Akne, tulehduksellinen ihosairaus, on maailmanlaajuisesti yksi yleisimpiä ihosairauksia. Vaikka akne liitetään usein murrosikään ja teinivuosiin, sitä diagnosoidaan yhä useammin myös aikuisilla. Aikuisiän aknesta kärsivien ihmisten määrä on kasvanut viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Aikuisiän aknea esiintyy useammin naisilla kuin miehillä: Vuonna 2018 tehtyyn tutkimukseen osallistui 454 aknea sairastavaa aikuista ja heistä 85 prosenttia oli naisia. Aknea on useampaa eri tyyppiä ja usein akne määritellään joko lieväksi, keskivaikeaksi tai vaikeaksi:
Lievä akne: Koostuu mustapäitä, valkopäitä ja/tai pieniä märkärakkuloita.
Keskivaikea akne: Näppyjä on enemmän kuin lievässä aknessa ja ihottuma peittää neljäsosasta kolmeen neljäsosaan kasvojen tai vartalon ihosta.
Vaikea akne: Edellä mainittujen lisäksi vaikeassa aknessa ovat oireina myös voimakas punoitus, turvotus, ärsytys ja syvät kystat.
Aikuisiän akne vs. ruusufinni
Joskus aknen ja ruusufinnin erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa. Ne ovat kuitenkin keskenään aivan erilaisia sairauksia ja niiden hoito eroaa merkittävästi. Itse asiassa esimerkiksi aknen hoitoon tarkoitetut tuotteet voivat merkittävästi pahentaa ruusufinnin oireita. Siten näiden kahden erottaminen toisistaan on hoidon kannalta erittäin tärkeää. Täältä löytyvästä artikkelista voi lukea lisää ruusufinnistä ja siitä, miten sen erottaa aknesta. Yleensä ruusufinnin aiheuttamat näppylät ovat pienempiä ja ihottumaan voi liittyä myös katkenneita verisuonia, kutinaa ja kuumotusta. Ruusufinnin näppylät myös ilmestyvät ja kehittyvät aknenäppyjä nopeammin.

Aikuisiän akne – Mikä sen aiheuttaa?
Akne on ihosairaus, jossa iho ja huokoset eivät toimi normaalisti ja kunnolla. Tällöin talirauhaset tuottavat liikaa talia eli ihon luonnollista öljyä eivätkä ihohuokoset poista ylimääräistä talia tehokkaasti. Tämä aiheuttaa ihohuokosten tukkeutumista, mikä lopulta johtaa mustapäihin, valkopäihin ja muihin näppyihin. Aikuisiän akne voi johtua hormoneista, jolloin kyseessä on hormonaalinen akne, mutta syitä voi olla muitakin. Alla kerrotaan lisää aikuisiän aknelle altistavista tekijöistä.
Geenit ja aikuisiän akne
Taipumus sairastua akneen voi tulla geeniperimän kautta. Onneksi se ei tarkoita, että aknea ja se oireita ei voisi hoitaa.
Hormonaaliset vaihtelut ja hormonaalinen akne
Hormonitasojen vaihtelu tai kehon liian korkeat sukupuolihormonitasot voivat aiheuttaa kehossa ja ihossa monenlaisia muutoksia tai häiriöitä. Estrogeenin ja progesteroniin liittyvät hormonaaliset tekijät liittyvät usein naisten aikuisiän akneen, samoin raskauteen ja vaihdevuosiin liittyvät hormonaaliset muutokset. Hormonaalisten vaihteluiden aiheuttamia häiriöitä ovat mm. kehon pH:n epätasapaino, tulehdus, epäsäännöllinen kuukautiskierto ja liiallinen talintuotanto ja ne voivat vaikuttaa aikuisiän aknen puhkeamiseen. Hormonaalista aknea voi aiheuttaa myös hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen, lopettaminen tai vaihtaminen ja oireet voivat ilmestyä jopa vasta kuukausia ehkäisymuodon vaihtamisen jälkeen. Hormonitasojen vaihtelu ja hormonaalinen akne ei kuitenkaan välttämättä tarkoita epätasapainoista tai epäsäännöllisiä hormonitasoja, vaan akne voi olla seurausta tyypillisestä ja normaalista hormonaalisesta vaihtelusta, joka voi liittyä esimerkiksi kuukautiskiertoon tai esivaihdevuosiin eli perimenopaussiin. Jos epäilee kärsivänsä epänormaaleista hormonitasojen vaihteluista, joka ilmenee esimerkiksi epäsäännöllisenä kuukautiskiertona tai vaikkapa liiallisena karvan kasvuna, kannattaa asian selvittämiseksi kääntyä lääkärin puoleen.
