kaikille ihotyypeille ja se toimii tehokkaana antioksidanttina. Voide sisältää korkean pitoisuuden (10 %) atselaiinihappoa, mutta sen koostumus on silti kevyttä. Tästä tuotteesta monet ovat löytäneet avun ihon epäpuhtauksiin ja epätasaisuuteen.

Yövoide

Yövoiteen ei luonnollisestikaan tarvitse eikä pidäkään sisältää SPF-suojaa. Yksi vahingollinen mutta yleinen akneen liittyvä harhaluulo on, että aknesta kärsivää ihoa olisi syytä kuivattaa. Todellisuudessa tilanne on päinvastainen sillä kuivan ihon suoja ei toimi normaalisti, mikä altistaa iho-ongelmille. Aknen hoidossa on tärkeää tukea ihon luonnollista ja normaalia toimintaa. Siksi yöksi laitettavan voiteen on syytä olla kosteuttavaa, mahdollisesti hyaluronihappoa tai retinoideja sisältävää. Luonnollisesti myös yövoiteen pitää olla ei-komedogeenistä ja öljytöntä.

Paras yövoide aikuisiän aknen hoitoon

Origins High Potency Night-A-Mins Resurfacing Cream

Origins High Potency Night-A-Mins Resurfacing Cream on hyvin kosteuttava ja akneen taipuvaiselle iholle sopiva yövoide. Voide sisältää kasviperäisiä AHA-happoja, jotka kuorivat iholta kuollutta ihosolukkoa. Yksi näistä AHA-hapoista on maitohappo, joka kuorii hellävaraisesti, edesauttaa ihosolujen uusiutumista, kirkastaa ihoa ja parantaa ihon kykyä säilyttää kosteutta. Lisäksi voide sisältää B-, C-, E- ja H- vitamiineja sekä kalsiumia, jotka auttavat vahvistamaan ihoa. Jos Origins -yövoide tuntuu liian täyteläiseltä ja rasvaiselta vaihtoehdolta, Paula’s Choice Clear OIl-free Moisturizer -kosteusvoide on erinomainen valinta aikuisiän aknesta kärsivälle iholle. Voide sopii hyvin myös päivällä ja meikin alla käytettäväksi, mutta vaatii lisäksi aurinkosuojavoiteen.

Aknen hoito vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta

Mikään aknehoito ei toimi heti tai tuota yhdessä yössä mullistavia tuloksia. Tuotteita kannattaa käyttää useampi viikko, jopa 8-12 viikkoa ennen luovuttamista tai tuotteiden vaihtamista. Tästä säännöstä poikkeavat ne ihonhoitotuotteet, jotka heti tai aika nopeasti käyttämisen aloittamisen jälkeen vain pahentavat ihon kuntoa tai aiheuttavat lisää näppyjä.

Koska akne mielletään murrosikäisten ihosairaudeksi, sen puhkeaminen aikuisiällä voi olla erityisen lannistava kokemus ja vaikuttaa paljon mielialaan ja elämänlaatuun. Onneksi nykyään aknea voidaan hoitaa tehokkaasti sekä lääkkeiden että ihonhoitotuotteiden avulla ja jokainen siitä kärsivä voi lohduttautua ajatuksella, että aknea ei tarvitse sietää loppu elämää ja jokaiselle on mahdollista löytää sopivaa hoitoa. Jos akne jättää jälkeensä ikäviä arpia, niitäkin voidaan hoitaa. Täältä löytyy artikkeli tehokkaista tavoista hoitaa ja häivyttää aknearpia.

Joskus aikuisiän akne tai hormonaalinen akne voi olla jonkin muun terveyteen vaikuttavan tilan tai sairauden oire. Yksi tällainen on PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, joka liittyy epäsäännöllisiin kuukautisiin, liialliseen karvankasvuun ja painonnousuun. Myös elintavoilla ja ruokavaliolla voi olla yhteys aknen puhkeamiseen tai sen oireiden pahenemiseen. Tutkimuksista on saatu viitteitä, että ihon toiminnan ja suoliston hyvinvoinnin välillä on yhteys. Jos suoliston mikrobiomi voi huonosti, se voi vaikuttaa ihon toimintaan ja alentaa sen luontaista puolustuskykyä. Puolustuskyvyn aleneminen voi johtaa mm. ihon kuivumiseen tai tulehtumiseen sekä erilaisten ihosairauksien kehittymiseen. Lisää tietoa aikuisiän aknesta ja sen mahdollisesti aiheuttavista tekijöistä voi lukea täältä. Aknen ja ruokavalion yhteydestä löytyy täältä kattava artikkeli. Jos epäilee jonkin sairauden tai häiriön aiheuttavan aknen tai ihonhoitorutiinin muuttaminen ja elintapojen muutokset eivät tuo helpotusta aikuisiän tai hormonaalisen aknen oireisiin, kannattaa asiassa kääntyä ihotautilääkärin puoleen.