Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Rasvaisen iho hoito osa 1: Parhaat puhdistustuotteet

Rasvaisen ihon hoidon kulmakivet ovat puhdistus ja kosteutus. Vertailimme rasvaiselle iholle tarkoitettuja puhdistustuotteita ja valitsimme niistä parhaat esittelyyn. Vertailussa on otettu huomioon rasvaisen ihon eri tyypit ja artikkelissa esitellään vertailun

   • paras puhdistusaine rasvoittuvalle iholle

   • paras edullinen puhdistusaine

   • paras rasvoittuvan sekaihon puhdistusaine

   • paras puhdistusaine rasvaiselle ja herkälle iholle

   • paras syväpuhdistava rasvaisen ihon puhdistusaine.

  Jos kaipaa vinkkejä kosteusvoiteen valintaan, täältä löytyy vertailu parhaista rasvaisen ihon kosteusvoiteista. Artikkelin lopusta löytyy lisää tietoa rasvaisen ihon hoidosta ja siitä, mikä saa ihon rasvoittumaan.

  Rasvoittuvan ihon puhdistus

  Paras puhdistusaine rasvaiselle iholle: CosRX low pH Good Morning Gel Cleanser

  Bakteerien, meikin ja muiden epäpuhtauksien pesemisen pitäisi olla jokaisen ihonhoitorutiinin ensimmäinen askel. Kasvojen puhdistusaineista löytyy vaahtoja, geelejä, öljyjä ja voiteita. Rasvaisen ja akneen taipuvaisen ihon puhdistukseen kannattaa yleensä valita geelimäinen puhdistusaine, sillä se puhdistaa ihohuokoset tehokkaasti mutta ei riistä iholta kaikkea sen tarvitsemaa öljyä tai hankaa ihoa liikaa, mikä ehkäisee pesun jälkeistä kiristävää tunnetta. Korealaisen CosRX:n Good Morning Cleanser sopii hyvin rasvoittuvalle iholle. Se sisältää beetahydroksihappoa BHA, joka syväpuhdistaa ihohuokoset, mutta on silti iholle hellävaraista. Geelin pH on iholle täydellinen ja sen käyttö tekee ihosta pehmeän ja öljyttömän. Lisäksi Good Morning Cleanser valmistelee ihon hyvin muita tuotteita kuten seerumia tai kasvovoidetta varten.

   

  Paras edullinen puhdistusaine rasvaiselle iholle: CeraVe Foaming Facial Cleanser

  CeraVe:n tuotteet tunnetaan erittäin hyvästä hinta-laatu-suhteestaan eikä Foaming Facial Cleanser tee poikkeusta. Se poistaa iholta ylimääräistä talia ja puhdistaa hyvin, mutta samalla ylläpitää ihon suojamuuria ja kosteustasapainoa. Geelin sisältämä niasiiniamidi säätelee talin tuotantoa ja pienentää ihohuokosia samalla kun keramidit ja hyaluronihappo auttavat ihoa pysymään kosteutettuna. Foaming Facial Cleanser sisältää MVE -teknologiaa, jonka ansiosta kasvot pysyvät koko päivän kosteutettuina ja pehmeinä. Kasvojen lisäksi sitä voidaan käyttää koko kehon pesuun. Geeli on saanut ja saa jatkuvasti erinomaisia arvioita käyttäjiltä. 

   

  Paras puhdistusaine rasvoittuvalle sekaiholle: Paula’s Choice Perfectly Balanced Foaming Cleanser

  Sekaihon hoitamisessa pätevät omat, kaksijakoiset sääntönsä. Koska iho on toisaalta rasvoittuva, puhdistustuotteen pitää poistaa ylimääräistä talia ja säädellä talintuotantoa mutta samalla iho kaipaa kosteutusta ja kosteustasapainoa ylläpitäviä ainesosia. Näitä kahta ominaisuutta yhdistävää puhdistusainetta ei välttämättä ole helppo löytää, mutta Paula’s Choice Perfectly Balanced Foaming Cleanser onnistuu siinä. Se sisältää runsaasti kosteuttavia ainesosia kuten hyaluronihappoa, glyseriiniä, keramideja ja aloe-uutetta sekä luontaisesti ei-komedogeenistä auringonkukkaöljyä. Geeli on hajusteetonta sekä vaahtoavaa ja puhdistaa ihon ja huokoset tehokkaasti, mutta hellävaraisesti ja ihon luontaista suojaa heikentämättä. Lisäksi se auttaa tekemään ihohuokosista pienemmän näköiset. 