Kosketusärsytys ja ihon puolustuskyky
Kaikenlaiset ihoa ärsyttävät tekijät kuten liian voimakas puhdistusaine tai parranajokoneen käyttäminen kuivalle iholle saattavat heikentää ihon luonnollista vastustuskykyä. Tämä voi johtaa ihoa suojaavaan reaktioon, josta voi seurata tulehdusta.

Hius- ja ihonhoitotuotteet ja aikuisiän akne
Öljypohjaiset hiusten ja ihon hoitoon tarkoitetut tuotteet voivat altistaa aknelle. Tuotteita valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota merkintöihin “öljytön” ja “ei-komedogeeninen” sillä silloin tuotteet eivät tuki ihohuokosia tai stimuloi ihon öljyntuotantoa, mikä voisi johtaa ihohuokosten tukkeutumiseen ja sitä kautta finneihin. Näihin merkintöihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kosteusvoiteen lisäksi myös kasvoveden ja aurinkosuojavoiteen sekä meikkien suhteen. Myös shampoiden, hoitoaineiden (sekä pois pestävien että hiuksiin jätettävien) ja erilaisten muotoilutuotteiden ainesosaluetteloa kannattaa lukea ja niiden sisältämiin ainesosiin tutustua, sillä osa tuotteista voi olla hyvin öljyisiä ja ihohuokosia tukkivia.
Emotionaalinen stressi ja aikuisiän akne
Tutkimukset ovat osoittaneet, että aknen ja stressin välillä on yhteys. Stressi, pelko ja ahdistus aiheuttavat kehossa biologisia muutoksia, mikä voi johtaa androgeenien tai stressihormoni kortisolin lisääntyneeseen tuotantoon. Kumpikin edellä mainituista voi johtaa lisääntyneeseen talin tuotantoon, mikä voi edesauttaa aknen ja finnien puhkeamista.
Fyysinen stressi ja aikuisiän akne
Myös fyysinen stressi voi altistaa aikuisiän aknelle. Kehon fyysinen stressi voi laukaista hormonaalisia muutoksia ja heikentää kehon immuniteettia altistaen sen tulehduksille, mikä voi johtaa aknen puhkeamiseen. Fyysistä stressiä keholle voi aiheuttaa moni tekijä kuten unen puute, jokin sairaus, nestehukka tai esimerkiksi ympäristötekijöille kuten ilmansaasteille altistuminen. Lisäksi allergioista ja migreenistä kärsivillä henkilöillä sekä tupakoivilla henkilöillä on muita suurempi riski sairastua aikuisiän akneen.
Tukkeutuneet ihohuokoset ja akne
Ihon tuottama limääräinen öljy eli tali voi tukkia huokoset, ja ihosolujen nopea vaihtuminen voi johtaa karvatuppien tulehduksiin. Nämä molemmat voivat johtaa aknen puhkeamiseen.
Bakteerit
Ihon luonnolliseen kasvustoon kuuluvat Propionibacterium acnes -bakteerit voivat aiheuttaa aknea sillä ne aiheuttavat talirauhasten tulehdusta. Bakteereja ei voi poistaa iholta pesemällä, mutta sekä reseptillä että ilman reseptiä saatavilla aknen hoitoon tarkoitetuilla tuotteilla voidaan vähentää Propionibacterium acnes -bakteerien lisääntymistä.

Ruokavalio ja aikuisiän akne
Ruokavalion ja aknen välisestä yhteydestä on saatu tutkimuksissa ristiriitaista tietoa. Useat tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että nykyaikainen länsimainen ruokavalio, joka sisältää runsaasti korkean glykeemisen indeksin (GI) omaavia ruokia, voi altistaa aikuisiän aknelle. Korkean glykeemisen indeksin ruokia ovat mm. valkoista vehnää ja runsaasti sokeria sisältävät tuotteet. Monet myös uskovat, että lehmän maito saattaa olla yksi aknea pahentava tekijä.
