Antibioottien käyttö on aiheuttanut laajaa keskustelua viime vuosina ja niiden liialliseen käyttöön liittyy ongelmia. Antibiootit parantavat kyllä tulehduksen, mutta niiden liiallinen käyttö voi luoda antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja ja haitallisten bakteerien lisäksi ne tuhoavat elimistössä myös suoliston hyviä bakteereja. Suoliston luonnollisen bakteerikasvuston eli mikrobiomin hyvinvointi vaikuttaa monella tapaa ihmisen terveyteen. Suoliston hyödylliset bakteerit vaikuttavat vatsan hyvinvoinnin ja ruoansulatuksen säätelyn lisäksi mm. immuunijärjestelmän toimintaan, aivojen terveyteen sekä serotoniinin tuotantoon. Antibioottikuuri on toisinaan tarpeellinen tai jopa välttämätön hoito, mutta se tuhoaa haitallisten bakteerien lisäksi myös mikrobiomia. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten antibiootit vaikuttavat suolistoon ja minkälaisia haittavaikutuksia niillä on sekä miten suoliston ja sen mikrobiomin hyvinvointia voi tukea antibioottien käytön yhteydessä.
Artikkelin sisältö:
- Mikä on suoliston mikrobiomi?
- Terveen vatsan hyvät bakteerit
- Suoliston bakteerit ja immuunijärjestelmä
- Antibioottien haittavaikutukset
- Antibioottien sivuvaikutukset
- Suoliston ja sen mikrobiomin hyvinvoinnin palauttaminen
- Probioottien käyttö antibioottikuurin yhteydessä
- Huonosti voivan suoliston haitat pitkällä aikavälillä
Mikä on suoliston mikrobiomi?
Bakteereja elää ihmisen kehossa useassa paikassa: Iholla, suussa ja suolistossa. Suolistossa, erityisesti paksusuolessa, bakteereja elää eniten. Suoliston mikrobiomi tarkoittaa ruoansulatuskanavassa elävää bakteerikantaa, johon kuuluu jopa tuhansia erilaisia bakteereja. Kaikkia näitä bakteereja tai niiden vaikutusta hyvinvointiin ja terveyteen ei vielä edes tunneta. Jokaisen suoliston mikrobiomi on erilainen ja siihen vaikuttavat monet tekijät kuten terveydentila, ympäristö, perimä, ikä, sukupuoli, ruokavalio ja stressi.

Terveen vatsan hyvät bakteerit
Bakteerit mielletään usein haitallisiksi ja ajatus siitä, että omassa kehossa elää tuhansittain eri bakteereja, voi tuntua epämukavalta. Suoliston bakteerit pilkkovat hiilihydraatteja, ylläpitävät normaalia immuunijärjestelmää, suojaavat taudinaiheuttajilta eli patogeeneilta sekä edesauttavat tiettyjen vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä. Suolistobakteerit erittävät monia yhdisteitä, jotka vaikuttavat mm. elimistön toimintaan ja vastustuskykyyn sekä hormoneihin ja tulehdustekijöihin. Antibioottikuuri voi häiritä suoliston tasapainoa ja vähentää mikrobiomin monimuotoisuutta, jolloin suoliston bakteerit eivät pääse toimimaan kunnolla.
Suoliston bakteerit ja immuunijärjestelmä
Kuten aiemmin on mainittu, suoliston mikrobiomi on yhteydessä immuunijärjestelmään. Epätasapainossa oleva bakteerikanta haittaa immuunipuolustuksen toimintaa ja bakteerien puolustautumista patogeeneja vastaan. Tämä altistaa kehoa infektioille tai jopa kroonisille sairauksille. Huonosti voiva mikrobiomi ei kommunikoi kunnolla immuunijärjestelmän kanssa, jolloin keho saattaa hyökätä myös terveitä soluja vastaan. Toimiva immuunijärjestelmän ja suoliston yhteistyö tukee mikrobiomin toimintaa, mikä edesauttaa immuunipuolustusta ja suoliston hyvinvointia.
Antibioottien haittavaikutukset
Vuonna 2008 korvattavia antibioottikuureja ostettiin Suomessa 3,2 miljoonaa ja vuonna 2018 2,3 miljoonaa. Luku on siis laskemaan päin, mutta silti suuri. Antibiootit tehoavat bakteeri-infektioihin, mutta ne eivät vaikuta virusten aiheuttamiin tauteihin. Haitallisten bakteerien lisäksi antibiootit tuhoavat elimistössä myös hyödyllisiä bakteereja, jolloin elimistön luonnolliset bakteerikannat eivät pysty suorittamaan tehtäviään kunnolla. Tämän seurauksena kehon immuunijärjestelmän toiminta kärsii, hiilihydraattien pilkkoutuminen ja tiettyjen vitamiinien ja hivenaineiden imeytyminen huononee. Yleisiä antibioottien haittavaikutuksia ovat ripuli, pahoinvointi, oksentelu, sieni-infektiot, ummetus ja ilmavaivat. Lisäksi antibiootit aiheuttavat monille sivuvaikutuksia, jotka voivat olla voimakkuudeltaan kaikkea lievistä vakaviin. Erityisen alttiita näille haittavaikutuksille ovat henkilöt, joilla on alentunut immuunipuolustus. Lisäksi antibiootit tekevät elimistössä tilaa vaarallisille, jopa sairaalahoito vaativille taudinaiheuttajille, kuten E.Coli-, C.Difficile- ja salmonellabakteereille. Antibioottien käytöltä ei voi aina välttyä ja tällöin on tärkeää tukea suoliston mikrobiomin hyvinvointia – hyödyllisten bakteerien tukeminen on yhtä tärkeää kuin haitallisten tuhoaminen.

