Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Bakuchiol vs. retinol – Kumpi on parempi?

Ihonhoidon maailmaan tupsahtelee tasaisin väliajoin uusia tuotteita ja vaikuttavia ainesosia. Yksi tutkituimpia aihealueita on ihon yleisen hyvinvoinnin lisäksi ikääntymisen merkkien torjuminen ja niiden vähentäminen. Kahden tehokkaan ainesosan, bakuchiolin ja retinolin, nousu monien ns. anti-ageing -ihonhoitotuotteiden pääraaka-aineiksi on herättänyt laajaa kiinnostusta niiden lupaavien tulosten vuoksi. Molemmilla aineilla on tavoitteena auttaa saavuttamaan nuorekkaampi iho. Mitä nämä aineet ovat, miten ne toimivat ja miten ne eroavat toisistaan? Kumpi on tehokkaampaa ja kumpaa kannattaa suosia?

Tässä artikkelissa syvennymme sekä bakuchioliin että retinoliin, pureutdumme niiden vaikutuksiin ja vertailemme niiden tehokkuutta ja turvallisuutta. Tavoitteenamme on antaa sinulle selkeä kuva siitä, miten nämä kaksi ainesosaa voivat parantaa ihosi kuntoa ja auttaa sinua tekemään tietoon perustuvan päätöksen siitä, kumpi vaihtoehto sopii parhaiten sinun tarpeisiisi.

Bakuchiol

Bakuchiolin alkuperä ja luonnollisuus

Bakuchiol on yhdiste, jota saadaan mm. intialaisesta makulalehdestä (Psoralea corylifolia) ja bakuchiolin käytöllä on pitkät perinteet kiinalaisessa sekä lääketieteessä että intialaisessa Ayurvedassa. Yksi bakuchiolin huomionarvoisista piirteistä onkin sen luonnollisuus – se on kasviperäinen vaihtoehto perinteisille retinoideille, kuten retinolille. Se siis on synteettisiä ainesosia välttelevälle hyvä vaihtoehto.

Bakuchiolin vaikutus ihoon

Tutkimukset viittaavat siihen, että bakuchiol voi edistää kollageenin tuotantoa, mikä auttaa ylläpitämään ihon kimmoisuutta ja vähentämään hienoja juonteita ja ryppyjä. Lisäksi se voi auttaa tasoittamaan ihon tekstuuria ja vähentämään muita ikääntymisen merkkejä.

Bakuchiolin haitta- ja sivuvaikutukset

Yleisesti ottaen bakuchiol on tunnettu vähäisistä haittavaikutuksistaan, ja se soveltuu usein herkemmälle iholle paremmin kuin voimakkaammat retinoidit. Kuten kaikki ihonhoitotuotteet, yksilöllinen reaktio voi kuitenkin vaihdella. Bakuchiol saattaa aiheuttaa lievää punoitusta, ärsytystä tai kuivumista, erityisesti sen käytön alussa. On aina suositeltavaa tehdä ihokoe pienelle alueelle ennen tuotteen laajamittaista käyttöä. Jos bakuchiolia sisältävästä tuotteesta saa ihoreaktion, kannattaa kuitenkin tarkistaa inci, sillä reaktion on todennäköisesti aiheuttanut jokin muukin ainesosa kuin bakuchiol itse.

Retinol

Retinolin historia ihonhoidossa

Retinoli, joka on A-vitamiinin johdannainen, on ollut merkittävässä roolissa ihonhoidossa jo vuosikymmenten ajan. Alun perin sitä käytettiin aknen ja muiden ihosairauksien hoidossa, mutta pian huomattiin sen vaikuttavan myönteisesti myös ihon ikääntymisen merkkeihin. Tämän takia retinolista tuli yksi tehokkaimmista ja suosituimmista aineista, jota käytetään ryppyjen ja ihon epätasaisuuksien torjunnassa.

Retinolin vaikutukset ihoon

Retinolin toimintamekanismi perustuu solujen uusiutumisen lisäämiseen. Se voi auttaa poistamaan kuollutta ihosolukkoa ja edistää terveellisen, nuorekkaan ihon pinnan paljastumista. Lisäksi retinoli stimuloi kollageenin tuotantoa, mikä voi auttaa vähentämään ryppyjä ja parantamaan ihon joustavuutta ja kiinteyttä. Retinol on tutkitusti niitä harvoja ihonhoidon aineita, jotka tehoavat juonteisiin ja ryppyihin.

Yleiset retinolin käytön haitat ja varoitukset

Vaikka retinoli on tehokas ainesosa, sen käyttö voi aiheuttaa haittavaikutuksia erityisesti herkemmälle iholle. Yleisimmät sivuvaikutukset ovat punoitus, hilseily, kuivuminen ja kirvely. Lisäksi retinoli tekee ihon herkemmäksi auringonvalolle, joten auringonsuojatuotteen käyttö on erittäin tärkeää hoidon aikana. Retinolia sisältävän tuotteen käyttö kannattaa aloittaa tuotteella, jonka retinolipitoisuus on kohtuullisen matala ja käyttää sitä maksimissaan kaksi kertaa viikossa. Iho pitää totuttaa hiljalleen retinolin käyttöön ja hiljalleen käyttökertoja voidaan lisätä ja tuotteiden retinolipitoisuutta kasvattaa.

