Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Hyaluronihappo – Hyödyt ja parhaat tuotteet

Hyaluronihappo on tutkitusti tehokas ainesosa ihon ikääntymisen ehkäisemisessä. Vertailimme hyaluronihappoa sisältäviä tuotteita ja esittelemme tässä artikkelissa vertailun parhaat hyaluronihapposeerumit eri hintaluokista. Voit siis hemmotella ihoasi joko eksklusiivisilla tuotteilla tai pihistää hinnasta menettämättä tehoa. Artikkelin lopussa kerromme myös, mitä hyaluronihappo on, miten se toimii ja onko sen käyttö turvallista.

Parhaat hyaluronihappoa sisältävät seerumit

Paras keskihintainen hyaluronihapposeerumi

Peter Thomas Roth Water Drench Hyaluronic Liquid Gel Cloud Serum

Aivan huippu tuote. Ihoni ei ole koskaan näyttänyt näin hyvältä. Se on kosteutetumpi ja juonteet eivät enää näy niin hyvin kuin ennen. En oikeastaan enää tarvitse meikkivoidetta. 10/10.” /Sivustolta. Ulta.com

Tässä seerumissa on erittäin korkea määrä hyaluronihappoa (75%). Lisäksi siinä on ihon kosteuspitoisuutta lisääviä ja ihoa pehmentäviä silkkiproteiineja, sinkkiä, kuparia, mangaania, rautaa sekä piitä. Jos pyrkii välttelemään mineraaleja ihonhoidossa tai on hyvin herkkäihoinen, Water Drench ei ole välttämättä oikea valinta, mutta muille se on hinta-laatu-suhteeltaan erinomainen vaihtoehto. Seerumi on erittäin kosteuttava ja ihoa täyttävää eli se toimii ikääntymisen merkkejä vastaan. Koska koostumukseltaan Water Drench on hieman tahmeaa, suosittelemme käyttämään tuotetta vain yöllä.

Luksusta ihollesi – Paras hyaluronihapposeerumi

SkinCeuticals Hyaluronic Acid Intensifer

Sain näytteen tästä tuotteesta ja käytin sitä. Se oli pieni näyte, mutta kun huomasin sen oikeasti tehoavan, ostin täyden koon. Ja olen tyytyväinen, että tein niin. Silmäkulmien ympärillä olevat rypyt ja juonteet suuni ympärillä ovat pehmentyneet (voisi jopa sanoa, että kadonneet). Käytän tätä SkinCeuticals Replenishing Cleanser Creamin ja Triple Lipid Restore 2:4:2 Anti-Aging Creamin kanssa. Ihonhoitorutiinin ansiosta kasvoni tuntuvat puhtailta ja terveiltä. Olen 67-vuotias ja iloinen, että löysin nämä tuotteet nyt ja aion käyttää niitä myös tulevaisuudessa.” /Sivustolta Lovelyskin.com.

SkinCeuticalsin seerumi on hintava, mutta se toimii todella tehokkaasti ja kosteuttaa ihoa erinomaisesti. Hyaluronihapon lisäksi siinä on muitakin ikääntymisen merkkejä kuten hyperpigmentaatiota vastaan taistelevia ainesosia: lakritsijuurta ja liilaa riisiuutetta. Seerumi parantaa ihon kimmoisuutta ja täyteläisyyttä sekä lisää ihon omaa hyaluronihappotuotantoa jopa 30 prosenttia. Lisäksi se estää ihon oman hyaluronihapon hajoamista ja auttaa siten ylläpitämään ihon täyteläisyyttä. Ainoa heikko kohta seerumissa on se, että sen imeytyminen ihoon saattaa viedä hieman kauemmin kuin joillakin muilla tuotteilla.

Pihistä hinnassa – Paras edullinen hyaluronihapposeerumi

CeraVe Hydrating Hyaluronic Acid Face Serum

Olin kuullut hyaluronihaposta ja sen tehosta hienoihin juonteisiin, joten halusin löytää sitä sisältävän tuotteen, joka toimisi mutta ei olisi liian kallis. Tyttäreni käyttävät Cera Ve:tä teini-ihollaan, joten tiesin, että se on tarpeeksi hellävarainen herkälle iholle. En pettynyt, ja huomasin oikeita tuloksia nopeasti. Se vähensi juonteita ja todella kohotti alueita, jotka olivat alkaneet painua. Suosittelen kaikille, jotka haluavat raikastaa väsyneitä kasvoja ja kaulaa.”/Sivustolta Feelunique.com

Edullinen CeraVe on monille tuttu ja tämän luotettavan tuotemerkin hyaluronihapposeerumi sisältää hellävaraisia ainesosia, jotka sopivat myös herkälle iholle – kohtuulliseen hintaan. Se sisältää B5-vitamiinia ja keramideja, jotka auttavat vähentämään juonteita ja ryppyjä. Tällä seerumilla ei välttämättä saa aikaan aivan yhtä vaikuttavia tuloksia kuin SkinCeuticalsin tai Peter Thomas Rothin seerumeilla, mutta se on oivallinen valinta, jos budjetti on tiukka.