   

  Paras puhdistusaine rasvoittuvalle ja herkälle iholle: La Roche Posay Effaclar puhdistusgeeli

  La Roche Posayn geeli on hellävaraista, mutta tehokasta ja se sopii jopa niille, joilla on öljyinen tai akneen taipuvainen mutta herkkä iho. Se ylläpitää ihon luontaista suojakerrosta, mutta poistaa ylimääräistä rasvaa ja talia. Geelin sisältämät keramidit ja glyseriini ylläpitävät ihon kosteustasapainoa ja estävät kuivumista. Effaclar puhdistusgeeli on ei-komedogeenistä eli se ei tuki ihohuokosia ja siinä on vaikuttavana aineena myös niasiiniamidia, joka säätelee talintuotantoa ja pienentää ihohuokosia. Geeli ei sisällä sulfaatteja eikä hajusteita, mikä tekee sen erityisen sopivaksi herkkäihoisille tai hajusteyliherkille. 

   

  Paras syväpuhdistava puhdistusaine: Kiehl’s Rare Earth Deep Pore Daily Cleanser

  Mitä tulee rasvaisen ihon syväpuhdistukseen, yksi suurimmista haasteista on lian, rasvan ja epäpuhtauksien puhdistaminen iholta ilman, että iho kuivuu ja menettää kosteutta. Kiehl’s:in Deep Pore Daily Cleanser sisältää salisyylihappoa, joka puhdistaa ja avaa ihohuokoset tehokkaasti sekä ehkäisee iho-ongelmia ja ihoa tasapainottavaa valkoista save. Vaikka geeli puhdistaa tehokkaasti, se on tarpeeksi hellävaraista käytettäväksi päivittäin. Se sisältää sekä rauhoittavia että hellävaraisesti kuorivia ainesosia. Daily Cleanser on saanut paljon ylistäviä arvioita ja käyttäjien mukaan se auttaa myös vähentämään näppyjen ja finnien puhkeamista.

   

  Rasvaisen ihon hoito

  Rasvaiselle iholle sopivan ihonhoitorutiinin kokoaminen voi olla haastavaa, mutta ensimmäinen ja tärkein askel sopivien ihonhoitotuotteiden löytämisessä on tunnistaa oma ihotyyppi. Jokaisen iholla on omat yksilölliset tarpeensa ja siksi toisen erinomaisesti toimiva luottotuote voi laukaista jollekin toiselle suuria iho-ongelmia. Jos on epävarma omasta ihotyypistä, kannattaa keskustella asiasta esimerkiksi kosmetologin tai ihotautilääkärin kanssa. Kun oma ihotyyppi ja sen erityistarpeet ovat tiedossa, on tuotteiden hankkiminen jo vähän helpompaa.

  Seuraava askel on ymmärtää, minkälaiset tuotteet ja ainesosat hoitavat omaa ihoa ja sen ongelmia parhaiten. Olipa ihotyyppi mikä tahansa, kasvojen ihon hoidon tärkeimmät vaiheet ovat puhdistus ja kosteutus. Näiden lisäksi rutiiniin voi sisältyä kasvovesi ja esimerkiksi erilaisia seerumeita. Aurinkosuojavoiteen päivittäinen käyttö on myös erittäin suositeltavaa ympäri vuoden, vähintään keväästä syksyyn.

  Rasvoittuva iho ja sen puhdistus

   

   

  Rasvainen iho ilmenee öljyisen ja kiiltävän ihon lisäksi usein myös laajentuneina ihohuokosina. Lisäksi rasvoittuva iho altistaa finneille ja aknelle, sillä iholla oleva ylimääräinen tali voi tukkia ihohuokosia. 

