Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Rasvaisen ihon hoito osa 2: Parhaat kosteusvoiteet

Puhdistamisen lisäksi rasvoittuvan ihon hoidossa tärkeintä on hyvän kosteusvoiteen käyttö.  Öljyisen ihon hoidossa on tärkeää valita käyttöön oikeanlaisia vaikuttavia aineita sisältäviä tuotteita ja tunnistaa oma tarkempi ihotyyppi. Onko ihotyyppisi esimerkiksi rasvoittuva sekaiho, aikuinen tai akneen taipuvainen? 

Vertailimme rasvoittuvalle iholle tarkoitettuja kosteusvoiteita ja valitsimme niistä parhaat esittelyyn. Tästä artikkelista löytyy

   

  Paras kosteusvoide rasvaiselle iholle

  SkinCeuticals Daily Moisture

  blank

  SkinCeuticalsin voide valikoitui vertailun parhaaksi, sillä se sekä ehkäisee ihon liiallista rasvoittumista että pitää kevyestä koostumuksestaan hyvin huolen rasvoittuvan ihon kosteustasapainosta ja luonnollisesta suojakerroksesta. Siinä missä monet rasvoittuvalle iholle tarkoitetut kosteusvoiteet sisältävät esimerkiksi salisyylihappoa ja niasiiniamidia, tämän voiteen lähestymistapa on hieman erilainen: Se sisältää kasviperäisiä vaikuttavia aineita. Voide sisältää kosteuttavaa punaista ja ruskeaa levää ja jättää ihon kosteutetuksi, mutta ei rasvaisen tuntuiseksi. Daily Moisture sopii hyvin meikin alle ja sen päälle voi kerrostaa myös aurinkorasvaa. Kosteusvoide sisältää kanelia, inkivääriä ja lakritsia, jotka tasapainottavat talineritystä ja pienentävät laajentuneita ihohuokosia. Lisäksi voiteessa on E-vitamiinia, joka on tehokas antioksidantti. E-vitamiinin takia emme kuitenkaan suosittele voidetta akneiholle.

   

  Paras edullinen kosteusvoide rasvoittuvalle iholle

  La Roche Posay Effaclar Mat

  blank

  La Roche Posayn rasvoittuvalle iholle suunniteltu kosteusvoide on ei-komedogeenistä ja öljytöntä. Se jättää iholle kauniin mattapinnan ja sisältää sekä La Roche Posayn patentoitua ainesosaa, joka hillitsee liiallista talineritystä että talia itseensä imeviä partikkeleita. Effaclar Mat -voiteen sisältämä lipohydroksihappo kuorii ihoa kevyesti ja sillä on ihohuokosten ulkonäköä pienentävä vaikutus. Sen lisäksi, että voide hillitsee ihon rasvoittumista, se sisältää kosteuttavia ja ihon kosteustasapainoa sisältäviä aineita.

   

  Paras kosteusvoide rasvoittuvalle sekaiholle

  Paula’s Choice Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel

  blank

  Paula’s Choice -kosteusvoide on ihanteellinen valinta niille, jotka tasapainottelevat ihon rasvoittumisen ja kuivumisen välillä – Se nimittäin auttaa kumpaankin. Voiteen niasiiniamidi rauhoittaa talineritystä, pienentää ihohuokosten ulkonäköä ja tasoittaa ihoa. Se sisältää antioksidantteja ja ihon suojakerrosta ylläpitäviä vaikuttavia aineita, jotka sekä kosteuttavat ihoa että suojaavat sitä. Vaikka voiteen koostumus on kevyt, se kosteuttaa ihoa erinomaisesti ja sopii käytettäväksi jopa mattapintaisen meikkivoiteen alla.

   

  Paras kosteusvoide rasvoittuvalle ja akneen taipuvaiselle iholle

  Paula’s Choice Clear Oil-free Moisturizer

  blank

  Tämä toinen vertailussa pärjännyt Paula’s Choice -kosteusvoide ratkaisee monta rasvaisen ja akneen taipuvaisen ihon ongelmaa. Sen koostumus on kevyttä ja nopeasti imeytyvää, mutta kosteuttavaa ja voiteen sisältämä niasiiniamidi sekä pienentää ihohuokosia että vähentää ihon tulehdusta ja punoitusta. Finneihin taipuvaisen ihon riittävä kosteuttaminen on erittäin tärkeää, koska yksi epäpuhtauksien juurisyistä voi olla ihon kosteustasapainon ja luonnollisen suojamuurin heikkeneminen. Oil-free Moisturizer sisältää keramideja ja antioksidantteja kuten kurpitsa- ja lakritsiuutetta, jotka rauhoittavat ihoa, parantavat sen ulkonäköä ja vähentävät hilseilyä. 

