Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Alumiinittomat deodorantit vertailussa – Nämä tuotteet toimivat oikeasti!

Suuren kysynnän vuoksi alumiinittomia deodorantteja on nykyään paljon tarjolla ja monet niistä toimivat erittäin hyvin. Luonnonkosmetiikkamerkkien deodorantit esimerkiksi ovat usein luonnostaan alumiinittomia.

Vertailimme deodorantteja ja valitsimme niistä parhaat esittelyyn. Artikkelissa esitellään paras alumiiniton deodorantti, paras deodorantti hienhajuun sekä paras deodorantti herkälle iholle. Lisäksi esittelyssä on paras kristallideodorantti ja kummallekin sukupuolelle sopiva alumiiniton unisex-deodorantti.

Paras alumiiniton deodorantti

Schmidt’s Jasmine Tea Sensitive Skin Formula

 

Kaikki Schmidt’s -merkin palkitut deodorantit olisivat ansainneet maininnan parhaiden alumiinittomien deodoranttien esittelyssä, mutta Jasmine Tea -deodorantti valittiin parhaaksi erityisesti herkimmällekin iholle sopivan koostumuksensa ansiosta. Schmidt’s -deodorantit ovat vegaanisia eivätkä sisällä alumiinisuoloja tai muita haitallisia tai ärsyttäviä aineita kuten propyleeniglykolia, ftalaatteja tai parabeeneja. Deodorantit ovat kuitenkin hyvin tehokkaita ja ne saavat ylistäviä arvioita käyttäjiltä – ei siis ole tarvetta tehdä kompromissia tehokkuuden ja hellävaraisuuden sekä luonnonmukaisuuden välillä. Schmidt’s Jasmine Tea ei sisällä ruokasoodaa, joka on yleinen ainesosa alumiinittomissa deodoranteissa, mutta ärsyttää monien ihoa. Deodorantin koostumuksessa on kookosöljyä, sheavoita ja kasvipohjaisia hikeä imeviä ainesosia ja se saa kainalot pysymään kuivan ja raikkaan tuntuisina tuntikausia. Schmidt’s -deodorantteja on saatavilla useassa tuoksussa ja valikoimasta löytyy myös hyvin kummallekin sukupuolelle sopiva, aktiivihiiltä sisältävä Charcoal + Magnesium -versio. Jasmine Tea -deodorantin tuoksu on kevyt, mikä miellyttää useimpia käyttäjiä. Schmidt’s -deodoranttien ainoa heikkous on, että jotkut käyttäjät kokevat niiden tahraavan jonkin verran vaatteiden kainaloita.

Kokemuksia Schmidt’s deodorantista

‘Schmidt’s -deodorantit ovat mahtavia. Olen kokeillut kaikkia tuoksuja ja tämä (Jasmine Tea) on suosikkini. Minulla on herkkä iho, mutta näiden deodoranttien kanssa minulla ei ole ollut mitään ongelmia. Hintansa väärti!’ /Sivustolta Influenster.com

‘Luonnonmukaiset deodorantit ovat usein kyllä hellävaraisia, mutta samalla ne eivät ehkäise kunnolla hikoilua/hienhajua. Tämä (Schimdt’s Charcoal+Magnesium) on itselläni ollut ainoa, joka oikeasti toimii (kaikista niistä yli kymmenestä kokeillusta). Toisin kuin monet luomudödöt, tämä täytyy kuitenkin muistaa ainakin useimpina iltoina pestä pois, jos on yhtään herkkä iho. Eli paljon hikoilevalle jatkuvaan käyttöön ja muille ehkä vain tiukkoihin tilanteisiin :)’ /Sivustolta Yliopistonapteekki.fi

Paras alumiiniton deodorantti hienhajuun

Dermosil Vitamin E Deo Stick

Dermosil Vitamin E Deo Stick on täydellinen valinta arkikäyttöön hajujen muodostumista pelkäävälle. Tämä alumiiniton deodorantti kuivuu nopeasti, joten pukeutuminen onnistuu hyvin pian sen levittämisen jälkeen. Deodorantti ei myöskään tahraa eikä jätä ikäviä värjäytymiä vaatteisiin. Vitamin E Deo Stick sisältää Hypoparfum®-hajusteen, joka on sama kuin Dermosilin Vitamin E -sarjan muissa tuotteissa. Tuoksu on mieto, mutta hajusteyliherkille sekin voi olla liikaa. Toiset taas pitävät deodorantista erityisesti sen tuoksun takia ja se sopii sekä naisille että miehille. Vitamin E Deo Stick on vegaaninen ja erittäin riittoisa. Tämä deodorantti pitää raikkaana koko päivän.

Paras alumiiniton deodorantti herkälle iholle

Flow Cosmetics Hemp Deodorant Cream

Flow Cosmetics Hemp-deodoranttivoide ontäysin luonnonmukainen ja vegaaninen vaihtoehto alumiinittomien ja soodattomien deodoranttien ystäville. Suomalainen hampunsiemenöljy sopii erityisesti ihoärsytyksistä ja ihottumista kärsivälle iholle. Antiseptiset eteeriset öljyt ja kookosöljy ovat vaikuttavina aineina, ja luomuriisijauhe auttaa pitämään kainalot kuivina.

