Wellea.fi (400 x 200 px) (1)

Eroon arvista – Aknearpien hoito ja parhaat tuotteet

Akne näppylöineen ja paiseineen on jo itsessään harmillinen vaiva, mutta kun akne on voitettu ja saatu hoidettua, sen jälkeensä jättämät arvet voivat olla todella turhauttavia ja lannistavia. Hyvä uutinen on kuitenkin, että aknearpia voidaan myös hoitaa.

Tässä artikkelissa kerrotaan kattavasti, miten aknearpia voidaan hoitaa ja häivyttää. Vertailimme artikkelia varten reseptivapaita tuotteita, joilla aknearvet voi saada pois ja kokosimme esittelyyn parhaat tuotteet aknearpien hoitoon eri hintaluokista.

Aknearvet pois – erilaisia hoitoja, joilla aknearvista on mahdollista päästä eroon

AHA- eli alfahydroksihapot

Alfahydroksihappoja (AHA) löytyy usein aknen hoitoon valmistetuista tuotteista, koska ne auttavat poistamaan kuollutta ihosolukkoa ja estämään ihohuokosia tukkeutumasta. AHA-happoja esiintyy luonnollisesti mm. hedelmissä, maidossa ja sokeriruo’ossa. Aknen hoidon lisäksi AHA-hapot voivat auttaa häivettämään aknen aiheuttamia arpia ja tehdä niistä vähemmän näkyviä. Alfahydroksihapot ovat mietoja happoja, jotka kuorivat ihon ulkokerroksen ja siten poistavat ihon epätasaisuuksia ja tasoittavat väriä.

AHA-hapot toimivat kaikentyyppisten aknearpien hoitoon.

Paras edullinen AHA-happo aknearpien hoitoon

The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution

 

Paras keskihintainen AHA-happo aknearpien hoitoon

Paula’s Choice Skin Perfecting 8% AHA Lotion Exfoliant

Luksustuote aknearpien hoitoon

Omorovicza Acid Fix Treatment

Maitohappo eli lactic acid

Vuonna 2010 tehdyssä pienessä tutkimuksessa (1) havaittiin, että ihotautilääkärin suorittamat maitohappokuorinnat, jotka tehtiin joka toinen viikko 3 kuukauden ajan, paransivat ihon rakennetta, ulkonäköä ja pigmentaatiota sekä vaalensivat aknearpia.

Maitohappopitoisia kuorintoja, seerumeita ja voiteita on lukemattomia, mutta myös esimerkiksi omenasiiderietikka sisältää luontaisesti maitohappoa. Sitä voi käyttää vedellä laimennettuna kuten kasvovettä tai paikallisesti yksittäisten arpien päälle. Omenasiiderietikkaa ei suositella herkälle iholle, sillä se voi ärsyttää ihoa ja saada aikaan tulehduksen, mikä voi johtaa hyperpigmentaatioon eli ruskeisiin läikkiin iholla. Etikkaa kannattaakin kokeilla pienelle ihoalueelle ennen hoidon aloittamista. 

Maitohappo sopii kaikenlaisten aknearpien hoitoon.

Paras maitohappotuote aknearpien hoitoon

The Ordinary Lactic Acid 10% + HA

Retinoidit

Myös retinoideja käytetään sekä aknen että aknearpien hoitoon. Retinoidit ovat aineryhmä, joka koostuu A-vitamiinista (retinolista) ja sen johdoksista. Sen lisäksi, että retinoidit nopeuttavat solujen uusiutumista ja parantavat ihon rakennetta, ne voivat myös auttaa vähentämään ihon pigmenttimuutoksia ja tekemään arvista vähemmän havaittavia (2). Retinoidien huono puoli on, että ne tekevät ihon herkäksi auringolle ja niitä käytettäessä on erityisen tärkeää suojata ihoa auringolta ja käyttää riittävästi aurinkovoidetta.

Retinoideja sisältäviä voiteita ja seerumeita on markkinoilla paljon ja niistä kannattaa valita käyttöön sellainen, jossa retinoli on yksi aktiivisista ainesosista.Tarvittaessa ihotautilääkäri voi kirjoittaa reseptin korkeampia pitoisuuksia sisältävälle tuotteelle. 

Retinoidit käyvät parhaiten atrofisten arpien hoitoon.