Mitä hyaluronihappo on?

Teknisesti hyaluronihappo on ryhmä sokerimolekyylejä, joita kutsutaan polysakkarideiksi. Hyaluronihappomolekyylit säätelevät ihon kimmoisuutta, vaikuttavat solujen migraatioon sekä haavojen ja tulehdusten paranemiseen, voitelevat niveliä ja vahvistavat verisuonia. Hyaluronihappoa on ihmiskehossa luonnostaan melkein 15 grammaa ja sitä esiintyy melkein kaikissa kehon kudoksissa. Noin 50 % kehon hyaluronihaposta esiintyy ihossa. Hyaluronihappo vetää puoleensa vesimolekyylejä ja sitoutuu niihin tehokkaasti: Se voi imeä vettä yli 1000 kertaa painonsa verran ja muodostaa veden kanssa läpinäkyvän geelimäisen rakenteen. Tämän rakenteen avulla hyaluronihappo lisää tilaa solujen välissä, mikä helpottaa solujen liikkumista ja jakaantumista. Hyaluronihappo toimii myös viestinviejänä solujen välillä ja siksi sillä on merkittävä rooli esimerkiksi ihohaavojen paranemisessa.

Ajan myötä kehon hyaluronihappovarastot vähenevät ja hyaluronihapon laatu ja rakenne heikkenevät. Ikä on yksi syy, mutta tutkimukset osoittavat että myös ympäristötekijät – kuten tupakointi ja ilmansaasteet – kiihdyttävät tätä prosessia. Tällöin ihokudos menettää täyteläisyyttään ja veltostuu. Hyaluronihapon vähenemisen myötä myös ihon kyky sitoa kosteutta alenee, mikä aiheuttaa ihon kuivumista. Onneksi hyaluronihappoa sisältävät tuotteet voivat auttaa rakentamaan tyhjentyneet varastot uudelleen.

Hyaluronihapon hyödyt

Hyaluronihapon tärkein etu on kosteutus ja uskomaton kyky säilyttää kosteutta. Kosteustasapaino on ihon hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää. Jos iho kuivuu eli ihon ylin kerros epidermis ei sisällä tarpeeksi kosteutta, ihosta tulee kuiva, karhea ja hilseilevä. Mutta kuiva iho ei ole pelkästään esteettinen haitta, sillä huonosti kosteutettu iho ei pysty ylläpitämään suojaustaan, jolloin iho on alttiimpi ulkoisten tekijöiden rasitukselle ja ympäristön aiheuttamille vaurioille. Kun ihosuoja ei toimi oikein, ihon läpi pääsee helpommin bakteereja, mikä voi johtaa infektioihin. Lisäksi ihon alentunut vastustuskyky voi vaikuttaa monien ihosairauksien kuten atooppisen ihottuman, ruusufinnin tai aknen puhkeamiseen.

Ihon kosteuttaminen on siis erityisen tärkeää ihon yleisen hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi kosteutettu iho näyttää täyteläisemmältä, terveemmältä ja elinvoimaisemmalta kuin kuiva iho. Tutkimuksissa on saatu viitteitä, että ihon ikääntyminen liittyy kosteuden menettämiseen ja hyaluronihapolla on tärkeä osa ikääntymisen merkkien torjumisessa ja niiden vähentämisessä. Koska hyaluronihappo sitoo itseensä paljon vettä, se voi silottaa ja tasoittaa ryppyjä ja juonteita sekä kiinteyttää löystynyttä ihoa. Eräässä tutkimuksessa* havaittiin, että hyaluronihappoa sisältävät ryppyjä ehkäisevät voiteet vähensivät huulten ja silmien ympärillä olevien ryppyjen syvyyttä 10-20 % kolmen kuukauden käytön aikana. Myös ihon kireys parani 13-30 %.

Hyaluronihappoa sisältäviä tuotteita kannattaa käyttää erityisesti talvella, jolloin iho on kuivimmillaan. Hyaluronihapon käytöstä hyötyvät kaiken ikäiset ja kaikki ihotyypit ja jokaisen kannattaa harkita sen käyttämistä osana hyvää ihonhoitorutiinia.

Hyaluronihappo, C-vitamiini ja retinoli – Mitä valita?

Markkinoilta löytyy satoja anti-aging -tuotteita kuten kasvoöljyjä, kosteusvoiteita ja seerumeita, jotka lupaavat toinen toistaan parempia tuloksia ja saattavat sisältää vaikuttavina ainesosina mm. C-vitamiinia, retinolia tai hyaluronihappoa. Näistä kaikista kolmesta iho voi hyötyä, mutta valitettavasti toiset tuotteet toimivat toisia paremmin. Mistä siis tietää, mihin tuotteeseen rahansa kannattaa laittaa? Erilaisten voiteiden ja seerumien kokeileminen on aikaa vievää ja kallista. Jos haluaa pitää taistelun ikääntymistä vastaan yksinkertaisena tai päästä nopeasti alkuun, kannattaa valita käyttöön hyaluronihappoa sisältävä seerumi. Seerumien sisältämät molekyylit ovat pienempiä kuin voiteiden tai emulsioiden, joten ne imeytyvät ihoon paremmin ja syvemmälle ja siten vaikuttavat tehokkaammin.