Hemp-deodoranttivoide ei ole yhtä tehokas hienhajua vastaan kuin Flow Cosmetics Kehäkukka -deodorantti, mutta se on erinomainen valinta, jos on herkät kainalot, jotka reagoivat useimpiin deodorantteihin. Hemp-deodoranttivoidetta voi käyttää myös sheivauksen jälkeen, eikä se polta ihoa. Päinvastoin, deovoide rauhoittaa ihoa ja saa aikaan miellyttävän tunteen koko päivän ajaksi.

Tämä deodoranttivoide on täysin ruokasoodaton, joten se ei ärsytä herkempää ihoa. 

Paras kristallideodorantti

Puhdas+ Kristallideodoranttikivi

Kotimaisen Puhdas + -sarjan kristallideodorantti pitää kainalot raikkaana myös hikisenä. Kristallideodorantti on turvallinen ja alkoholiton valinta, eikä se sisällä mitään ylimääräistä. Siten se sopii hyvin herkkäihoisille ja kaikille, jotka haluavat välttää kemikaaleja. Kristallideodorantin antibakteerinen vaikutus perustuu sen luonnollisiin ominaisuuksiin ja sillä voidaan jopa desinfioida pieniä haavoja tai hyttysen pistoja. Se tappaa hien sisältämän bakteerikannan, jolloin hiki ei haise. Kristallikivi on myös edullinen ja ekologinen valinta deodorantiksi. Tuote on vegaaninen ja sillä on vähäinen ympärsitövaikutus.

Paras sekä miehille että naisille sopiva unisex-deodorantti

True Organic of Sweden Undercover Agent

True Organic Of Sweden Undercover Agent on aidosti toimiva, 99 % luonnollista alkuperää oleva alkoholiton deodorantti. Se sisältää sypressin antiseptistä eteeristä öljyä, mikä sekä tekee deodorantista raikkaan tuoksuisen ja kummallekin sukupuolelle sopivan. Myös tässä deodorantissa on vaikuttavana aineena kaliumalunaa, joka ehkäisee hajua aiheuttavien bakteerien lisääntymistä. Bakteerien lisääntymistä ehkäisee myös sitruunahappo. Lisäksi deodorantti sisältää bikarbonaattia, joka neutraloi pahoja hajuja. Undercover Agent toimii nimensä mukaisesti, pitää kainalot kuivana ja raikkaina koko päivän, mutta ei kuivumisen jälkeen näy tai tunnu iholla.

Alumiinia sisältävien deodoranttien yhteys rintasyöpään

Alumiinittomat deodorantit ovat kasvattaneet suosiotaan sen jälkeen, kun alumiinia, tarkemmin sanottuna jotain alumiinisuoloja kuten alumiinikloridia tai alumiinikloorihydtaattia sisältävät antiperspirantit ovat saaneet kyseenalaisen leiman johtuen mahdollisesta yhteydestään rintasyöpään ja muihin sairauksiin. Muutenkin kasvavan trendin mukaisesti ihmiset haluavat vähentää omaa kemikaalikuormaansa ja valitsevat käyttöön mieluummin kosmetiikka- ja hygieniatuotteita, jotka sisältävät luonnollisia tai muuten turvallisia ja tutkittuja ainesosia.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä ja sitä esiintyy yhä enemmän. Se, miksi rintasyöpätapauksia diagnosoidaan yhä enemmän, on suurimmalta osin vielä hämärän peitossa. Viimeisten vuosikymmenten aikana on epäilty, että antiperspiranteissa olevat alumiiniyhdisteet voisivat olla yksi syy, mutta asiasta tehtyjen tutkimusten tulokset eivät ole selviä. Esimerkiksi vuonna 2021 hiirille tehdyssä tutkimuksessa (1) on havaittu alumiinin imeytymistä eläinsoluihin, mikä on johtanut solujen geneettisiin muutoksiin. Tämä on tutkimukseen osallistuneiden tutkijoiden mielestä osoitus, että ympäristöstä elimistöön joutuva alumiini voi olla yhteydessä rintasyövän yleistymiseen.

Tulokset kuitenkin jakavat mielipiteitä. Toiset asiantuntijat ovat sitä mieltä, että alumiinin aiheuttamat geneettiset epävakaudet eläinten soluissa eivät vielä tee alumiinista ihmiselle syöpää aiheuttavaa, karsinogeenista ainetta. Lisäksi tutkimuksessa alumiinia oli injektoitu hiiriin, joten sen elimistöön päätymistapa on erilainen ihmisen antiperspirantin käyttöön verrattuna. Asia kaipaa siis vielä runsaasti lisää tutkimusta, mutta tällä hetkellä ei ole selvää näyttöä siitä, että alumiinia sisältävän deodorantin käyttö kasvattaisi rintasyöpään sairastumisen riskiä.