Paras edullinen retinolia sisältävä tuote aknearpien hoitoon

The Inkey List Retinol Anti-Aging Serum

Paras keskihintainen retinolia sisältävä tuote aknearpien hoitoon

Paula’s Choice Resist Intensive Wrinkle-repair Retinol Serum

Salisyylihappo

Jos on sairastanut aknen, on todennäköistä että sen hoitoon on käyttänyt salisyylihappoa. Nykyään lähes kaikissa aknen hoitoon tarkoitetuissa ihonhoitotuotteissa puhdistusaineista tehovoiteisiin on salisyylihappoa.

Salisyylihappo puhdistaa ihohuokosia, vähentää sekä turvotusta että punoitusta ja kuorii ihoa. Sitä pidetään myös yhtenä parhaista aknearpia hoitavista ainesosista. Salisyylihappoa sisältäviä tuotteita voi käyttää päivittäin tai tasaisin väliajoin tehtävissä kuorinnoissa. Tulokset voi nähdä yleensä muutaman viikon sisällä hoidon aloittamisesta. Salisyylihappo saattaa aiheuttaa ihon kuivumista ja ärsytystä, joten sitä ei suositella herkälle iholle tai esimerkiksi henkilöille, jotka kärsivät ruusufinnistä. 

Salisyylihappo toimii kaikentyyppisten aknearpien hoitoon.

Paras edullinen salisyylihappotuote aknearpien hoitoon

Mario Badescu Drying Lotion

Paras keskihintainen salisyylihappotuote aknearpien hoitoon

Origins Super Spot Remover Blemish Treatment Gel

Luksustuote aknearpien hoitoon

Skinceuticals Blemish + Age Defence

Aurinkosuojavoide

On erittäin tärkeää käyttää aurinkovoidetta arpien päällä päivittäin, erityisesti kesällä. Auringolle altistuminen voi tummentaa arpia tehden niistä näkyvämpiä.

Punavalo

Yhä useammat tutkimukset viittaavat siihen, että punainen valo ei ainoastaan saa ihoa tuottamaan enemmän kollageenia, vaan myös vähentää arpia – molemmat ovat tärkeitä aknen jälkihoidossa. Kotona tehtävään punavalohoitoon löytyy yhä enemmän laitteita, mutta ne ovat hieman hintavia. Naamioissa on usein useampia ohjelmia, joilla voidaan hoitaa erilaisia iho-ongelmia rypyistä akneen ja ruusufinniin. Naamiota tarvitsee yleensä käyttää vain muutamia minuutteja päivässä.

Dr Dennis Gross DRx SpectraLite FaceWare Pro

Valohoitolaitetta hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota hinta-laatusuhteeseen ja siihen, että tuotteen on valmistanut luotettava toimija. Täältä voi lukea lisätietoa ihon hoitoon tarkoitetuista LED-valolaitteista ja vertailun parhaista tuotteista.

Aknearpien mikrohionta

Mikrohionta on yksi tehokkaimmista ja yleisimmistä kasvojen arpien hoidoista. Mikrohionnan voi tehdä kotona markkinoilta saatavan mikrohiontalaitteen avulla. Kosmetologin tai muun ihonhoidon ammattilaisen tekemä hoito kuitenkin kuorii ihon yläkerroksia syvemmin.

Mikrohionta sopii parhaiten matalille arville kuten matalille carbox- ja rolling -arville. Se voi myös tehdä syvemmistä arvista huomaamattomampia vaikka ei kokonaan niitä poistaisikaan.

Aknearpien kemiallinen kuorinta

Kemialliset kuorinnat ovat lääketieteellisiä toimenpiteitä, jotka nopeuttavat ihosolujen luonnollista uusiutumista ja kuolleiden solujen eli ihon sarveiskerroksen poistumista. Iholta poistetaan ylimääräinen karhea eloton kerros ja vahvistetaan ihon dermistä. Kuorintaan käytetään happoa, joka poistaa ihon pintakerrosta ja häivyttää siten syvempiäkin arpia. Myös kemiallisen kuorinnan voi tehdä kotona, mutta ihonhoidon ammattilaisen tekemänä sen tulokset ovat todennäköisesti parempia. Kuorintoja on monia erilaisia ja ammattilainen voi auttaa sopivan kuorinnan valitsemisessa.

Kemiallinen kuorinta sopii kaikenlaisten aknearpien, mutta erityisesti syvien arpien hoitoon.