   

   

  Yleensä rasvaisen ihon hoitoon kannattaa valita öljyttömiä, ei-komedogeenisiä ja hajusteettomia tuotteita, jotka puhdistavat ihon pinnan lisäksi ihohuokoset. Lisäksi on hyvä suosia kuorivia ainesosia, jotka poistavat iholta kuollutta ihosolukkoa ja liiallista talia, mikä estää epäpuhtauksien ja finnien syntymistä. Salisyylihappo, retinoli ja niasiiniamidi ovat rasvaisen ihon hoitoon sopivia aineita ja niitä kannattaa pitää silmällä tuotteita hankittaessa. Rasvainen iho kestää kuivaa ihoa paremmin pesua ja kuorintaa, mutta myös kosteuttaminen ja ihon luonnollisen kosteustasapainon säilyttäminen on erittäin tärkeää. Yleisimmät rasvoittuvan ihon hoidossa tehdyt virheet ovatkin ihon puhdistaminen liian voimakkailla puhdistusaineilla ja liian kevyen kosteusvoiteen käyttäminen. Jos iho pääsee kuivumaan, sen talintuotanto voi jopa lisääntyä ja lisäksi se muuttuu alttiimmaksi erilaisille iho-ongelmille ihon luontaisen puolustuskyvyn heiketessä. Ihon kuivuminen voi myös aiheuttaa näppyjä ja tulehduksia.

  Rasvaisen ihon syyt – Mikä aiheuttaa öljyisen ihon?

  Rasvainen iho aiheutuu ihohuokosissa olevien talirauhasten lisääntyneestä talin tuotannosta. Talirauhasten toimintaa säätelevät hormonit kuten testosteroni ja stressihormoni.

  Lisäksi seuraavat tekijät voivat vaikutta ihon rasvoittumiseen:

    • Ikä: Rasvainen iho on yleensä nuorempien ongelma. Ihmisen ikääntyessä ihon kollageenin ja muiden proteiinien tuotanto vähenee, mikä voi myös aiheuttaa talin tuotannon vähenemistä.

    • Ilmasto: Kosteassa ilmastossa iho on taipuvainen lisäämään talin tuotantoa. Näin voi käydä myös kuivassa ilmastossa kesäkuukausien aikana.

    • Geenit: Perimä vaikuttaa paljon ihotyyppiin ja rasvoittuvuuteen.

    • Ihohuokosten koko: Suuremmat ihohuokoset tuottavat enemmän talia kuin pienet ja keskikokoiset. 

    • Vääränlainen ihonhoitorutiini: Rasvainen iho voi johtua vääristä ihonhoitotuotteista. Liiallinen tai liian voimakas pesu tai kuorinta poistaa kaiken luonnollisen öljyn iholta, mikä voi saada ihon öljyntuotannon ylikierroksille.

   Lopuksi

   Otsa kiiltää, ihohuokoset näkyvät ja kasvot alkavat päivän mittaan tuntua öljyisiltä ja liukkailta? Rasvainen iho on yleensä hyvin hallittavissa. Oikeanlainen ihonhoitorutiini auttaa vähentämään ihon kiiltoa, pienentää ja avaa ihohuokosia ja kontrolloi talin tuotantoa. Salisyylihappo, niasiiniamidi ja retinoli ovat rasvoittuvan ihon ystäviä – öljyiset ja komedogeeniset tuotteet taasen eivät ole. Kuten kaiken ihonhoidon suhteen, myös rasvaisen ihon hoidossa kärsivällisyys kannattaa. Yhdessä yössä ei millään tuotteilla saa ihmeitä aikaan vaan usein tuotteiden käyttöä on jatkettava viikkoja tai jopa kuukausia ennen kuin kunnollisia tuloksia on mahdollista nähdä. Tuotteita ei siis kannata vaihtaa jatkuvasti, mutta iholle selvästi sopimattomat tuotteet on kuitenkin syytä heti vaihtaa toisiin. Jos rasvaisen ihon hoito kotikonstein ei tuota toivottua tulosta, kannattaa kääntyä rasvoittuvan ihon hoitoon erikoistuneen kosmetologin tai ihotautilääkärin puoleen. 

   Usein kysyttyä

   Kasvojen ihon rasvoittuminen voi johtua monista syistä, kuten hormonaalisista muutoksista, perinnöllisyydestä, ruokavaliosta, stressistä tai liiallisesta tai vääränlaisten ihonhoitotuotteiden käytöstä. On tärkeää löytää syy, jotta ongelmaa voidaan käsitellä tehokkaasti. Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla kasvojen ihon rasvoittumiseen voi pyrkiä vaikuttamaan:

   1. Puhdista iho huolellisesti: Puhdista kasvot aamuin illoin hellävaraisella puhdistusaineella, joka ei kuivata ihoa liikaa. Tämä auttaa poistamaan lian, öljyn ja meikin jäämät, mutta ei kiihdytä talin tuotantoa.