Suoliston ja sen mikrobiomin hyvinvoinnin palauttaminen
Hyvinvoiva suolisto on hyvän terveyden edellytys. Hyvien bakteerien määrään suoliston mikrobiomissa voi vaikuttaa mm. ruokavaliolla ja probiooteilla. Hyvät bakteerit tarvitsevat kuitua ja ravintoaineita kasviksista, jotta suoliston mikrobiomi pysyy tasapainossa ja bakteerit voivat tuottaa suoliston limakalvojen hyvinvointia ylläpitäviä aineita.
Probiootit ovat kehon luonnollisia bakteereja ja hiivoja, joita voi saada myös tietyistä ruoista ja juomista sekä probioottivalmisteista. Hapankaali, kimchi ja kombucha ovat esimerkkejä ruoista ja juomista, jotka sisältävät luonnollisia probiootteja ja joita nauttimalla kehon luonnollista bakteerikantaa voi tukea.
Probioottivalmisteet kuten probioottikapselit sisältävät miljardeja bakteereja joko yhdestä tai useammasta bakteerikannasta. Probioottivalmisteista kannattaa valita käyttöön paljon tutkittu tuote, jotta siitä varmasti on tarvittavaa terveyshyötyä. Tunnetuimpia ja eniten tutkittuja bakteereja ja hiivoja ovat Bifido-, Lactobacillus- ja Lactococcus- bakteerit sekä S.Boulardii -hiivasieni, jonka käyttöä on rajoitettu fungemiariskin takia.
Suoliston mikrobiomin hyvinvoinnin palautuminen ja siihen kuluvaan aikaan vaikuttavat monet seikat, kuten mikrobiomin lähtökunto, ruokavalio, lääkitys sekä kehollinen aktiivisuus. Elintavat ovatkin yksi merkittävä tekijä suoliston hyvinvoinnin palauttamisessa. Ruokavaliossa kannattaa suosia kuiturikkaita ja vähän prosessoituja, luonnollisia ruokia ja varsinkin kasviksia sekä ottaa käyttöön laadukas probioottivalmiste. Lisäksi säännöllinen liikunnan, varsinkin aerobisen liikunnan, on todettu olevan yhteydessä bakteeririkkaampaan suolistoon. Probioottien lisääminen on turvallista, mutta sairaalahoidossa oleville tai henkilöille, joilla on alentunut vastustuskyky, niitä ei suositella.

Probioottien käyttö antibioottikuurin yhteydessä
Suoliston mikrobiomin palautuminen antibioottikuurin jälkeen vie aikaa. Tutkimusten mukaan palautuminen antibioottien tekemistä tuhoista voi viedä jopa kuusi kuukautta, mutta voi olla että edes puolessa vuodessa suolisto ei palaudu samaan tilaan kuin ennen kuuria.
Lactobacillus Acidophilus on maitohappobakteeri, jota on mm. jogurtissa. Tutkimukset ovat osoittaneet sen olevan hyväksi suolistolle, hoitavan ja ehkäisevän infektioita sekä vähentävän ruoansulatukseen liittyviä antibioottien haittavaikutuksia. Lactobacillus Acidophilus -bakteerien lisäksi antibioottien haittavaikutuksilta voi suojata tai niitä voi vähentää seuraavat bakteerikannat:
- L.Casei
- L.Rhamnosus GG
- L.Plantarum 299V
- B.Subtilis
- B. coagulans lactospore
- B. clausii
Huonosti voivan suoliston haitat pitkällä aikavälillä
Huonosti voiva suolisto ei pelkästään alenna vastustuskykyä ja tee alttiimman infektioille sekä krooniselle tulehdukselle, vaan sillä voi olla vakavia seurauksia pidemmällä aikavälillä. Epätasapainossa oleva mikrobisto voi vaikuttaa tiettyjen kroonisten sairauksien kuten sydänsairauksien, diabeteksen, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin puhkeamiseen. Koska ihmisen suolisto vaikuttaa suuresti yleiseen hyvinvointiin ja jopa sairauksien puhkeamiseen, on erittäin tärkeää huolehtia suoliston mikrobiomista ja sen bakteerikannan monimuotoisuudesta sekä antibioottikuurien yhteydessä että muulloinkin.