Hyvä kotikuorinta aknearpien hoitoon

Dr Dennis Gross Alpha Beta® Universal Daily Peel 

Laserhoito

Kuten kemiallinen kuorinta ja mikrohionta, myös laserhoito poistaa ihon pintakerroksen mutta sen vaatima ihon paranemisaika on lyhyempi. Lisäksi laserhoito lisää ihon kollageenin muodostusta. Hoidon jälkeen iho vaatii aktiivista hoitoa ja aknearpien hoito saattaa vaatia 2-5 hoitokertaa ihanteellisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Yksittäiset finnit eivät estä hoitoa, mutta aktiivista aknea ei saa olla. Laserhionnan tulokset ovat hyviä ja pysyviä, mutta toimenpide on kallis.

Laserhoito sopii kaikille arpityypeille.

Täyteaineet

Täyteaineet yhdistetään yleensä ryppyjen ja juonteiden hoitoon, mutta niitä voidaan käyttää myös arpien täyttämiseen ja ihon tasoittamiseen. Täyteaine voi olla kollageenia, kehon omaa rasvaa tai jotain kaupallista täyteainetta. Täyteainetta ruiskutetaan ihon pinnan alle, jolloin ne täyttävät ja tasoittavat kuopalla olevia arpia.

Useimpien täyteaineiden antamat tulokset kestävät 6–18 kuukautta, mutta joidenkin kohdalla tulokset ovat pysyviä.

Täyteaineet sopivat parhaiten yksittäisten carboxing- tai rolling-arpien hoitoon.

Mikroneulaus

Mikroneulauksessa käytetään pientä, neuloilla varustettua rullaa tai kynää, jolla käsitellään arven pintaa. Neulaus aktivoi ihon kollageenin tuotannon. Tutkimusten (3) mukaan mikroneulaus vähentää aknearpien syvyyttä, mutta näkyviä tuloksia saatetaan saada vasta 9 kuukautta hoidon jälkeen. Se on kuitenkin menetelmänä turvallinen ja sopii kaikille ihotyypeille.

Mikroneulaus sopii kuopalla oleville arville.

Paras edullinen mikroneulauslaite

Puhdas+ Microneedle roller system

Paras keskihintainen mikroneulauslaite

Swiss Clinic Skin Roller

Injektiot

On olemassa lääkkeitä, joita voidaan ruiskuttaa kohonneisiin arpiin niiden pehmentämiseksi ja tasoittamiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kortikosteroidit ja kemoterapialääkke fluorourasiili (5-FU) ja interferonit. Injektiot annetaan yleensä sarjana, yksi muutaman viikon välein.

Injektiot sopivat hypertrofisille eli kohonneille arville.

Arven poistaminen leikkauksella

Aluksi voi kuulostaa hullulta ajatukselta poistaa arpi leikkauksella ja siten vain korvata se uudella arvella. Ihotautilääkäri tai plastiikkakirurgi voi kuitenkin poistaa näkyvän arven kirurgisesti siten, että jäljelle jää vain pieni, ajan myötä haalistuva arpi. Lääkäri voi myös ikään kuin nostaa arpea löysyttämällä sen alla olevia kudoksia, mikä tuo arven pohjan lähemmän ihon pintaa ja tekee siitä vähemmän näkyvän.

Tämä menetelmä toimii syville, kuopalla oleville arville ja koholla oleville arville.

Aknearvet

On hyvä ymmärtää, että ennen arpien hoitamista aknesta on päästävä kokonaan eroon. Hoitoa ei kannata aloittaa, jos akuutti akne aiheuttaa uusia arpia.

Joitakin tässä artikkelissa esiteltävistä hoidoista ei voida aloittaa tyypillisten aknelääkkeiden rinnalla ja finnien aiheuttama tulehdus voi myös heikentää hoidon tehokkuutta. Jos aknen hoitoon on käytössä reseptilääkitys, kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa ennen arpien hoitoa.