Jos kuitenkin haluaa välttää alumiinisuolojen pääsyä kehoon, kannattaa käyttöön valita antiperspirantin sijaan alumiiniton deodorantti. On kuitenkin hyvä muistaa, että deodorantin toimintatapa on erilainen kuin antiperspirantin. Alumiinisuolat estävät kehon luonnollista toimintaa eli hien erittämistä. Alumiiniton deodorantti ei estä hikoilua erityisen tehokkaasti vaan niiden päätehtävä on minimoida hien haju, vähentää bakteeritoiminta sekä imeä itseensä iholla syntyvää kosteutta.

Miksi alumiinitonta deodoranttia kannattaa käyttää?

Vaikka tutkimusten valossa on vielä epäselvää, onko alumiinia sisältävillä deodoranteilla ja sairauksilla kuten rintasyövällä ja Alzheimerin taudilla yhteys, alumiinittomat ja hellävaraiset deodorantit ovat todennäköisesti pitkällä aikavälillä keholle terveellisempi vaihtoehto varsinkin niille, joilla on herkkä iho. Lisäksi kainalot usein joutuvat koville erilaisten karvanpoistomenetelmien ja hankauksen takia. Tällöin deodorantissa kannattaa suosia hellävaraisia ja hoitavia ainesosia ärsytystä välttääkseen.

Usein kysyttyä

Alumiinin mahdollisesta haitallisuudesta on käyty vilkasta keskustelua jo pitkään. Deodoranttien sisältämä alumiiniyhdisteiden käyttöön liittyvistä terveysriskeistä on julkaistu useita tutkimuksia, mutta tulokset ovat ristiriitaisia, joten varmaa näyttöä suuntaan tai toiseen ei vielä ole.

Alumiiniyhdisteet auttavat estävät hien erittymistä, mutta ne voivat myös imeytyä ihon läpi kehoon. Jotkut tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että alumiinin kertyminen kehoon voisi olla yhteydessä esimerkiksi rintasyöpäriskiin tai Alzheimerin taudin kehittymiseen. Toiset tutkimukset taas eivät ole löytäneet yhteyttä alumiinin käytön ja näiden sairauksien välillä.

On hyvä tietää, että alumiiniyhdisteisiin liittyvät tutkimukset ovat vasta alkuvaiheessa, ja lisätutkimuksia tarvitaan, jotta alumiinin mahdolliset terveysvaikutukset voidaan selvittää tarkemmin.

Jos on huolissasi alumiinin mahdollisesta haitallisuudesta, kannattaa valita deodorantti, joka ei sisällä alumiiniyhdisteitä, kuten kristallideodorantti tai luonnollinen deodorantti.

Antiperspirantti ja deodorantti ovat kaksi eri tavall toimivaa tuotetta, joita käytetään usein yhdessä. Antiperspirantit auttavat estämään hien erittymistä ja deodorantit taas estävät hajujen muodostumista. Yleensä näitä kahta voi käyttää samaan aikaan ja siten saavuttaa kummankin tarjoamat hyödyt.

Terveysnäkökulmasta katsottuna antiperspiranttien ja deodoranttien käyttäminen yhdessä ei ole haitallista. Kuitenkin antiperspiranttien sisältämä alumiiniyhdisteiden mahdollisesta haitallisuudesta on keskusteltu, joten jos on huolissaan siitä, voi valita deodorantin, joka ei sisällä alumiinia. 

On myös hyvä ymmärtää että jokaisen keho on yksilöllinen ja reagoi eri tavalla eri tuotteisiin. Jos huomaa, että  molempia tuotteita yhdessä käytettäessä iho ärsyyntyy tai alkaa muuten oireilla epämiellyttävästi, on syytä kokeilla kumpaakin tuotetta erikseen tai kokeilla toisen merkkisiä tuotteita.

Deodorantin laittaminen yöksi ei ole haitallista, mutta se voi olla tarpeetonta. Tärkeämpää on käyttää deodoranttia päivällä, kun hikoilua tapahtuu enemmän.

Mikäli hikoilee erittäin paljon tai kärsii esimerkiksi vaihdevuosiin liittyvästä yöhikoilusta, deodorantin käyttö voi auttaa pitämään kainalot kuivina ja ehkäisemään hien hajuja.

Huonoja puolia deodorantin käytöstä yöllä on, että se voi ärsyttää ihoa, varsinkin jos käytät tuotetta usein tai käytät tuotetta, joka sisältää voimakkaita kemikaaleja. Lisäksi, jos käytät antiperspiranttia, joka estää hien erittymistä, sen käyttö yöllä voi johtaa tukkeutuneisiin ihohuokosiin, mikä voi johtaa ihoärsytykseen ja ihottumiin. Kun deodoranttia käyttää vain päivällä, vähentää kehon kemikaalikuormitusta.

Yleisesti ottaen suosittelemme, että deodoranttia käytetään aamulla ja lisätään tarvittaessa päivän mittaan. Jos haluaa käyttää deodoranttia yöllä, kannattaa valita mahdollisimman hellävarainen tuote ja välttää voimakkaita kemikaaleja. Jos huomaa ihoärsytystä tai muita epämiellyttäviä oireita, voit vähentää deodorantin käyttöä tai lopettaa sen käytön kokonaan.

Tutkimukset

  1. https://www.mdpi.com/1422-0067/22/17/9515