Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Silkkityynyliina – Onko siitä todella hyötyä iholle ja hiuksille?

Monien kauneudenhoitoon erikoistuneiden kauppojen valikoimissa vilahtelee kattaus silkkityynyliinoja, joiden mainostetaan olevan hyväksi iholle ja hiuksille. Silkkisen tyynyliinan käytöstä kerrotaan olevan apua niin ihon kuivuuteen, ryppyihin, akneen että pörröisiin ja katkeileviin hiuksiin. Auttaako tavallisen puuvillaisen tyynyliinan vaihtaminen silkkiseen todella saavuttamaan sileämmän ihon ja hyvinvoivat hiukset? Lyhyesti sanottuna kyllä. Kyseessä ei kuitenkaan ole ihmetuote, joka ratkaisee kaikki ihon ja hiusten hyvinvointiin liittyvät haasteet. Tässä artikkelissa käsittelemme yhdeksää väitteitä, joita silkkityynyliinojen käyttöön usein liitetään. Artikkelin lopusta löytyy muutamia suosituksia silkkisen tyynyliinan hankintaan.

1. Ehkäiseekö silkkityynyliina ryppyjen syntymistä?

Kyllä. Tavalliset tyynyliinat valmistetaan yleensä joko puuvillasta tai puuvillasekoitteesta. Silkki on puuvillaan verrattuna paljon sileämpää ja siten ihon ja silkkisen tyynyliinan välinen kitka on pienempi kuin puuvillaisen tyynyliinan ja ihon välinen. Tästä johtuen silkkityynyliina ei vedä ja hankaa ihoa samalla tavalla kuin tavallinen tyynyliina, mikä voi aiheuttaa iholle painaumia sekä pitkällä aikavälillä myös ryppyjä. Asiasta on tehty tutkimusta ja tulokset osoittavat, että hankaus ja kääntyily nukkumisen aikana aiheuttavat ryppyjä kasvoille, mutta sileästä materiaalista valmistettu tyynyliina auttaa ehkäisemään vaurioiden syntymistä pitkällä aikavälillä. Silkkisen tyynyliinan käyttäminen on yksi toimiva tapa vaikuttaaa ihon ulkonäköön ja ikääntymisen merkkien ilmenemiseen, mutta yksistään se ei riitä pitämään kaikkia ryppyjä poissa vaan myös ihonhoitotuotteisiin ja ruokavalioon on syytä kiinnittää huomiota. Ryppyjen lisäksi mm. pigmenttiläiskät, hyperpigmentaatio, ihon kimmoisuuden katoaminen ja ihon sameus vaikuttavat siihen, miten vanhalta iho näyttää. Ikääntymisen merkkien ehkäisyyn kannattaa kokeilla mm. hyaluronihappoa ja C-vitamiinia sekä retinolia. 

2. Ehkäiseekö silkkityynyliina pörröisiä hiuksia?

Myös tähän kysymykseen vastaus on kyllä ja syy on sama kuin edellä: Sileä silkki ei aiheuta niin suurta kitkaa myöskään hiusten ja tyynyn välille, joten silkkityynyliinalla nukutun yön jälkeen hiukset eivät todennäköisesti ole niin pörröiset ja takussa kuin tavallisella tyynyliinalla nukutun yön jälkeen. Silkkisestä tyynyliinasta on erityisesti hyötyä, jos hiukset ovat luonnonkiharat tai ne on kiharrettu tai muuten muotoiltu. Silkkinen tyynyliina auttaa pitämään kampauksen siistinä yön yli.

3. Pitääkö silkkityynyliina ihon kosteutettuna?

Myös tämä on totta. Sileä silkki ei ime kosteutta iholta samalla tavalla kuin esimerkiksi puuvilla. Silkki ei myöskään ime itseensä iholle laitettuja ihonhoitotuotteita ja kosteusvoiteita, joten ne imeytyvät ihoon paremmin ja toimivat tehokkaammin. Tästä syystä kuivasta ihosta kärsivien kannattaa harkita tavallisen tyynyliinan vaihtamista silkkityynyliinaan, ainakin talven kuivimpina kuukausina.

4. Onko silkkityynyliina hyväksi hiuksille ja päänahalle?

Monella tapaa kyllä. Samoin kuin ihon suhteen, silkki ei ime itseensä kosteutta hiuksista, mikä saa ne pysymään kosteutetumpina toisin kuin imukykyinen puuvilla. Lisäksi sileä silkki ei kuluta ja hankaa hauraita hiuksia niin paljon kuin karheampi materiaali. Monet päänahan ongelmista kuten hilseilystä kärsivät ovatkin löytäneet avun ja helpotuksen silkistä valmistetusta tyynyliinasta.

5. Sääteleekö silkki kehon lämpötilaa?

Silkki toimii samoin kuin villa eli se kykenee säätelemään kehon lämpötilaa olemalla lämmittävä kylmällä ja viilentävä lämpimällä. Jos lämpötilan muutokset ja esimerkiksi vaihdevuosista aiheutuva yöhikoilu vaivaavat, silkki voi olla yksi hyvä valinta vuodevaatteiden materiaaliksi. 