   

  Paras kosteusvoide aikuiselle rasvoittuvalle iholle

  NUORI Infinity Bio-Catalyst Day

  blank

  Vaikka rasvoittuvalle iholle ei yleensä suositella voiteita, jotka sisältävät öljyjä, ikääntyvän ihon tapauksessa tilanne on hieman mutkikkaampi. Sen lisäksi, että kosteusvoiteen pitäisi kontrolloida talintuotantoa ja ehkäistä epäpuhtauksia, sen pitäisi estää ikääntymisen merkkien muodostumista ja ihon kuivumista. NUORI -kosteusvoide on pakattu täyteen ylellisiä aktiivisia ainesosia, joista yksi on jojobaöljy. Tämän voiteen tapauksessa sen sisältämä jojobaöljy on kuitenkin koostumukseltaan niin kevyttä, ettei se jätä ihoa rasvaiseksi tai edesauta ihon rasvoittumista. Bio-Catalyst sisältää hyaluronihappoa ja skvalaania, jotka sekä kosteuttavat ihoa, ehkäisevät ikääntymisen merkkien syntymistä että suojaavat ihoa ympäristön haittavaikutuksilta mutta eivät tuki ihohuokosia.

   

  Kasvovoiteen voiteen valinta rasvaiselle iholle

  Vääränlainen kosteusvoide ei joko kosteuta tarpeeksi, jolloin iho saattaa kuivua ja hilseillä, tai on liian rasvaista, jolloin kasvot ja erityisesti t-alue eli otsa ja nenä alkavat kiiltää viimeistään päivän mittaan. Rasvoittuvalle iholle sopii parhaiten kevyt ja öljytön kosteusvoide, joka voi sisältää esimerkiksi salisyylihappoa ja niasiiniamidia. Salisyylihappo puhdistaa ja avaa ihohuokosia sekä auttaa ehkäisemään ihon rasvoittumista ja finnejä. Niasiiniamidi tasapainottaa ihon talineritystä. Sen sijaan öljyjä sisältävät paksut voiteet eivät yleensä sovi rasvaiselle iholle. Muita rasvaiselle iholle hyvin sopivia ainesosia ovat mm. AHA-hapot, jotka kuorivat ihoa kevyesti, teepuuöljy, joka on tulehduksia ja ihohuokosten tukkeutumista ehkäisevä luontaistuote, hyaluronihappo ja A-vitamiini. Lisäksi rasvoittuvalle iholle suunniteltu kosteusvoide saattaa sisältää aineita, jotka tekevät ihosta mattapintaisen näköisiä.Tällaisia aineita ovat mm. silikoni- ja talkkipohjaiset ainesosat. Kosteusvoiteen valinnassa on myös tärkeää kiinnittää huomiota voiteen ei-komedogeenisyyteen, jotta se ei tuki ihohuokosia. Hajusteeton voide on hyvä valinta herkälle iholle. Rasvoittuvaa ihoa on erittäin tärkeää kosteuttaa tarpeeksi, sillä ihon kuivuminen altistaa luonnollisen suojan heikkenemiselle, mistä voi seurata rasvoittumisen kiihtymistä tai muita iho-ongelmia, kuten näppyjä ja ihottumia.

  Yleisimmät virheet rasvoittuvan ihon hoidossa

  1. Liian voimakkaat tuotteet: Jotkin rasvaiselle iholle tarkoitetut tuotteet kuten puhdistusaineet tai naamiot saattavat sisältää liian voimakkaita vaikuttavia aineita, jotka aiheuttavat ihon liiallista kuivumista, ärsytystä tai tulehduksia. Kosteusvoiteen ohella puhdistusaine on tärkeimpiä tuotteita rasvoittuvan ihon hoidossa. Jos kaipaat vinkkejä puhdistusaineen valintaan, täältä löydät vertailumme parhaista rasvaisen ihon puhdistusaineista.

  2. Öljypohjaisten tuotteiden käyttö: Rasvoittuvalle iholle tarkoitetut öljypohjaiset tuotteet kuten kosteusvoiteet ja meikkivoiteet voivat lisätä ihon rasvaisuutta.

  3. Liiallinen kuorinta: Jos ihoa kuorii liian usein, iho voi ärsyyntyä ja sen luonnollinen suoja ja kosteustasapaino heikentyä.

  4. Alkoholipitoisten tuotteiden käyttö: Alkoholipitoiset tuotteet kuten kasvovedet saattavat kuivattaaa ihoa, mikä voi johtaa rasvaisuuden lisääntymiseen.

  5. Liiallinen puhdistus: Ihoa ei kannata pestä kuin kaksi kertaa päivässä. Liiallinen peseminen voi poistaa iholta sen tarvitsemia öljyjä ja kosteutta.

  Rasvoittuvan ihon hoidossa on tärkeää valita omalle ihotyypille sopivat tuotteet. Voi myös olla, että tuotteita kannattaa vaihtaa vuodenajan mukaan. Ihon hyvinvoinnin kannalta terveellinen ruokavalio ja riittävä veden juonti ovat myös avainasemassa.