Jos kärsii aknesta ja ruokavalio sisältää paljon korkean GI:n omaavia ruokia, ruokavalion muuttaminen ja matalan glykeemisen indeksin ruokien syöminen on varmasti keino, jota kannattaa kokeilla – jo ihan yleisen terveyden ja hyvinvoinnin takia. Matalan GI:n omaavien ruokien syönnillä on monenlaisia terveydellisiä hyötyjä kuten verensokerin tasaaminen ja matala-asteisen tulehduksen lievittäminen. Matalan glykeemisen indeksin ruokia ovat mm. vihannekset, täysjyväviljat, pavut ja palkokasvit, pähkinät ja siemenet, hedelmät, oliiviöljy ja kananmunat. Monet näistä sisältävät iholle muutenkin hyödyllisiä ravintoaineita.
Lisäksi ruokavalioon kannattaa sisältää Omega-3-rasvahappojen lähteen, sillä se voi vaikuttaa kehon androgeenitasoihin. Omega-3-rasvahappojen lähteitä ovat mm. rasvainen kala kuten lohi ja ravintolisät. Jos haluaa sisällyttää rasvahapot ruokavalioon ravintolisän avulla, on erittäin tärkeää valita käyttöön laadukas tuote.
Lisäksi joidenkin tutkimusten mukaan aikuisiän aknesta kärsivillä henkilöillä on muita todennäköisemmin kehossaan vähän tiettyjä antioksidantteja kuten seleeniä. Tutkimukset eivät kuitenkaan ole voineet osoittaa, että tällä olisi suora yhteys aknen puhkeamisen kanssa. Koska antioksidantit tarjoavat paljon tärkeitä terveydellisiä hyötyjä, antioksidanttipitoisten ruokien syöminen on kannattavaa kaikille, myös aikuisiän aknesta kärsiville. Paljon hyödyllisiä antioksidantteja löytyy mm. parapähkinöistä, punaisista viinirypäleistä, mustikoista, lehtivihreistä, punakaalista ja vihreästä teestä. Seleeniä on erityisesti esimerkiksi kalassa sekä naudan ja kalkkunan lihassa.
Riittävällä sinkin saannilla on myös tutkimusten mukaan yhteys kehon ja ihon luonnollisen vastustuskyvyn kanssa. Jotkin tutkimukset ovat antaneet viitteitä, että sinkkipitoisten ruokien ja sinkkiä sisältävät ravintolisät voivat lieventää tulehdusta ja ihosairauksien kuten perioraalidermatiitin ja aknen oireita.
Lehmän maidon vaikutusta ihon kuntoon kannattaa myös testata. Nykyään on helppo löytää ja valita käyttöön tuotteita, jotka korvaavat lehmän maidon ja havainnoida, onko maidon poisjättämisellä positiivisia vaikutuksia ihon kuntoon.
Suklaan ja kaakaon yhteyttä akneen ei ole tutkimuksissa pystytty vahvistamaan.
Ruokavalion ja eri ainesosien vaikutus akneen voi olla hyvin yksilöllistä. Tästä syystä aknesta kärsivän kannattaa pitää syömisistään ruokapäiväkirjaa sekä sen rinnalla päiväkirjaa aknen oireista. Näin on helpompi saada tietoa siitä, mitkä ruoat pahentavat oireita. Lisää tietoa aknen ja ruokavalion yhteydestä löytyy täältä.
Lääkkeet ja aikuisiän akne
Jotkut lääkkeet, mukaan lukien eräät kortikosteroidit, masennuslääkkeet ja epilepsialääkkeet, on yhdistetty aikuisiän aknen puhkeamiseen. Vaikka monia ehkäisypillereitä tarjotaan hoidoksi akneen, tietyt hormonaaliset ehkäisyt voivat myös aiheuttaa sitä.
Diagnosoimattomat sairaudet ja aikuisiän akne
Useat sairaudet tai oireyhtymät voivat muistuttaa aknea tai johtaa aknen puhkeamiseen.
Aknea muistuttavia sairauksia ovat ruusufinni, perioraalidermatiitti ja sarveistapit (keratosis pilaris). Ruusufinnin ja perioraalidermatiitin hoitaminen eroaa aknen hoitamisesta, joten näiden erottaminen toisistaan on hyvin tärkeää.