6. Ehkäiseekö silkkityynyliina aknea?

Silkki voi auttaa aknen hoidossa kosteuttavien ominaisuuksiensa ansiosta, mutta se ei varsinaisesti paranna aknea. Silkkityynyliina auttaa ihoa pysymään kosteutettuna, mikä auttaa ihoa ylläpitämään luonnollista vastustuskykyä ja talintuotantoa. Ihon kosteustasapaino ja luonnollinen suojamuuri ovat erittäin tärkeitä osatekijöitä aknen hoidossa. Lisäksi sileä ja ylellisen tuntuinen silkki voi tuntua aknesta kärsivällä iholla paljon puuvillaa paremmalta. Aknen hoidossa oikeanlainen ihonhoitorutiini on mahdollisen lääkityksen ohella erittäin tärkeä. Täältä löytyy artikkeli parhaista akneihon hoitoon sopivista tuotteista. Myös ruokavaliolla ja suoliston hyvinvoinnilla on suuri vaikutus akneen ja ihon hyvinvointiin. Täältä voi lukea artikkelin Akne ja ruokavalio.

7. Onko silkkityynyliina luonnollisesti hypoallergeeninen?

Kyllä ja ei. Silkki on luonnostaan hengittävää, pölypunkkeja hylkivää ja itseään puhdistavaa. Siten se on hyvä materiaali esimerkiksi pölyallergiasta kärsiville, mutta kaikkia allergeenejä ja ympäristön aiheuttamia ärsytyksiä se ei poista.

8. Hoitavatko silkin sisältämät aminohapot ihoa?

Vaikka silkki sisältää luontaisesti proteiineja ja jopa 18 eri aminohappoa, niistä ei varsinaisesti ole ihon hyvinvoinnille hyötyä sillä ne eivät siirry tyynyliinasta iholle.

9. Ehkäiseekö silkkityynyliina kaksihaaraisten hiusten syntymistä?

Vaikka silkki ehkäisee takkujen syntymistä ja hiusten pörröisyyttä, se ei varsinaisesti ehkäise kaksihaaraisten hiusten syntymistä

Kannattaako tavallinen tyynyliina siis vaihtaa silkkiseen?

Kuten jo aiemmin on mainittu, silkkityynyliina ei ratkaise kaikkia ihon- ja hiustenhoidon ongelmia, mutta se voi auttaa ihoa pysymään kosteutettuna, ehkäistä juonteita sekä ryppyjä sekä vähentää hiusten pörröisyyttä. Sen sijaan silkistä itsestään ei siirry iholle hoitavia aineita eikä se paranna finnejä tai aknea. Lisäksi silkkityynyliina ja silkkiset vuodevaatteet tuovat makuuhuoneeseen ja arkeen mukavan ripauksen luksusta ja pehmeyttä. Silkkistä tyynyliinaa ostaessa kannattaa valita mulperisilkistä tehty tuote ja kiinnittää huomiota korkeaan (vähintään 22) momme-lukuun (mm), joka kertoo silkin painosta. Alla esittelemme muutaman hyvän vaihtoehdon.

Silkkityynyliina edullisesti: Sense of Youtu Silk Pillow Case 50 x 60

Laadukas 100 % mulperisilkkinen tyynyliina, joka auttaa pitämään ihon ja hiukset kunnossa. Silkkityynyliina on saatavilla sekä vaaleanpunaisena että harmaana. Ilmainen kuljetus!

Ylellinen silkkityynyliina: Lenoites Mulberry Silk Pillowcase 50 x 60

Lenoitesin tyynyliina on niin ikään 100 % mulperisilkkiä ja tyynyliinan valmistamiseen ei ole käytetty myrkyllisiä väriaineita tai haitallisia kemikaaleja. Silkin momme-luku on korkea 22 ja tyynyliinoilla on turvallisuudesta kertova OEKO-TEX-sertifikaatti. Silkkityynyliina on saatavilla monessa sävyssä ja ilmaisella toimituksella.

Kotimainen silkkityynyliina: ModeMilla silkkityynyliina 50 x 60

Jos haluaa suosia Suomalaista, ModeMillan tyynyliina on hyvä valinta. Suomalaisen ModeMillan silkkityynyliinat tehdään kiinalaisesta mulperisilkistä, mutta ne valmistetaan Suomessa ja niillä on sekä Avainlippu- että Design in Finland -sertifikaatit. Myös ModeMillan käyttämän silkin momme-luku on 22 ja tyynyliina on saatavilla monen värivaihtoehdon lisäksi myös täysin värjäämättömästä, luonnonvalkoisesta silkistä tehtynä. Lisäksi ModeMillan tuotteiden silkki valmistetaan Kiinassa tehtaalla, jolla on työntekijöiden oikeudenmukaisen kohtelun takaava sertifikaatti Amfori BCSI.