Voiko hyaluronihapon käyttämisestä olla haittaa?

Hyaluronihappo on yleensä turvallinen kaikille ihotyypeille, eikä se paikallisesti käytettynä ole taipuvainen aiheuttamaan haittavaikutuksia. Hyaluronihappo on luonnollinen aine ihmisen ihossa ja sen seurauksena hyaluronihapon käytöstä ei pitäisi aiheutua ongelmia. Jos hyaluronihappoa sisältävästä tuotteesta saa sivuoireita kuten ihottumaa, yleensä syy on jossakin muussa ainesosassa kuten säilöntäaineessa. Säilöntäaineet pidentävät tuotteen käyttöikää, mutta jotkin, mukaan lukien parabeenit, formaldehydipäästöt ja isotiatsolinonit, voivat aiheuttaa ihon ärsytystä. Hyaluronihappoa käytetään myös ruiskeena annettavissa täyteaineissa, joten vaikka aine itsessään on turvallinen, toimenpiteeseen saattaa sisältyä riski ja pistoksia kannattaa ottaa vain kokeneen ammattilaisen antamana.

Usein kysytään myös

Hyaluronihappo toimii kosteuttajana: Kehossa se auttaa sitomaan kosteutta ihon ja kudosten soluihin. Nykyään hyaluronihappoa löytyy myös hiustenhoitotuotteista. Hiusten hoidossa hyaluronihappo toimii samalla tavalla eli se sekä kosteuttaa hiuksia että pitää hiukset kosteutettuina. Hyaluronihappo voi auttaa vahvistamaan hiuksia ja tekemään niistä kiiltävämmät ja helpommin käsiteltävät. Se voi myös auttaa ehkäisemään hiusten katkeilua ja hiuksiin syntyviä vaurioita, sillä hiusten luonnollisen kosteustasapainon ylläpitäminen vahvistaa hiusta. 

Ennen seerumin laittamista iholle kasvot tulee puhdistaa huolellisesti. Jos kasvovesi kuuluu ihonhoitorutiiniin, sitä käytetään myös ennen seerumia. Sitten seerumia annostellaan valmistajan ohjeiden mukaisesti joko sormenpäihin tai vanulapulle. Seerumi levitetään kasvoille kevyesti taputellen tai pyörittelevin liikkein välttäen hankaamista tai voimakasta hierontaa, sillä se voi ärsyttää ihoa. On tärkeää antaa seerumin imeytyä iholle muutaman minuutin ajan ennen kosteusvoidetta tai meikkiä. Seerumia voidaan käyttää päivittäin joko aamulla tai illalla, tai molempina aikoina, jos seerumi sopii käytettäväksi kahdesti päivässä. Lue seerumin mukana tulevat käyttöohjeet huolellisesti ennen käyttöä.

Esimerkiksi A-vitamiinihappo (askorbiinihappo eli C-vitamiini), glykolihappo sekä AHA/BHA -hapot voivat olla liian voimakkaita käytettäväksi yhdessä retinolin kanssa ja saada aikaan ihon kuivumista, hilseilyä ja punoitusta. Myös alkoholi ja hajusteet voivat ärsyttää ihoa ja heikentää retinolin tehoa.

Hyaluronihappo on monien ihonhoitotuotteiden tärkeä ainesosa, mutta sitä ei yleisesti ottaen saa ravinnon kautta. Sen sijaan ravintoaineet, kuten proteiinit ja vitamiinit, voivat tukea kehon omaa hyaluronihapon tuotantoa.

Esimerkiksi sinkki auttaa kehon kollageenin muodostumista. C-vitamiini on tärkeä antioksidantti ja myös se tukee kollageenin tuotantoa ja auttaa ylläpitämään ihon kimmoisuutta.

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljaa, proteiineja ja terveellisiä rasvoja, voi auttaa ylläpitämään ihon hyvinvointia ja terveyttä.

* https://www.springermedizin.de/mmw-fortschritte-der-medizin-1-2016/9294768

Lähteitä
https://aakoo.net/blogs/ihonhoidon-peruspilarit/mit-hyaluronihappo-on
https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/hyaluronic-acid-definition-benefits-and-the-best-serums/
https://pages.thebarebeautybabes.com/does-hyaluronic-acid-help-to-fight-signs-of-aging-nl-1?utm_source=ig&utm_medium=paid_social&utm_campaign=6141292152639&utm_term=6268888968439&utm_content=6268888984039&fbclid=PAAaZJWZtKrY4bG-8ssUNRiALUKyaaQWbAI2hxM46yFL5rkrBv3WgHF14J1iw&external_browser_redirect=true