Aknen puhkeamiseen liittyviä sairauksia ja oireyhtymiä ovat mm. Cushingin oireyhtymä ja munasarjojen monirakkulatauti (PCOS). PCOS:n oireita ovat aknen lisäksi mm. liiallinen karvankasvu ja ylipaino sekä epäsäännölliset kuukautiset. Jos epäilee, että aknen taustalla on jokin toinen sairaus, kannattaa asiassa kääntyä lääkärin puoleen.

Aikuisiän aknen ja hormonaalisen aknen hoito
Aikuisiän akne ja hormonaalinen akne voidaan saada kuriin. Jos reseptivapaat tuotteet ja ihonhoito eivät auta lievittämään aknea ja se aiheuttaa ahdistusta, kannattaa asiasta keskustella ihotautilääkärin kanssa. Ihotautilääkäri voi todeta sairauden ja määrittää ihotyypille sopivan hoito-ohjelman. Aknea voidaan hoitaa sekä paikallisesti käytettävillä voiteilla että suun kautta otettavilla lääkkeillä. Aknen lääkehoidosta määrää lääkäri tai ihotautilääkäri ja lääkkeet ovat saatavilla reseptin avulla. Joitakin aknen hoitoon tarkoitettuja voiteita saa myös reseptivapaasti. Tällaisia ovat esimerkiksi Basiron AC 5% -geeli, jota on saatavilla myös pesuaineena ja Abicare Acne, kuusenpihkaa sisältävä aknen hoitoon tarkoitettu voide. Yhä useampi haluaa nykyään kuitenkin välttää voimakkaita voiteita tai antibiootteja ja silloin aikuisiän aknea voi hoitaa ihonhoidon ja elintapojen avulla. Oikeanlainen ihonhoito on terveen ja hyvinvoivan ihon kulmakivi ja vaikka tutkimuksissa saatu tieto aknen ja ruokavalion yhteydestä on vielä ristiriitaista, monet ovat saaneet aknen hoitoon suuresti apua ruokavaliosta ja lisäravinteista. Jotkin kotihoitomuodot ovat kuitenkin tehottomia tai saattavat jopa pahentaa oireita. Esimerkiksi omenaviinietikka, hammastahna ja sitruunamehu, joita toisinaan saatetaan suositella aknen tai yksittäisten finnien kotihoidoksi, voivat vahingoittaa ihon luontaista suojaa ja siten altistaa iho-ongelmille ja ihottumille. Sen sijaan tietyt ainesosat kuten aloe vera, vihreä tee, teepuuöljy, sinkki, A-vitamiini/retinoli ja probiootit voivat olla hyödyksi aknen hoitamisessa ja ihon rauhoittamisessa. Myös LED-valohoidosta voi olla apua aknen nitistämisessä. Ihonhoidossa on pyrittävä ihon omien luonnollisten toimintojen tukemiseen ja ihon toiminnan normalisoitumiseen.
Miksi minulla on edelleen aknea 20-, 30- ja 40-vuotiaana?
Hormonaaliset muutokset voivat jatkua 20-30-vuotiaana, kun keho tottuu aikuisuuteen. Aikuisten naisten hormonaalista aknea aiheuttavat hormonitasojen vaihtelut voivat johtua monista asioista. Tällaisia ovat PCOS, kuukautiskierto, hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen, lopettaminen tai muuttaminen, korkeat testosteronitasot, raskaus tai synnytys, vaihdevuodet ja perimenopaussi. Vaikka akne puhkeaisi aikuisiässä, se ei tarkoita, että sairaudesta pitää kärsiä loputtomiin. Aknen hoitoon on olemassa monia hyviä menetelmiä ja hoitovaihtoehtoja. Aikuisen ja nuoren aknen hoitamisessa on se ero, että kaikki nuorelle iholle sopivat hoidot eivät välttämättä toimi aikuiselle iholle. Aikuisen iho on nuoren ihoa herkempi ja altis kuivumiselle, mikä voi johtaa ärsytykseen ja ihottuman pahenemiseen. Voi esimerkiksi olla, että aikuinen iho ei kestä salisyylihappoa tai bentsoyyliperoksidia, joita perinteisesti käytetään aknen hoitoon. Tuotteiden valinnassa ja ihonhoidossa pitää siis käyttää harkintaa. Jos kaipaa apua aikuisiän akneen taipuvaisen ihon ihonhoidossa ja oikeanlaisen ihonhoitorutiinin löytämisessä, täältä löytyy parhaiden akneiholle sopivien tuotteiden vertailu vertailu ja täältä erityisesti aikuisiän ja hormonaalisen aknen hoitoon sopivien ihonhoitotuotteiden vertailu.