  Usein kysyttyä

  Kasvojen rasvoittuva iho on yleisimpiä iho-ongelmia, mutta oikeanlaisella säännöllisellä ihonhoidolla ja elämäntavoilla rasvoittumista voi vähentää. Ensinnäkin kasvojen puhdistus on tärkeää, mutta liian voimakkaat puhdistusaineet voivat ärsyttää ihoa ja lisätä rasvan eritystä. Siksi kannattaa käyttää mietoa puhdistusainetta tai kasvovettä, joka ei sisällä alkoholia.

  Myös muiden ihonhoitotuotteiden valinta on tärkeää. On hyvä valita kasvojen ihonhoitotuotteet huolella ja käyttää sellaisia, jotka on suunniteltu erityisesti rasvoittuvalle iholle. Öljypohjaiset tai liian rasvaiset tuotteet kannattaa jättää hyllyyn, ja sen sijaan suosia kevyitä, nopeasti imeytyviä voiteita tai seerumeita.

  Kasvojen iho kaipaa kuitenkin säännöllistä kosteutusta. Vaikka rasvoittuva iho tuottaakin omaa öljyään, se tarvitsee myös kosteutta pysyäkseen terveenä. Käytä kosteusvoidetta, joka on suunniteltu rasvoittuvalle iholle, ja käytä sitä säännöllisesti aamuin illoin.

  Ihon hankausta ja koskettelua on syytä välttää, sillä se voi ärsyttää ihoa ja lisätä talin eritystä. Kasvojen hankaaminen tai koskettelu liikaa voi myös johtaa tulehduksiin ja sitä kautta arpiin. On myös tärkeää välttää finnien ja mustapäiden puristamista.

  Lopuksi on hyvä muistaa, että ruokavalio vaikuttaa myös ihon kuntoon. Syö monipuolisesti ja terveellisesti, vältä sokeripitoisia ja rasvaisia ruokia, ja juo riittävästi vettä pitääksesi ihon kosteutettuna sisältä päin.

  Kyllä, rasvainen iho kasvoissa voi olla myös kuiva. Rasvaisella iholla voi olla liikaa talia, joka on ihon omaa öljyä ja näkyy rasvaisuutena, mutta samalla iho voi myös menettää kosteutta ja kuivua. Tämä voi johtua esimerkiksi liian voimakkaasta ihon puhdistuksesta, kuivasta ilmasta tai ihotuotteiden käytöstä, jotka sisältävät ihotyypille liian voimakkaita ainesosia, kuten alkoholia tai salisyylihappoa.

  Jos iho on samanaikaisesti sekä rasvainen että kuiva, se voi tuntua epätasaiselta, hilseilevältä ja jopa kutiavalta. Ihonhoitoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja valita ihotyypille sopivat tuotteet, jotka kosteuttavat ihoa ilman, että ne aiheuttavat lisää rasvaisuutta. Lisäksi kannattaa välttää voimakkaita ihonhoitotuotteita.

  Oman ihon tyypin määrittäminen on tärkeää oikeanlaisen ihonhoidon valinnassa. Yleisiä ihotyyppejä on neljä: normaali, kuiva, rasvainen ja sekaiho. Tässä on joitakin piirteitä, joiden avulla omaa ihotyypin voi määrittää:

  Rasvainen iho:

  • Kasvojen iho näyttää kiiltävältä ja rasvaiselta lähes koko päivän ajan tai kohtuullisen nopeasti puhdistuksen jälkeen.
  • Iho voi myös tuntua öljyiseltä koskettaessa.
  • Mustapäiden, finnien ja muiden epäpuhtauksien esiintyminen on yleistä.
  • Kasvojen iho saattaa reagoida stressiin tai ruokavalioon lisäämällä rasvan tuotantoa, jolloin myös epäpuhtauksia syntyy enemmän.
  • Puhdistusaineen käyttö saattaa tuntua välttämättömältä useita kertoja päivässä.

  Kuiva iho:

  • Kasvojen iho näyttää usein harmaalta ja/tai hilseilevältä.
  • Iho saattaa tuntua kiristävältä, varsinkin pesun jälkeen.
  • Pienet juonteet ja ryppyjen esiintyminen voi olla yleisempää.
  • Kosteusvoisetta on käytettävä heti pesun jälkeen, jotta iho ei tunnu liian kuivalta.

  Sekaiho:

  • Kasvojen iho on rasvainen T-alueelta (otsa, nenä, leuka), mutta kuiva poskista.
  • Iholla voi olla yhtä aikaa mustapäitä, finnejä ja kuivuudesta johtuvia pieniä näppylöitä.
  • Iholla on eri tarpeita riippuen kasvojen kohdasta.

  Jos olet epävarma omasta ihotyypistä, kannattaa asiassa kääntyä kosmetologin tai ihotautilääkärin puoleen. Ihonhoidossa oman ihotyypin tunnistaminen ja sille sopivien ainesosien tietäminen on erittäin tärkeää.