Arpia syntyy, kun aknen aiheuttama ihottuma, näpyt ja paiseet tunkeutuvat syvälle ihoon ja vahingoittavat kudoksia. Anke aiheuttaa eri tyyppisiä arpia ja niiden erottaminen ja tunnistaminen on tärkeä osa hoidon suunnittelua ja toteuttamista sillä erilaiset arvet reagoivat hoitoihin eri tavoilla. Tästä johtuen jotkut hoidot tehoavat tietyn tyyppisiin arpiin paremmin kuin toiset. Lisäksi ihon sävy on yksi tekijä, joka pitää ottaa hoidossa huomioon. Tummille ihotyypeille ei suositella laserhoitoja, koska tumma iho yhdistettynä laserhoitoon lisää arpeutumisen ja pigmentaation riskiä. Tummemmat ihonsävyt voidaan kuitenkin käsitellä 4-prosenttisella hydrokinonilla (valkaisuaine) ennen hoitoja, kuten mikroneulausta, kuorintaa ja laserhoitoa.

Atrofiset eli kuopalla olevat arvet

Atrofiset eli kuopalla olevat arvet ovat yleisimpiä kasvoissa. Jotkut arvet myös jatkuvat ihon alla eräänlaisina onkaloina. Arpia syntyy, kun paranemisen aikana ei ole riittävästi kollageenia saatavilla. Atrofisten arpien ulkonäkö riippuu sairastetun aknen tyypistä ja niitä on kolmenlaisia:

Boxcar-arvet

Boxcar-arvet ovat leveitä, sivuprofiililtaan laatikkomaisia arpia, joissa on terävät, tarkat reunat. Ne voivat olla matalia tai syviä. Mitä matalampia ne ovat, sitä paremmin ne reagoivat hoitoihin. Tämän tyyppisten arpien hoitoon sopivat ihon mikrohionta ja kemiallinen kuorinta. Nämä hoidot sopivat lähes kaikille ihotyypeille. Vaaleille ihotyypeille sopii myös laserhoito.

Icepick- eli jäähakkuarvet

Ice pick -arvet ovat kapeita, profiililtaan V:n muotoisia arpia, jotka voivat mennä syvälle ihoon. Ne voivat näyttää pieniltä, pyöreiltä tai soikeilta rei’iltä, jotka ovat tyypillisiä esimerkiksi vesirokon sairastaneilla. Nämä arvet ovat vaikeimmin hoidettavissa, sillä ne voivat ulottua syvälle ihon pinnan alle.

Rolling -arvet

Nämä ovat leveitä syvennyksiä, joissa on tyypillisesti pyöristetyt, kaltevat reunat ja niiden ulkonäkö on usein aaltoilevan näköinen, mikä johtuu arpien syvyyden vaihtelusta.

Hypertrofiset eli kohonneet aknearvet

Nämä arvet ovat yleisimpiä rinta- ja selkäaknen yhteydessä. Hypertfortiset arvet nousevat ympäröivän ihon pinnan yläpuolelle ja ne johtuvat liiallisesta kollageenista aknen paranemisen aikana.

Joskus akne jättää jälkeensä myös värimuutoksia. Violetit, punaiset tai ruskeat läiskät eivät kuitenkaan ole arpia vaan paranevat ja haalistuvat itsestään ajan kanssa.

Jos on epävarma omien aknearpien laadusta tai iholta löytyvien arpien tyypeistä, ihotautilääkärin puoleen kääntyminen voi olla kannattava vaihtoehto. Lääkäri voi auttaa määrittämään arpien tyypit ja syvyydet sekä suunnittelemaan parhaan hoidon arpien poistamiseksi. Lisäksi ihotautilääkäri pystyy määrittämään, onko kyseessä arvet vai esimerkiksi jokin ihosairaus.

 

Kuva: https://urly.fi/2IoY

Lopuksi

Aknen arvet voivat olla turhauttavia ja vaikutta todella negatiivisesti itsetuntoon ja ajatukseen ulkonäöstä. Onneksi on olemassa hoitoja, joiden avulla tilannetta voidaan parantaa tai arvet häivyttää kokonaan. Paras tapa hoitaa arpia on tietenkin se, että ehkäisee niiden synnyn. Kun finnejä ja paiseita ilmaantuu, on erittäin tärkeää, ettei niitä koskettele turhaan, nypi tai puhkaise vaikka se olisi kuinka houkuttelevaa, sillä iho voi ärtyä ja tulehtua, mikä voi vaurioittaa kudosta. Tämä voi johtaa arpien syntymiseen. 

Tutkimukset

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1473-2165.2010.00513.x
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574737/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647515000295?via%3Dihub

Lähteet

https://www.healthline.com/health/acne-scars#raised-scars