Aikuisiän aknen hoitaminen pähkinänkuoressa
- Ole huolellinen ihonhoitorutiinien suhteen. Säännöllinen ja oikeanlainen ihonhoito on ihon terveyden kannalta erittäin tärkeää. Oma ihotyyppi ja ikä on huomioitava tuotteita valittaessa.
- Kosteuta ihoa kunnolla. Yksi yleinen harhaluulo on, että ihon kuivattaminen on tapa vähentää aknea. Jos iho ei saa tarpeeksi kosteutta, sen luonnollinen suoja kärsii, mikä voi pahentaa aknea ja synnyttää lisää finnejä ihohuokosten tukkeutuessa.
- Ole kärsivällinen. Jokainen aknesta kärsivä toivoisi sairauden katoavan yhdessä yössä, mutta se ei valitettavasti ole mahdollista. Ihonhoito ja lääkkeet tarvitsevat aikaa alkaakseen toimia. Tästä syystä ei kannata turhautua ja vaihtaa ihonhoitotuotteita tiuhaan. Jatkuva uusien ihonhoitotuotteiden kokeileminen ja niiden vaihtaminen toiseen voivat vaikuttaa negatiivisesti ihon toimintaan. Johdonmukaisuus ja kärsivällisyys ovat aknen hoidossa avainasemassa.
- Pidä huolta fyysisestä terveydestä. Stressin minimoiminen, tasapainoinen ruokavalio, riittävä vedenjuonti, säännöllinen liikunta ja riittävä uni vaikuttavat kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin, myös ihon.
- Jos reseptivapaat hoitotuotteet, ihonhoito ja elintapojen muutokset eivät tuo helpotusta akneen, sairauden kanssa ei kannata jäädä yksin vaan kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Apua on saatavilla ja vaiva on hoidettavissa.
Elämä aknen aikana ja sen jälkeen
Akne ja näpyt voivat vaikuttaa huomattavasti elämänlaatuun ja itsetuntoon. Jotkut kokevat aknen peittämisen meikin avulla auttavan, mutta esimerkiksi monet sosiaalisen median vaikuttajat ovat alkaneet työskennellä sen eteen, että näppyjä ja aknea pidettäisiin normaalina vaivana, jota ei ole syytä hävetä – niin kuin ei olekaan. Avoin keskustelu asiasta ja hyväksyvän ilmapiirin luominen voivat tehdä omasta aknesta helpomman hyväksyä ja vähemmän mieltä painavan kokemuksen. Omista tuntemuksista ja ajatuksista on hyvä keskustella myös läheisten kanssa.
Joskus aknen nitistämistä seurannut helpotus vaihtuu harmitukseen jäljelle jääneiden arpien takia. Myös aknen aiheuttamia arpia voidaan hoitaa monilla tehokkailla tavoilla. Lisää tietoa aknearpien hoitamisesta ja häivyttämisestä löytyy artikkelista Eroon aknearvista. Yleistä tietoa aknesta ja sen synnystä löytyy täältä. Aknen ja muiden iho-ongelmien hoidossa ei kannata unohtaa suoliston hyvinvoinnin merkitystä ihon kuntoon. Suoliston mikrobiomin kunnolla saattaa tutkimusten mukaan olla yhteys ihon hyvinvoinnin ja luonnollisen vastustuskyvyn kanssa. Täältä voi lukea lisää suoliston hyvinvoinnista ja huonosti voivat suoliston mikrobiomin tukemisesta.
Lähteet:
https://www.health.harvard.edu/blog/adult-acne-understanding-underlying-causes-and-banishing-breakouts-2019092117816https://www.aad.org/public/diseases/acne/really-acne/adult-acnehttps://www.healthline.com/health/adult-acne#takeawayhttps://www.medicalnewstoday.com/articles/hormonal-acne-diethttps://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/live-well/2017/11/6-surprising-causes-of-adult-acne/