   2. Käytä kevyttä kosteusvoidetta: Valitse öljytön ja kevyt kosteusvoide, joka ei tuki huokosia eli on ei-komedogeenistä. Kosteusvoide auttaa pitämään ihon kosteutettuna, mikä voi estää rasvan tuotantoa.

   3. Vältä raskaita meikkituotteita: Vältä paksuja ja varsinkin öljyisiä meikkivoiteita, jotka voivat tukkia huokosia ja aiheuttaa ihon rasvoittumista. Valitse sen sijaan kevyempiä ja öljyttömiä meikkivoiteita ja muita meikkituotteita.

   4. Vältä kasvojen ihon koskettelua: Yritä välttää koskettelua kasvojasi, sillä se voi lisätä ihon rasvoittumista. Kun kosketat kasvojasi, bakteerit ja lika voivat siirtyä iholle ja aiheuttaa tukkeutuneita huokosia ja tulehduksia.

   5. Syö terveellisesti: Syö terveellistä ruokaa, joka sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Vältä huonoja rasvoja sisältävää ruokaa ja roskaruokaa.

   6. Käytä kasvonaamiota: Käytä kasvonaamiota kerran viikossa, sillä se voi auttaa poistamaan ylimääräistä öljyä ja kuollutta ihosolukkoa.

   7. Vältä stressiä: Vaikka se on helpommin sanottu kuin tehty, yritä välttää stressiä, sillä se voi kaiken muun lisäksi vaikuttaa ihon hyvinvointiin.

   Iholla oleva rasvainen erite on talia. Tali kehon tuottama aine, joka auttaa pitämään ihon kosteutettuna ja suojaa sitä. Talirauhaset ovat pieniä rauhasia, jotka sijaitsevat ihon alla. Ne tuottavat talia ja vapauttavat sen huokosten kautta ihon pinnalle.

   Keho tuottaa talia iholle jatkuvasti, mutta talin määrä vaihtelee riippuen henkilöstä. Tali auttaa estämään ihon kuivumista ja halkeilua sekä suojaa sitä bakteereilta ja muilta haitallisilta aineilta. Talilla on myös antibakteerisia ominaisuuksia.

   Tali voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia, jos sitä tuotetaan liikaa tai jos se tukkii ihohuokosia. Liiallinen talin eritys voi johtaa akneen ja muihin iho-ongelmiin. Siksi on tärkeää, että ihon talintuotanto pysyy tasapainossa ja että iho puhdistetaan säännöllisesti.

   Talin eritys voi myös lisääntyä hormonaalisten muutosten, kuten murrosiän, raskauden tai vaihdevuosien aikana. Myös tietyt lääkkeet ja sairaudet voivat vaikuttaa talin tuotantoon.

   Salisyylihappo auttaa torjumaan monia iho-ongelmia, kuten aknea, mustapäitä ja rasvaista ihoa. Salisyylihapon kemiallinen rakenne mahdollistaa sen tunkeutumisen ihon pintakerroksiin.

   Salisyylihappo toimii keratolyyttisesti. Tämä tarkoittaa tarkoittaa, että se auttaa irrottamaan ihon pintasolukkoa ja poistamaan kuolleita ihosoluja, mikä auttaa avamaan tukkeutuneita huokosia ja vähentää mustapäiden ja finnien muodostumista. Salisyylihappo myös vähentää talin tuotantoa.

   Lisäksi salisyylihappo on anti-inflammatorinen aine eli se vähentää tulehdusta ja punoitusta iholla. Tämä auttaa vähentämään aknen aiheuttamaa tulehdusta ja parantamaan ihon ulkonäköä.

   On hyvä tietää, että salisyylihapon käyttö voi aiheuttaa ärsytystä tai kuivuutta, erityisesti jos sitä käytetään liian usein tai jos iho on herkkä. Tästä syystä on tärkeää noudattaa salisyylihappoa sisältävän tuotteen käyttöohjeita ja käyttää tuotteita kohtuullisesti. Lisäksi on syytä pitää huolta ihon kosteustasapainosta käyttämällä sopivia kosteusvoiteita.