Bakuchiol vai retinoli?

Tutkimukset ja kliiniset näytöt

Sekä bakuchiolin että retinolin tehokkuutta on tutkittu laajasti erilaisissa kliinisissä tutkimuksissa. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että molemmat ainesosat voivat edistää ihon terveyttä ja nuorekkuutta. Esimerkiksi yhdessä tutkimuksessa, jossa verrattiin bakuchiolin ja retinolin vaikutuksia ryppyjen vähentämisessä, havaittiin, että molemmat ainesosat johtivat merkittäviin parannuksiin ryppyjen ulkonäössä. Toinen tutkimus osoitti, että bakuchiol voi olla vähemmän ärsyttävä iholle verrattuna vahvoihin retinoideihin.

Miten bakuchiol ja retinol vertautuvat toisiinsa?

Vaikka sekä bakuchiol että retinoli voivat vähentää ikääntymisen merkkejä ja ryppyjä, niiden toimintamekanismit ovat osin erilaiset. Retinoli vaikuttaa suoraan ihosoluihin, edistäen niiden uusiutumista ja kollageenin tuotantoa. Bakuchiol puolestaan toimii samankaltaisella tavalla, mutta sen vaikutusmekanismi on lempeämpi iholle. Bakuchiol vaikuttaa samojen solunsisäisten reseptorien kautta kuin retinoli ja lisää kollageenintuotantoa. Tutkimusten* mukaan bakuchiolilla on mahdollista saada yhtä hyviä tuloksia kuin retinolilla.

Yksi merkittävä etu bakuchiolissa on siis sen vähäisempi taipumus aiheuttaa ärsytystä ja kuivumista verrattuna vahvoihin retinoideihin.

Ihonherkkyyden ja toleranssin huomioiminen

Valittaessa bakuchiolin tai retinolin välillä on tärkeää ottaa huomioon oma ihotyyppi ja ihon herkkyys. Jos on vasta aloittamassa retinoidien käyttöä, bakuchiol voi olla lempeämpi vaihtoehto, joka auttaa ihoa tottumaan uusiin aineisiin. Jos taas on jo tottunut retinoidien käyttöön ja etsii voimakkaampaa vaikutusta, retinoli voi olla parempi vaihtoehto.

On myös mahdollista käyttää näitä kahta ainetta yhdessä, mutta tätä olisi syytä tehdä varoen ja ohjeiden mukaisesti. Keskustele tarvittaessa kosmetologin tai ihotautilääkärin kanssa ennen kummankaan käytön aloittamista.

Miten käyttää bakuchiolia ja retinolia oikein?

Kun päätät sisällyttää bakuchiolin tai retinolin osaksi ihonhoitorutiiniasi, noudattamalla oikeita käyttöohjeita voit saavuttaa parhaat mahdolliset tulokset ja samalla minimoida mahdolliset haittavaikutukset. Tässä muutamia ohjeita:

  1. Aloita varovasti: Erityisesti jos olet uusi retinolien tai bakuchiolin käyttäjä, aloita käyttö vähitellen. Käytä tuotetta vain pari kertaa viikossa aluksi ja lisää käyttökertoja asteittain, kun iho tottuu. Ota aluksi käyttöön matalan pitoisuuden tuote.
  2. Käytä illalla: Sekä bakuchiol että retinoli voivat tehdä ihon herkemmäksi auringonvalolle. Siksi on suositeltavaa käyttää niitä iltaisin ennen nukkumaanmenoa.
  3. Aurinkosuoja: Muista aina käyttää laajakirjoista aurinkosuojavoidetta päivittäin, erityisesti retinolin käytön aikana. Tämä auttaa suojaamaan ihoa auringon haitallisilta vaikutuksilta ja vähentämään mahdollisia ärsytyksiä. Lisäksi aurinkovoiteen päivittäinen käyttäminen ehkäisee ikääntymisen merkkien muodostumista.
  4. Kosteuta:  Sekä bakuchiol että retinoli voivat kuivattaa ihoa, joten hyvää kosteusvoidetta on myös syytä käyttää. Tämä auttaa ylläpitämään ihon kosteustasapainoa.

Miten valita bakuchiol- tai retinoliseerumi?

Kaksi parasta vaihtoehtoa

Valittaessa bakuchiolin ja retinolin välillä on tärkeää ottaa huomioon oma ihotyyppisi, ihon tarpeet ja herkkyystaso. Jos etsit lempeämpää vaihtoehtoa, joka tarjoaa samankaltaisia etuja kuin retinoli, bakuchiol voi olla oikea valinta. Jos taas olet tottunut retinolien käyttöön ja haluat voimakkaamman vaikutuksen, retinoli voi olla parempi vaihtoehto.

Muista, että jokainen iho on yksilöllinen, joten on suositeltavaa tehdä pieni ihokoe ennen uuden tuotteen laajamittaista käyttöä. Tarvittaessa konsultoi ihotautilääkäriä tai muuta ammattilaista ennen tuotteen käyttöä.

Olemme vertailleet sekä retinolia sisältäviä tuotteita että bakuchiolseerumeita. Vertailujen parhaiksi valitut tuotteet on esitelty yllä. Mikäli kaipaat lisää apua retinolia sisältävän tuotteen valintaan, täältä löytyy vertailu parhaista retinoliseerumeista.

*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29947134/